Marieta Marecka gotuje z książki z 1973 roku Wydaje się, że w dobie internetu książki kucharskie nie są już potrzebne. Zastąpują je blogi, filmy na YouTube czy zwyłe gify. Tymczasem mistrzowie kuchni wracają do kultowych publikacji. Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA Czwórka Kamil Jasieński Michał Piwowarek kulinaria
Nie żyje znany popularyzator tradycji szlacheckiej Grzegorz Russak nie żyje. Słynny popularyzator staropolskiej kuchni i aktywny myśliwy miał 70 lat. Przyczyną śmierci był zawał serca. Zobacz więcej na temat: POLSKA pamięć wspomnienie tradycja
Fakty i mity o "zdrowych" tłuszczach Wśród kuchannych trendów prym wiedzie ostatnio olej kokosowy. Czy faktycznie jest tak zdrowy jak sądzono? Jakich tłuszczów używać podczas gotowania? Na czym smażyć? Czym doprawiać sałatki? Czy zdrowszy jest olej rafinowany czy nierafinowany? Zobacz więcej na temat: Trójka jedzenie oliwa z oliwek potrawy tłuszcz
Kulinarna podróż w czasie Czy wiecie, co to jest topinambur? Czy barszcz może być zielony, a arbuz kiszony? Zobacz więcej na temat: dzieci jedzenie Agnieszka Kunikowska
Kuchnia polska jest słona? Zaskakujące badania - Może oznacza to, że Polacy jedzą bardzo dużo potraw ze wzmacniaczami smaku i do wszystkiego dosypują różnych cudownych miksów przypraw – komentowała Małgorzata Minta wyniki badań, z których m.in. wynika, że najpopularniejszym smakiem kojarzącym się z rodzimą kuchnią jest według Polaków smak słony… Zobacz więcej na temat: dieta jedzenie Małgorzata Minta Łukasz Modelski KULTURA
"Lato z Radiem" w najbardziej rozśpiewanym mieście w Polsce Kolejnym miastem na trasie "Lata z Radiem" jest Opole. Słynna stolica polskiej piosenki znana jest nie tylko z festiwalu. Wcale nie trzeba jechać do Florencji czy Wenecji, żeby móc podziwiać kamienice przeglądające się w wodzie. Wystarczy odwiedzić Opole. Jakie atrakcje jeszcze oferuje to niezwykłe miejsce? Zobacz więcej na temat: Małgorzata Raducha Opole śląskie historia Polski podróże po Polsce Lato z Radiem 2018
"Lato z Radiem" gościło w stolicy polskiej piosenki Kolejnym miastem na trasie "Lata z Radiem" jest Opole. Słynna stolica polskiej piosenki znana jest nie tylko z festiwalu. Wcale nie trzeba jechać do Florencji czy Wenecji, żeby móc podziwiać kamienice przeglądające się w wodzie. Wystarczy odwiedzić Opole. Jakie atrakcje jeszcze oferuje to niezwykłe miejsce? Zobacz więcej na temat: Małgorzata Raducha Opole śląskie historia Polski podróże po Polsce Lato z Radiem 2018
Turystyka i gastronomia. Czy w kurorcie można dobrze zjeść? Nieuważny dobór restauracji w czasie wakacji może bardzo skomplikować nasz wypoczynek. Skutkować niechęcią do lokalnej kuchni, a nawet zatruciem pokarmowym. Zobacz więcej na temat: Czwórka Piotr Firan Michał Piwowarek restauracja biznes jedzenie turystyka
"Lato z radiem" w trasie – Puławy 23 czerwca rozpoczęła się kultowa audycja oraz trasa reporterska "Lata z radiem". Dziennikarze radiowej Jedynki odwiedzili już kilkanaście miejscowości – m.in. Suwałki, Niedzicę, Biskupin, Nowe Kawkowo, Bielsko-Białą, Łagów, Busko-Zdrój i Brodnicę Górną. W sobotę (7.07) pojawili się w Puławach. Zobacz więcej na temat: Puławy Lato z Radiem 2018 Sława Bieńczycka turystyka podróże
Uczta dla sangwinika. Jak usposobienie wpływa na nasze kubki smakowe? W warszawskim Wilanowie zorganizowano "Śniadanie u Króla" - ucztę czerpiącą inspiracje ze staropolskich książek kucharskich i bazującą na teorii humoralnej, wg zasad której przygotowano cztery stoły, a na nich dania dla sangwiników, flegmatyków, melancholików i choleryków. Zobacz więcej na temat: Czwórka Beata Kwiatkowska STYL ŻYCIA
Gdzie powstają najlepsze sery w Polsce? – Serowarom zagrodowym depcze po piętach kolejny ruch, czyli serowarzy garażowi. Cudowne zjawisko. To są ludzie, któzy nie mają własnych zwierząt, mleka. Szukają go, badają i zaczynają robić sery. Im trudniejsze, tym większą przyjemność i radość im to sprawia – ocenia Gieno Mientkiewicz, znawca serów. Zobacz więcej na temat: Trójka Katarzyna Pruchnicka kulinaria kuchnia STYL ŻYCIA Gieno Mientkiewicz
Kulinarne szlaki Polski. Gdzie szukać regionalnych smaków? Lato to czas szczególny, który inspiruje nas nie tylko do wakacyjnych podróży, ale także do poszukiwania kulinarnych nowinek i ciekawych przysmaków. Nie brakuje jarmarków, staganów czy innych miejsc z produktami, charakterystycznymi dla poszczególnych regionów. Jak trafić na dobrych, lokalnych dostawców? W tym z pewnością pomogą nam kulinarne szlaki. Gdzie ich szukać? Zobacz więcej na temat: Sława Bieńczycka kulinaria Region Mazowsze podróże STYL ŻYCIA KULTURA
Królewskie śniadanie. Co jadł rano Jan III Sobieski? – Jeśli chodzi o spis potraw jadanych przez króla o określonych godzinach, korzystamy z księgi szafarskiej. To lista produktów używanych w określonych dniach w ostatnim roku życia króla – mówi Paulina Szulist-Płuciniczak z Muzeum w Wilanowie. Zobacz więcej na temat: Trójka Katarzyna Pruchnicka Wilanów kulinaria kuchnia Jan III Sobieski STYL ŻYCIA
Kuchnia polska wczoraj i dziś W sobotę 2 czerwca 2018 odbyła się kolejna, jubileuszowa X edycja Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego "Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś"”. Zobacz więcej na temat: konkurs Pułtusk
Przepisy na staropolskie dania z ryb Gościem audycji był prof. Jarosław Dumanowski - historyk, szef Centrum Dziedzictwa Kulinarnego na Wydziale Nauk Historycznych Uniwersytetu im. M. Kopernika w Toruniu. Zobacz więcej na temat: ryba Łukasz Modelski kulinaria
Kuchnia polska to dziś pierogi czy hummus? - Kultura jedzenia oznacza szacunek. Do produktu, przygotowania posiłku i jedzenia. Nawet jeśli mamy tylko dziesięć minut przerwy postarajmy się, żeby zjeść w spokoju ciesząc się smakiem - mówiła Dominika Wójciak autorka książki "Prosto, pysznie, do pudełka". Zobacz więcej na temat: Czwórka Kasia Dydo Katarzyna Dydo zdrowe odżywianie diety zdrowie i dieta jedzenie
Bigos wygrywa ze schabowym - Top 5 polskich potraw według Polaków to bigos, kapuśniak, żurek, kotlet schabowy i kaszanka - powiedziała dziś w "Podwójnym espresso" blogerka kulinarna Małgorzata Minta. Zobacz więcej na temat: Monika Tarka-Kilen Robert Kilen STYL ŻYCIA zdrowie i dieta bigos śniadanie
Od kuchni staropolskiej do współczesnej. "Polski powód do dumy" Siedlecka babka ziemniaczana, warmińskie dzyndzałki, fasola ze śliwkami z Pienin i mazurski placek z jeżynami - to tylko niektóre przysmaki, którymi można się uraczyć w kilku częściach Polski. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria gastronomia Piotr Firan Weronika Puszkar gotowanie STYL ŻYCIA