Błogosławione menu. Czym raczyli się święci? O ulubionych potrawach ludzi wybranych przez Boga porozmawiamy w związku z nadchodzącym świętem Wszystkich Świętych. Zobacz więcej na temat: literatura Wszystkich Świętych
WHO: czerwone mięso może powodować raka Światowa Organizacja Zdrowia ostrzega: czerwone i przetworzone mięso może powodować raka. Lekarze i dietetycy uspokajają: zamiast paniki, wystarczą rozsądek i dobrze zbilansowana dieta. Zobacz więcej na temat: baranina NAUKA rak WHO wieprzowina wołowina zdrowie
Co jest warzywem, a co owocem Nie uwierzycie, ile osób, nawet dorosłych, ma problem z odróżnieniem warzywa od owocu! A różnica jest wielka... Zobacz więcej na temat: dr Witaminka owoce warzywa zdrowe odżywianie żywność
Potrawy rozgrzewające i ochładzające W audycji podpowiemy, co należy jeść o tej porze roku, aby być odpornym na infekcje i przeziębienia. Zobacz więcej na temat: Poznań
Okupacja od kuchni. Jedzono wrony, gołębie i koty - W ramach systemu kartkowego wprowadzonego przez Niemców, Polak mógł dostać na cały dzień pożywienie wartości 300 kalorii, czyli mniej więcej tyle ile ma kajzerka – mówi Aleksandra Zaprutko-Janicka, autorka książki "Okupacja od kuchni. Kobieca sztuka przetrwania". Zobacz więcej na temat: II wojna światowa Katarzyna Jankowska okupacja niemiecka kulinaria żywność KSIĄŻKA NAUKA
Co to jest przewód pokarmowy Zastanawialiście się kiedyś co dzieje się z kanapką, którą jadacie ze smakiem? Zobacz więcej na temat: dr Witaminka zdrowe odżywianie żywność zdrowie dziecka
Skąd się bierze głód Co to oznacza, kiedy burczy w brzuchu? Każdy wie, to głód! Ale czy potraficie odpowiedzieć na pytanie dlaczego się on pojawia? Zobacz więcej na temat: białko dr Witaminka minerały węglowodany witaminy zdrowe odżywianie żywność
Uczniowie się zbuntowali. Dzień Drożdżówki W Światowym Dniu Żywności Ogólnopolski Dzień Jedzenia Drożdżówek w szkołach. Internauci na jednym z portali społecznościowych zachęcają, aby w ten sposób wyrazić sprzeciw wobec ustawowego narzucania uczniom rodzaju jedzenia przez Ministerstwo Zdrowia i MEN. Zobacz więcej na temat: drożdżówka Joanna Kluzik-Rostkowska Ministerstwo Edukacji Narodowej Ministerstwo Zdrowia szkoła
Hamburger z probówki przyszłością fast foodów? Na razie nie ma jeszcze oficjalnej nazwy, ale logiczna byłaby - "Lab-burger". Holenderscy naukowcy hodują wołowinę z komórek macierzystych. Przewidują, że na rynku pojawi się za pięć lat. Zobacz więcej na temat: GMO NAUKA
Światowy Dzień Żywności W Światowy Dzień Żywności w porannym paśmie krótko o tym, dlaczego tak ważne jest jedzenie i czemu nie należy go marnować. Zobacz więcej na temat: ekologia Poranek Polskiego Radia Dzieciom Światowy Dzień Żywności żywność
Przeterminowane jedzenie? Sprawdź, co ci grozi - Należy sprawdzać terminy przydatności do spożycia zwłaszcza w przypadku produktów, które szybko się psują - mówi dr Karolina Kraśniewska z warszawskiej SGGW. Zobacz więcej na temat: gotowanie Justyna Majchrzak kulinaria zdrowie
"D" jak degustacja Czy przy jedzeniu można mlaskać? Okazuje się, że czasami nie tylko można, ale nawet należy! Zobacz więcej na temat: Smak na tak żywność
Do czego będziemy zachęcać Dr Witaminka, Grześ - mały dietetyk, prof. Nutka i dzieci z zespołu Oreganki, będą namawiać słuchaczy do zdrowego odżywiania. Zobacz więcej na temat: dr Witaminka zasady zdrowego odżywiania zdrowe odżywianie żywność
Dlaczego niektóre dania smakują nam bardziej Czy wiecie, że pierwsze smaki poznajemy jeszcze w brzuszku mamy? Zobacz więcej na temat: dr Witaminka zasady zdrowego odżywiania zdrowe odżywianie zdrowie dziecka żywność
Dlaczego dziecko nie powinno jeść niezdrowo Niemowlę ma inną dietę niż dziecko starsze, a często zdarza się, że nie możemy jeść tych samych potraw, co inne dzieci. Zobacz więcej na temat: dr Witaminka dzieci zdrowe odżywianie żywność
Czym różni się dziecko od osoby dorosłej „Zdrowe jedzenie” oznacza całkiem co innego dla każdego z nas. Zobacz więcej na temat: dr Witaminka dzieci kuchnia zdrowe odżywianie żywność zasady zdrowego odżywiania
Otyłe dzieci. Winne frytki czy rodzice? Mówimy, że dzieci źle jedzą, ale one są źle karmione. To my rodzice uczymy je, co należy jeść i wyrabiamy pewne nawyki - podkreśla Joanna Gorzelińska, autorka książek o zdrowym odżywianiu. Zobacz więcej na temat: dzieci edukacja Nina Karczmarewicz zdrowe odżywianie
Nie jesz kanapki? Podziel się z głodnym kolegą Monika Stasiuk, pomysłodawczyni eksperymentu "Na krzywy ryj", po wakacjach spędzonych na takiej diecie, postanowiła zachęcić uczniów szkół do dzielenia się kanapkami. Zobacz więcej na temat: Czwórka Piotr Firan pomoc szkoła