Oddam komputer za towarzystwo i biesiadę Coraz więcej osób ma dość samotnego spożywania posiłków przed monitorem komputera. Kompanów do wspólnego biesiadowania szukają wśród znajomych, sąsiadów, a nawet w internecie. Zobacz więcej na temat: Anna Depczyńska Czwórka kulinaria
Radość jedzenia i czyste serca Okazuje się, że dieta roślinna, maratony i zdrowe serca mogą iść razem pod rękę. Violetta Domaradzka i Robert Zakrzewski pokazują jak to połączyć. Zobacz więcej na temat: Czwórka fitness kulinaria
Kto robi najlepsze wino w Polsce? W audycji "Droga przez mąkę" rozmawialiśmy o polskich winach w związku z niedawno zakończonym konkursem w Jaśle. Zobacz więcej na temat: Łukasz Modelski
Jak znaleźć dobry, lokalny ser? Czasem podczas podróży mijamy małe gospodarstwa, przy których wiszą ogłoszenia dot. sprzedaży serów. Warto im zaufać? Jak rozpoznać dobry ser? Zobacz więcej na temat: Katarzyna Pruchnicka kuchnia polska Trójka
Sztuka fermentacji w pigułce - Wiele badań potwierdza, że jedzenie produktów sfermentowanych wzmacnia nasz układ odpornościowy - mówi pasjonat gotowania, Michał Bonarowski. Zobacz więcej na temat: Grażyna Dobroń Trójka zdrowe odżywianie zdrowie żywność
Kto skontroluje jakość żywności? Szykują się spore zmiany w kontrolowaniu bezpieczeństwa żywności. To, co trafia na nasze talerze, będzie sprawdzać jedna inspekcja, zamiast dotychczasowych pięciu. Zobacz więcej na temat: Anna Rokicińska Marcin Łukawski Trójka
Zdrowie: Narodowy ranking kaloryczny Główny Urząd Statystyczny opublikował dane dotyczące diety Polaków. O tym, co jedliśmy w 2015 roku i czy była to dieta zdrowa – mówił w Polskim Radiu 24 Michał Mularczyk, kardiolog interwencyjny, dietetyk. Zobacz więcej na temat: Główny Urząd Statystyczny zdrowie
Co stanowi o wyjątkowości smaku wina? - Finalnie to, co dostajemy w winie przemysłowym wina nie przypomina i nim nie jest. W tradycyjnym trunku głównym zadaniem winiarza jest nie przeszkadzać naturze - mówi Maciej Sondij z winnicy Dom Bliskowice. Zobacz więcej na temat: Katarzyna Pruchnicka napoje Trójka Winnica zdrowie
Jak zrobić dziecku najlepsze śniadanie? - Domowe śniadanie wymaga zaangażowania, ale jest to inwestycja w nasze zdrowie i relacje - podkreśla kucharz, Grzegorz Łapanowski. Zobacz więcej na temat: dieta Grzegorz Łapanowski NAUKA szkoła zdrowie żywność
Zachwycający smakiem świeży makaron Dziś namawiamy nie tylko do jedzenia, ale też zrobienia makaronu. Włoska pasta fresca to świeży, a nie suszony makaron. Zobacz więcej na temat: Katarzyna Pruchnicka kuchnia włoska przepisy kulinarne Trójka
Odkryj owocowy świat kiszonek W naszej szerokości geograficznej suszenie jedzenia się nie sprawdza, lepiej wędzić lub kisić. - Kiszenie było sposobem na to, by mieć bogate w witaminy warzywa przez cały rok - mówi Małgorzata Minta. Zobacz więcej na temat: Katarzyna Pruchnicka przepisy kulinarne Trójka
Sprawdzony przepis na kiszoną kapustę Bogate źródło witamin C i E, naturalnych przeciwutleniaczy czy substancji działających grzybo- i bakteriobójczo. Warto jeść kiszoną kapustę! Zobacz więcej na temat: Katarzyna Pruchnicka przepisy kulinarne Trójka
Burza a jedzenie - co je łączy? Pogoda, obok polityki, jest jednym z najczęściej poruszanych w społeczeństwie tematów. Dlatego tym razem wspólnie z Tomaszem Rożkiem zastanawiamy się, czy w burzowy dzień jedzenie szybciej się psuje... Zobacz więcej na temat: burza fizyka Krystian Hanke NAUKA pogoda Tomasz Rożek Trójka
Dobroczynna kuchnia japońska - Warto polubić pewne elementy kuchni japońskiej i włączyć je do naszego menu. Na przykład ryż - mówi Alicja Than, znawczyni kuchni Kraju Kwitnącej Wiśni. Zobacz więcej na temat: Katarzyna Pruchnicka kuchnia japońska Trójka
Kaszkawał kołudzki - polski ser z francuskimi korzeniami - To jeden z moich ulubionych delikatnych serów. Nie da się pokroić, ale za to świetnie się smaruje - mówi Gieno Mientkiewicz o kaszkawale kołudzkim. Zobacz więcej na temat: Katarzyna Pruchnicka kuchnia Trójka
Sztuka jedzenia: dziecko i kuchnia - By gotować smacznie, trzeba zwracać uwagę na produkty. Mamy szczęście, że mieszkamy w Polsce i możemy korzystać z tego, co w danym momencie smakuje najlepiej - mówią Katia Roman-Trzaska i Paweł Trzaska. Zobacz więcej na temat: Katarzyna Pruchnicka psychologia psychologia dziecięca Trójka
Speck i kamienny chleb. Przysmaki Tyrolu Płd. - Jest w tej kuchni coś lekkiego i fantazyjnego, to nie są tylko knedle - mówiła o tradycjach kulinarnych północnego regionu Włoch Anna Janowska, dziennikarka i podróżniczka. Zobacz więcej na temat: kuchnia włoska Łukasz Modelski Tyrol Włochy
Smakołyki z Tyrolu Południowego Czym się zajadają mieszkańcy północnego regionu Włoch? O tym porozmawiamy w audycji "Droga przez mąkę". Zobacz więcej na temat: kuchnia włoska Tyrol Włochy