Noma. Najlepsza restauracja świata od kuchni Gościem "Drogi przez mąkę" będzie Flawia Borawska, młoda kucharka, która odbyła staż w kopenhaskiej Nomie. Zobacz więcej na temat: kulinaria
Święta wege? A dlaczego nie! Podczas Świąt wiele osób się objada, a potem narzeka na złe samopoczucie. A może warto przygotować lżejsze, roślinne menu? Zobacz więcej na temat: Boże Narodzenie Czwórka kuchnia kuchnia wegetariańska święta żywność
Śniadania gwiazd sieci i 40. urodziny Czwórki Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Martyna Ogonek sprawdzi, co na talerzach i w szkolnych śniadaniówkach mają youtuberzy, vlogerzy czy snapczaterzy. Zobacz więcej na temat: Czwórka śniadanie
Polska Akcja Humanitarna czyni świat lepszym - Staramy się dotrzeć i nieść pomoc najbardziej potrzebującym wszędzie tam, gdzie dzieje się coś złego - mówi w "Czterech porach roku" Grzegorz Gruca, wiceprezes PAH. Zobacz więcej na temat: Bogdan Sawicki dzieci Nepal Polska Akcja Humanitarna pomoc Somalia Syria
Kulinarny renesans - zjedz zwierzę w całości "Od nosa aż po ogon" to zasada, która przyświeca dobrym polskim kucharzom przy przygotowaniu mięsnych dań. Wyznaje ją m.in. Czwórkowy gość Aleksander Baron. Zobacz więcej na temat: Aleksandra Jasińska Czwórka Kamil Jasieński
Kulinarna podróż Zapraszamy na odcinek specjalny, poświęcony jedzeniu w podróży. Zobacz więcej na temat: kulinaria podróż z dzieckiem podróże podróże zagraniczne RadioDzieciom
Alergia i nietolerancja pokarmowa. Poznaj wroga - Alergii nie da się rozpoznać bez konsultacji lekarskiej i bez wykonania testów. Z kolei na targach, na które zapraszamy, dowiecie się rzeczy, na które nie zawsze w gabinecie uzyskacie odpowiedź - mówi prof. Bolesław Samoliński. Zobacz więcej na temat: alergia alergie u dzieci Roman Czejarek uczulenia żywność
Mięso - czy należy wyeliminować je z diety? Najnowszy raport Światowej Organizacji Zdrowia potwierdza, że czerwone mięso spożywane w nadmiarze może mieć negatywne skutki dla naszego zdrowia. Zobacz więcej na temat: białko Czwórka diety jajko Piotr Firan wieprzowina wołowina zdrowe odżywianie żywność
Dieta mięsna. Czy rzeczywiście jest zdrowa? Czy Polacy jedzą zbyt dużo mięsa? A może nasza dieta jest optymalnie zbilansowana? O tym opowie dietetyk w audycji "Się mówi". Zobacz więcej na temat: dieta kulinaria zdrowie
Błogosławione menu. Czym raczyli się święci? Święta Hildegarda z Bingen przestrzegała przed jedzeniem truskawek, zalecała za to orkisz, kasztany i koper włoski. O wiele lepszą ofertę miał dla smakoszy święty Patryk. Zobacz więcej na temat: aktualności katolickie KULTURA literatura Łukasz Modelski Wszystkich Świętych
Błogosławione menu. Czym raczyli się święci? O ulubionych potrawach ludzi wybranych przez Boga porozmawiamy w związku z nadchodzącym świętem Wszystkich Świętych. Zobacz więcej na temat: literatura Wszystkich Świętych
WHO: czerwone mięso może powodować raka Światowa Organizacja Zdrowia ostrzega: czerwone i przetworzone mięso może powodować raka. Lekarze i dietetycy uspokajają: zamiast paniki, wystarczą rozsądek i dobrze zbilansowana dieta. Zobacz więcej na temat: baranina NAUKA rak WHO wieprzowina wołowina zdrowie
Co jest warzywem, a co owocem Nie uwierzycie, ile osób, nawet dorosłych, ma problem z odróżnieniem warzywa od owocu! A różnica jest wielka... Zobacz więcej na temat: dr Witaminka owoce warzywa zdrowe odżywianie żywność
Potrawy rozgrzewające i ochładzające W audycji podpowiemy, co należy jeść o tej porze roku, aby być odpornym na infekcje i przeziębienia. Zobacz więcej na temat: Poznań
Okupacja od kuchni. Jedzono wrony, gołębie i koty - W ramach systemu kartkowego wprowadzonego przez Niemców, Polak mógł dostać na cały dzień pożywienie wartości 300 kalorii, czyli mniej więcej tyle ile ma kajzerka – mówi Aleksandra Zaprutko-Janicka, autorka książki "Okupacja od kuchni. Kobieca sztuka przetrwania". Zobacz więcej na temat: II wojna światowa Katarzyna Jankowska okupacja niemiecka kulinaria żywność KSIĄŻKA NAUKA
Co to jest przewód pokarmowy Zastanawialiście się kiedyś co dzieje się z kanapką, którą jadacie ze smakiem? Zobacz więcej na temat: dr Witaminka zdrowe odżywianie żywność zdrowie dziecka
Skąd się bierze głód Co to oznacza, kiedy burczy w brzuchu? Każdy wie, to głód! Ale czy potraficie odpowiedzieć na pytanie dlaczego się on pojawia? Zobacz więcej na temat: białko dr Witaminka minerały węglowodany witaminy zdrowe odżywianie żywność
Uczniowie się zbuntowali. Dzień Drożdżówki W Światowym Dniu Żywności Ogólnopolski Dzień Jedzenia Drożdżówek w szkołach. Internauci na jednym z portali społecznościowych zachęcają, aby w ten sposób wyrazić sprzeciw wobec ustawowego narzucania uczniom rodzaju jedzenia przez Ministerstwo Zdrowia i MEN. Zobacz więcej na temat: drożdżówka Joanna Kluzik-Rostkowska Ministerstwo Edukacji Narodowej Ministerstwo Zdrowia szkoła