Odkrywamy polskie skarby kulinarne - W końcu XVII wieku w polskiej kuchni królował smak słodko-kwaśny. Ten balans smakowy nadawano cukrem, octem winnym, sokiem z limonki, imbirem i szafranem - opowiadał w "Podwójnym espresso" Maciej Nowicki, szef kuchni Muzeum Jana III Sobieskiego w Wilanowie, ambasador akcji Polskie Skarby Kulinarne. Zobacz więcej na temat: Robert Kilen Monika Tarka-Kilen jedzenie
Wielkanocne tradycje w kuchni [WIDEO] Wielkanoc jest najważniejszym świętem chrześcijańskim. Rankiem apostołowie dowiedzieli się o zmartwychwstaniu Jezusa i śniadanie było pierwszym posiłkiem, który spożyli razem z nim. Na znak tego zasiadamy do świątecznego śniadania, dzielimy się jajkiem i składamy życzenia. Wiele z kuchennych zwyczajów wywodzi się ze staropolskiej kultury. Specjalnie dla portalu Polskiego Radia o wielkanocnych obyczajach związanych z biesiadowaniem opowiedział Karol Okrasa. Zobacz więcej na temat: wiadomości Wielkanoc zwyczaje jedzenie kulinaria tradycja STYL ŻYCIA
Jak przez lata zmieniały się tradycje wielkanocne? - To, co w czasie Wielkanocy widzimy na stole, to nie tylko potrawy, ale także nasza tożsamość narodowa - powiedział na antenie Jedynki prof. Grzegorz Rusak, znawca kuchni staropolskiej. Zobacz więcej na temat: POLSKA Sygnały Dnia Krzysztof Grzesiowski Wielkanoc Dariusz Rosiak
Przepis na idealny barszcz ukraiński Jest aromatyczny, nietłusty mimo wędzonej słoniny, a dzięki dodatkowi w postaci soku wyciśniętego z surowych buraków – intensywny w smaku i kolorze. Zobacz więcej na temat: Trójka Katarzyna Pruchnicka STYL ŻYCIA kuchnia gotowanie
Jak smakuje kuchnia staropolska? – Odpowiedź nie jest prosta. Ja zawsze mówię, że ona ma taki trochę słodko-gorzki smak. Jest trochę kwaśna, trochę słodka, mocno przyprawiona – powiedziała w radiowej Trójce Paulina Szulist-Płuciniczak z Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie. Zobacz więcej na temat: Trójka Katarzyna Pruchnicka zdrowie i dieta STYL ŻYCIA jedzenie przepisy kulinarne przepisy
"God Food", czyli boska kuchnia Malki Kafki W Czwórce zagości autorka książki "God Food. Boska kuchnia Malki Kafki". Dowiemy się m.in., czy można połączyć smak dojrzałego awokado z aromatem gorzkiej czekolady. Zobacz więcej na temat: Czwórka literatura kulinaria gotowanie książki
Jaki powinien być idealny pączek? Tłusty czwartek to zdecydowanie dzień pączków. Co zrobić, aby nie stać w kolejkach do cukierni? Katarzyna Pruchnicka i jej gość zdradzają kilka sprawdzonych przepisów. Zobacz więcej na temat: Trójka Katarzyna Pruchnicka tłusty czwartek pączki przepisy kuchnia
Jak "odchudzić" naszą tradycyjną kuchnię? Jakimi produktami możemy zastąpić tradycyjne składniki naszych ulubionych potraw? Katarzyna Pruchnicka zapytała o to Darię Ładochę. Zobacz więcej na temat: Trójka kuchnia ciekawostki Katarzyna Pruchnicka kulinaria
Święta ukryte w... kuchennym kredensie - Dla mnie kredens to symbol przedwojennej kuchni polskiej. Był meblem niezwykle praktycznym. Czasami zastępował lodówkę, innym razem był spiżarnią, służył też do eksponowania zastawy stołowej - opowiada Monika Śmigielska, autorka książki "Kuchenny kredens. Polska kuchnia przedwojenna". Zobacz więcej na temat: Czwórka Boże Narodzenie Boże Narodzenie 2017 Justyna Majchrzak STYL ŻYCIA kulinaria
Barszcz, pierogi, bigos - polskie menu na brazylijskim stole Przygotowania do świąt w polskich domach idą pełną parą. Na wigilijnym stole nie może zabraknąć pierogów. Okazuje się, że ten polski przysmak uwielbiają też… Brazylijczycy. "Polskieradio.pl na końcu świata" zagościło w kawiarni "Krakowiak" w Kurytybie. Zobacz więcej na temat: PolskieRadio.pl na końcu świata podróże kulinaria Brazylia TYLKO U NAS
Pierwotnie rybą wigilijną był szczupak Przyzwyczailiśmy się do tego, że na świątecznych stołach króluje karp. Ale czy zawsze tak było? O znaczeniu ryb w polskiej kuchni XVII wieku w "Czterech porach roku" mówiły Paulina Szulist-Płuciniczak i Joanna Jaroć z Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie. Zobacz więcej na temat: Małgorzata Raducha kulinaria ryby Wigilia
67 opowieści o tym, jak "wódka mości się w żołądku" – Przy degustacji mocnych alkoholi trzeba troszkę połknąć, nie można wypluć, jak w przypadku wina, więc sesje degustacyjne muszą być krótsze – mówili Aleksander Baron i Łukasz Klesyk, autorzy książki "Między wódką a zakąską". Zobacz więcej na temat: KULTURA wódka napoje alkohol KSIĄŻKA Łukasz Modelski kulinaria kuchnia
Czysta wódka. Napój zupełnie w Polsce nieznany Gośćmi audycji "Droga przez mąkę" będą szef kuchni Aleksander Baron i dziennikarz kulinarny Łukasz Klesyk, autorzy świeżo wydanej książki "Między wódką a zakąską". Zobacz więcej na temat: alkohol wódka
Kuchnia świata na świątecznym stole - W Warszawie obok nas żyje wiele narodowości i ma to swoje przełożenie na kuchnię. Chcemy pokazać świąteczne potrawy w wielokulturowym, międzynarodowym ujęciu - mówił Mateusz Kaczyński z bloga "Pańska Skórka", współorganizator Warszawskiego Śledzika Wielokulturowego. Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński kuchnia kulinaria STYL ŻYCIA
Gdzie znaleźć najlepszych polskich szefów kuchni? Na uroczystej gali "Gault&Millau" nagrodzono polskich mistrzów sztuki kulinarnej. Wyróżnienia zostały przyznane w pięciu kategoriach i były rezultatem prac kilkunastu inspektorów, którzy odwiedzili ponad tysiąc polskich restauracji. Zobacz więcej na temat: Trójka Katarzyna Pruchnicka gotowanie STYL ŻYCIA
Przestępstwa kulinarne przedwojennej Polski - Już w XIX wieku zaczęto zamieniać produkty na ich tańsze odpowiedniki. Rozwój chemii doprowadził do oszustw na wielką skalę, choć paradoksalnie to chemia miała pomoc nam te oszustwa wykrywać - mówiła Ewelina Więcek z Muzeum Warszawy. Zobacz więcej na temat: Czwórka Beata Kwiatkowska Dwudziestolecie międzywojenne
Sztufada. Nowoczesne i zarazem klasyczne podejście do obiadu – W jednej z ostatnich audycji opowiadałam o tym, że budyń w dawnej kuchni polskiej nie był deserem, a pełnoprawnym daniem. Dziś pomówimy o innym, nieco zapomnianym daniu: o sztufadzie – mówi Katarzyna Pruchnicka. Zobacz więcej na temat: Trójka Katarzyna Pruchnicka gotowanie STYL ŻYCIA
"Dwudziestolecie od kuchni", czyli co jadano w międzywojniu Aleksandra Zaprutko-Janicka w swojej nowej książce zabiera czytelników w czasy szokujących kontrastów. Arystokratyczne rauty zestawia z wielkim kryzysem zmuszającym wiejskie rodziny do żywienia się trawą i korą. Zobacz więcej na temat: Trójka Marek Stremecki HISTORIA I wojna światowa II RP gotowanie KSIĄŻKA