Wyśmienite sery regionalne - Jakkolwiek by to zabrzmiało, trzeba powiedzieć, że najlepszy ser pochodzi z mleka zadowolonych i zdrowych krów oraz kóz - mówi Katarzyna Pruchnicka i zdradza, gdzie w Polsce można zjeść prawdziwe serowe pyszności. Zobacz więcej na temat: Gieno Mientkiewicz Katarzyna Pruchnicka Trójka zdrowe odżywianie
Styczeń - miesiąc prawdziwych łasuchów - Styczeń jest jednym z bezpieczniejszych miesięcy w roku. Możemy jeść wtedy właściwie wszystko, co chcemy, i to niemalże bezkarnie - mówi psycholog ds. jedzenia Urszula Kwiatek. Zobacz więcej na temat: Grażyna Dobroń Trójka zdrowe odżywianie zdrowie
"Pora obiadu w Polsce bardzo się rozchwiała" - U nas jest zupełnie inaczej niż w krajach śródziemnomorskich, gdzie pora jedzenia jest znormalizowana - o kulinarnym zegarze opowiadała w Dwójce publicystka Joanna Bojańczyk. Zobacz więcej na temat: etykieta kuchnia KULTURA Łukasz Modelski Joanna Bojańczyk
Czy wegetarianie tęsknią za kotletem? Dziś Światowy Dzień Wegetarian. Według różnych teorii na świecie są osoby, które nie powinny jeść mięsa, bo jest ono dla nich szkodliwe. Są też tacy, którzy już od dzieciństwa żywią niechęć do mięsnych pokarmów. Zobacz więcej na temat: Anna Rokicińska Marcin Łukawski NAUKA Trójka
Tomasz Jakubiak: w święta jedzmy tradycyjnie - Gdy ktoś do mnie dzwoni po jakiś wyszukany przepis na świąteczny obiad typu śledź z marakują, to pytam się "Ale po co?". I tak jak przyjdzie babka z ciotką, to powiedzą, że nie będą tego jadły, bo nie ma cebuli i oleju - mówi szef kuchni. Zobacz więcej na temat: kuchnia polska kulinaria święta Tomasz Kin
Poświąteczna ociężałość? Wiemy, jak ją pokonać Ociężałość to jeden ze skutków świątecznego przejedzenia. Jak powinniśmy odżywiać się po świętach, by szybko wrócić do formy i nie pozwolić, by po Bożym Narodzeniu zostały z nami zbędne kilogramy? Zobacz więcej na temat: dieta Grażyna Dobroń Trójka zdrowe odżywianie zdrowie
Nie wyrzucaj jedzenia po świętach. Podziel się nim! Lodówki w naszych domach wciąż przepełnione są świątecznymi potrawami. Co możemy zrobić, by jedzenie z bożonarodzeniowego stołu się nie zmarnowało? Zobacz więcej na temat: Anna Rokicińska Boże Narodzenie Marcin Łukawski Trójka
Żywieniowe nawyki angielskiej arystokracji Dlaczego lordowskiej rodzinie nie wypada jeść trzydaniowych obiadów? Co się jada na górze, a co na dole domu szlachetnie urodzonych? O tym rozmawialiśmy w audycji "Droga przez mąkę". Zobacz więcej na temat: kulinaria KULTURA Łukasz Modelski Wielka Brytania Jarosław Topolewski
Fast food w domu wprost ze snu JP i Julia na kanale "HellthyJunkFood" od dwóch lat domowymi sposobami odtwarzają fast foodowe przysmaki. Twierdzą, że wciąż im się to nie znudziło Zobacz więcej na temat: Aleksandra Jasińska Czwórka Kamil Jasieński youtube zdrowie
Etnograf: każdy region ma swój wigilijny specjał W Polsce jest duże zróżnicowanie pod względem potraw, które pojawiają się na świątecznym stole - mówi Patryk Pawlaczyk z Państwowego Muzeum Etnograficznego. Zobacz więcej na temat: Boże Narodzenie religia Wigilia
Nie marnuj żywności w Święta! Ważne jest w czym trzymamy produkty kupione na dni świąteczne. O tym, jak długo żywność zachowa swoją świeżość i czy nie będziemy zmuszeni go wyrzucić, zdecyduje sposób jej przechowywania. Zobacz więcej na temat: Karolina Rożej święta żywność Justyna Marszałkowska
Ucztowanie nigdy nie jest tylko jedzeniem Dlaczego świętowanie niemal zawsze związane jest ze spożywaniem potraw? Między innymi o tym rozmawialiśmy z autorkami tomu "Terytoria smaku. Studia z antropologii i socjologii jedzenia". Zobacz więcej na temat: antropologia Dwójka kuchnia kulinaria KULTURA KULTURA Piotr Kędziorek Wigilia
Nie marnuj jedzenia! Masz za dużo? Podziel się! W tym roku przeciętna polska rodzina planuje wydać na Święta 1282 zł. Ale czy rzeczywiście wszystko, co kupimy, jest nam potrzebne i się nie zmarnuje? Zobacz więcej na temat: Boże Narodzenie Czwórka pomoc żywność
Nie wyrzucaj jedzenia, podziel się! Zastaw się, a postaw się - wiele osób hołduje tej dewizie, przygotowując świąteczne menu pełne wymyślnych potraw w ogromnych ilościach. Zobacz więcej na temat: Czwórka pomoc żywność
Święta bez chemii. Bierzmy przykład z naszych babć - One przygotowywały wszystko własnymi siłami, brały śmietanę, jogurt i sól, my mamy trudniej - mówiła J. Bator, autorka "Zamień chemię na jedzenie". Zobacz więcej na temat: Boże Narodzenie Hanna Maria Giza święta zdrowie Julita Bator
Jak zdrowiej jeść w święta? - Codziennie musimy mieć ok. 30 proc. tłuszczu w naszej diecie. Chodzi o tłuszcze nienasycone, wyciskane na zimno - mówi doktor Danuta Myłek, alergolog. Zobacz więcej na temat: Danuta Myłek dieta Grażyna Dobroń tłuszcz Trójka zdrowie
Wrocław od kuchni, czyli kulinarne wycieczki po mieście Agnieszka Szydziak i Aneta Pacuła-Podemska bacznie śledzą trendy we wrocławskiej gastronomii, oprowadzają smakoszy kulinarnymi szlakami i organizują spotkania z szefami kuchni oraz degustacje. Zobacz więcej na temat: Aleksandra Jasińska Czwórka Kamil Jasieński kuchnia kulinaria restauracja turystyka Wrocław
Noma. Sekrety najlepszej restauracji świata Kopenhaska restauracja słynie nie tylko ze znakomitej kuchni, ale i z bajecznej obsługi. O fenomenie tego lokalu opowiadała w Dwójce Flawia Borawska, młoda kucharka, która odbyła tam staż. Zobacz więcej na temat: Dania Flawia Borawska Kopenhaga kulinaria Łukasz Modelski