Menu neolitu. Sztuka przetrwania bez dietetyków W audycji "Nawiedzeni" wsiedliśmy w spożywczy wehikuł czasu i przenieśliśmy się tysiące lat w przeszłość, by zajrzeć do garnka prehistorycznych ludzi. Zobacz więcej na temat: Czwórka dieta kuchnia kulinaria Maciej Oswald NAUKA prehistoria
Adoptuj pszczołę,… ale jak? W ramach akcji "Adoptuj pszczołę z Greenpeace" uczniowie mszczonowskiego zespołu szkół skonstruowali innowacyjny ul. Zobacz więcej na temat: gry planszowe pszczoły
Wśród nocnej ciszy. Czy sowa jest bezszelestna? W "Nawiedzonych" poruszymy temat akustycznej strony sowiego życia, a także spojrzymy na jedzenie z dwóch różnych perspektyw. Zobacz więcej na temat: Czwórka HISTORIA KULTURA natura NAUKA przyroda ptaki
Nadchodzi moda na domowe sery? Pieczemy w domach chleby, zaczęliśmy też rozsmakowywać się w domowych wędlinach. Czemu więc nie spróbować wytwarzania własnych serów? Zobacz więcej na temat: Gienio Mientkiewicz Katarzyna Pruchnicka kuchnia polska przepisy kulinarne Trójka
Najsłodszy dzień w roku - tłusty czwartek Dzień ten rozpoczyna ostatni tydzień karnawału. Tradycja nakazuje, żeby dziś nie odmawiać sobie słodkości, bo zjedzenie pączka czy faworka ma zapewnić pomyślność. Zobacz więcej na temat: tradycja
Serowar: hobby, na którym można zarobić Kuchenny eksperyment, moda, a może odpowiedź na zapotrzebowanie na żywność bez konserwantów… domowa produkcja serów staje się coraz popularniejsza. Zobacz więcej na temat: żywność
Tłusty Czwartek. Ile zjemy? Ile pomożemy? Cukiernie i piekarnie pracują na zwiększonych obrotach. Szczyt przygotowań do tłustego czwartku zaczął się wczoraj - mówi Grzegorz Langmer, kierownik Cukierni PSS Jedność Społem w Częstochowie. Zobacz więcej na temat: tradycja Uber
Książeczka zdrowia pomoże w walce z otyłością? Od początku roku książeczka zdrowia jest znów obowiązkowa dla każdego dziecka. Wpisywanie do niej informacji o żywieniu dziecka miałoby pomóc w walce z nadwagą u najmłodszych. Zobacz więcej na temat: dzieci zdrowie Zuzanna Dąbrowska żywność
Rewolucja w żywieniu: czas owoców i warzyw! - W obiedzie to teraz surówka ma być podstawą - mówi Gabriela Sławińska, dietetyk i doradca żywieniowy, komentując tym samym zmiany wprowadzone w piramidzie żywieniowej. Zobacz więcej na temat: dieta Małgorzata Raducha Roman Czejarek żywność Gabriela Słowińska
Jelito to nasz... drugi mózg! - Wiele produktów, które są na rynku, jest tak przetworzonych, że ich spożywanie jest przyczyną problemów - mówi dr Grażyna Pająk, biolog i dietetyk. Zobacz więcej na temat: Grażyna Dobroń Grażyna Pająk Trójka zdrowe odżywianie zdrowie
Soylent i kaszka pieszona, czyli zamienniki mięsa - Nasza tradycja kulinarna przez setki, jeżeli nie tysiące, lat, opierała się na potrawach mięsnych i wytworzyła arcydzieła, które są częścią tożsamości - mówi Paweł Brylski. Czy w przyszłości odetniemy się od tego dziedzictwa? Zobacz więcej na temat: Dwójka kuchnia kuchnia wegetariańska kulinaria KULTURA Łukasz Modelski Paweł Brylski
Nie siedź w domu, przyłącz się do "Ptakoliczenia" - To akcja edukacyjna wzorowana na brytyjskim Big Garden Birdwatch, prowadzona w odniesieniu do ptaków, które spędzają zimę w bezpośrednim sąsiedztwie człowieka - mówi Katarzyna Groblewska z Ogólnopolskiego Towarzystwa Ochrony Ptaków. Zobacz więcej na temat: Małgorzata Raducha przyroda ptaki
Trąbizupki i złapiekanki. Kulinarne zamienniki W "Drodze przez mąkę" spotkamy się z Pawłem Brylskim, autorem strony internetowej nokuchwa.pl (Nowa Kuchnia Warszawska). Zobacz więcej na temat: kuchnia kulinaria KULTURA
Carbonara na dwa sposoby - klasyczny i dietetyczny Klasyczna carbonara to oczywiście spaghetti, boczek, żółtka i parmezan. Jamie Oliver proponuje w zamian niebanalną i kolorową wersję niskokaloryczną. Zobacz więcej na temat: Katarzyna Pruchnicka kuchnia włoska przepisy kulinarne Trójka
Gołąbki wegetariańskie z kaszą pęczak - przepis - Gołąbki z czerwonej kapusty są może nietypowe, ale bardzo ładnie wyglądają. To świetne danie, które możemy nadziać ulubioną kaszą - zapewnia Magdalena Cielenga-Wiaterek. Zobacz więcej na temat: Katarzyna Pruchnicka kuchnia wegetariańska Magdalena Cielenga-Wiaterek przepisy kulinarne Trójka
Najczęściej popełniane błędy żywieniowe to... Po diagnozie porozmawiamy o tym, jak ich unikać, a także jak prowadzić mądrą i skuteczną edukację dietetyczną. Zobacz więcej na temat: dieta zdrowie
Jedzenie z pudełka, czyli jak jeść smacznie w pracy Coraz bardziej popularne staje się zabieranie ze sobą do pracy w pudełku obiadu. Co warto jeść w biurze, a czego lepiej unikać? Zobacz więcej na temat: Katarzyna Pruchnicka praca Trójka
Wyśmienite sery regionalne - Jakkolwiek by to zabrzmiało, trzeba powiedzieć, że najlepszy ser pochodzi z mleka zadowolonych i zdrowych krów oraz kóz - mówi Katarzyna Pruchnicka i zdradza, gdzie w Polsce można zjeść prawdziwe serowe pyszności. Zobacz więcej na temat: Gieno Mientkiewicz Katarzyna Pruchnicka Trójka zdrowe odżywianie