Polskie Radio
Section05

Katarzyna Pruchnicka

Męski świat R. Polaka - laureata Grand Press Photo 2020

– Uważałem, że jeżdżę zrobić projekt o tradycjach doliny Pankisi, o mężczyznach, o męskości. Któregoś dnia obudziłem się z myślą, że przecież robię prace o sobie i o relacji swoim ojcem – mówił w Trójce Radek Polak, laureat pierwszej nagrody konkursu Grand Press Photo 2020 w kategorii Projekt Dokumentalny. Zwycięska seria fotografii nosi tytuł "Father's Guil(t)d" i powstała podczas podróży artysty do Gruzji.
Zobacz więcej na temat:  Trójka fotografia SZTUKA Agnieszka Obszańska KULTURA Gruzja rozmowa

Na balkonie, w oknie, na drzwiach – #mojaflaga!

– Zachęcamy wszystkich do oznaczania swoich balkonów, okien czy drzwi biało-czerwoną flagą, pokazania naszego symbolu, z którego jesteśmy dumni, pokazania jak wielu nas jest i jaką mamy siłę – namawia Jan Kowalski, dyrektor biura projektu "Niepodległa" w ramach akcji "#Mojaflaga - wywieś flagę!" Na czym ta akcja polega?
Zobacz więcej na temat:  Trójka społeczeństwo Dzień Flagi i Dzień Polonii barwy tradycja patriotyzm

"Dzieje się je" – historia kulinariów dla małych i tych większych

Skąd przypłynęła wanilia i... guma do żucia? Skąd się wziął widelec we Francji? Kiedy pojawiły się słodycze? Odpowiedzi na te pytania można znaleźć się w książce Łukasza Modelskiego "Dzieje się je. Mała historia kuchni". Jeszcze więcej ciekawostek autor zdradził Katarzynie Pruchnickiej w audycji.
Zobacz więcej na temat:  Trójka STYL ŻYCIA jedzenie kuchnia literatura Łukasz Modelski literatura dziecięca HISTORIA

Kuchnia ajurwedyczna – starohinduski sposób na zdrowie

– Współczesna dietetyka mówi: "Dbamy o florę bakteryjną jelit, bo jelita nazywane są drugim mózgiem". Z Ajurwedy wynika zaś, że jeżeli nie jesteśmy w stanie odpowiednio strawić tego, co jemy nie będziemy w stanie korzystać ze składników odżywczych zawartych w pożywieniu" – wyjaśnia Karolina Szaciłło, która od lat łączy ze sobą te dwa nurty w na swoim blogu oraz w książkach kulinarnych. 
Zobacz więcej na temat:  Trójka gotowanie przepisy kulinarne kuchnia

Jak respektujemy prawa dziecka na co dzień?

– Konwencja ta jest dla nas drogowskazem, wskazującym kierunek działań naszej organizacji. W trakcie takich rocznic nie ograniczamy się do celebrowania, ale też staramy się wyciągnąć jakieś wnioski na przyszłość i zastanowić się, co możemy robić jako społeczeństwo, żeby prawa dziecka były respektowane – mówi Ewa Falkowska z UNICEF Polska w 30 rocznicę przyjęcia przez Zgromadzenie Ogólne ONZ międzynarodowej Konwencji o prawach dziecka.
Zobacz więcej na temat:  Trójka dzieci wychowanie UNICEF literatura dziecięca społeczeństwo