Prezent, że palce lizać. Najlepsze słodkości na świecie Cukier nie jest zdrowy, ale trudno wyobrazić sobie święta bez słodkości. Zamiast jednak kupować w markecie czekoladę czy bombonierkę, inspiracji poszukaj w najlepszych cukierniach na świecie. Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA jedzenie słodycze ciasta Weronika Puszkar Patryk Kuniszewicz
Jesteśmy tym, co jemy! Podobno jesteśmy tym, czym jemy. Czy naprawdę to, co przygotujemy na posiłek, ma nas tak duży wpływ? Czy żywność może być niezdrowa? Posłuchajcie! Zobacz więcej na temat: POLSKIE RADIO DZIECIOM dzieci gotowanie edukacja
Thanksgiving Day - święto dobrego jedzenia W każdy czwarty czwartek listopada Amerykanie zasiadają do suto zastawionego stołu, żeby świętować Dzień Dziękczynienia. Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA gotowanie Mateusz Kulik
Fakty o mitycznej oliwie Homer nazywał ją płynnym złotem. To ona sprawiała, że było jasno w nocy, a w dzień żywiła i upiększała. To ją składano w ofierze bogom i przypisywano boskie pochodzenie. Oliwa. Zobacz więcej na temat: Trójka oliwa Anna Kwiatkowska
Kaszotto z zielona fasolką i cukinią Kasza, fasolka, cukinia, do tego trochę cebulki, przyprawy i oliwa i możemy zaczynać. Pyszne, sycące jesienne danie, które da nam mnóstwo energii. Zobacz więcej na temat: POLSKIE RADIO DZIECIOM dzieci gotowanie edukacja
Birria tacos. Jak przyrządzić meksykański gulasz? Birria tacos były pierwotnie przyrządzano na bazie koźliny. Dziś często miesza się różne gatunki mięs, które są duszone i zawijane w zawiesistym sosie w tortillę. Zobacz więcej na temat: Czwórka kuchnia meksykańska jedzenie Mateusz Kulik STYL ŻYCIA gotowanie
Hummus i falafel - przepisy na potrawy z ciecierzycy Ciecierzyca jest świetnym źródłem białka, a także błonnika. Można z niej przyrządzić przepyszne "klasyki" wegetariańskiej i wegańskiej kuchni, m.in. hummus i falafel. Zobacz więcej na temat: Czwórka gotowanie Agata Nowotnik Patryk Kuniszewicz
Renowacja starych mebli – jak to się robi? Gdzie szukać takich "perełek" i co z nimi zrobić, aby nadawały się do naszego wnętrza lub na balkon? To sprawdzimy w sobotni poranek. Zobacz więcej na temat: Czwórka remont gastronomia
Kim jest supertaster i dlaczego nie lubi warzyw? Smak mamy w kubkach, a im więcej kubków, tym więcej doznań, nie zawsze jednak przyjemnych dla podniebienia. Naukowcy z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu twierdzą nawet, że supertasterzy, czyli supersmakosze mają podświadomą awersję do warzyw. Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA zdrowie Patryk Kuniszewicz
Kopytka dyniowo-jaglane Kopytka to tradycyjna potrawa, którą chyba wszyscy doskonale znamy. Dzisiaj spróbujemy nieco zmienic klasyczny przepis i przygotujemy je z kaszy jaglanej i dyni. Zobacz więcej na temat: POLSKIE RADIO DZIECIOM dzieci gotowanie edukacja
Chaczapuri - zwierciadło gruzińskich emocji Chaczapuri to jedno z najpopularniejszych gruzińskich dań. Jak je przygotować samodzielnie w domu? Zobacz więcej na temat: Czwórka gotowanie Mateusz Kulik Gruzja
Monika Mrozowska radzi jak gotować, by nie marnować Około 50 zł miesięcznie znika nam z portfela razem z jedzeniem, którego nie wykorzystaliśmy. Najwięcej jedzenia wyrzuca się w dużych miastach, a najczęściej robią to ludzie pracujący, którzy jadają na mieście, choć w domach mają pełne lodówki. Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA kuchnia wegetariańska gotowanie monika mrozowska Marta Hoppe
Muffiny z jadalnymi kasztanami Puszyste muffiny to bardzo smaczne i proste do upieczenia ciastko. Można je przyrządzać z najróżniejszymi dodatkami. A ponieważ jesień w pełni, dziś opowiemy jak zrobić je z dodatkiem.. kasztanów. Ale nie tych, które rosną w naszych parkach i lasach, tylko specjalnych. Posłuchajcie! Zobacz więcej na temat: POLSKIE RADIO DZIECIOM dzieci gotowanie edukacja
Anthony Bourdain. "Pokazał kuchnię od kuchni" Był wszędzie, kosztował wszystkiego, odszedł tragicznie w 2018 roku. Kiedy świat dowiedział się o śmierci Anthony'ego Bourdaina, mistrzowie kuchni z całego świata pożegnali go słowami: Tony, coś Ty najlepszego nam zrobił? Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA Beata Kwiatkowska
Udon. Prezent z Chin, który stał się przysmakiem w Japonii Wedle przeprowadzonego wśród turystów rankingu najatrakcyjniejszych dań Japonii makaron udon zajął piąte miejsce po sushi, ramen, sashimi oraz tempurze. Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA gotowanie kuchnia japońska Mateusz Kulik
Tajlandia na językach. Jak brzmi i czym smakuje? - Język tajski jest bardzo trudny. Zwłaszcza dla Europejczyków - mówi podróżnik Jakub Stempniewicz. - Tajowie posługują się 70 dźwiękami zapisanymi w podobnych do siebie znakach. Co więcej, każda ze spółgłosek w tym języku ma przypisane do siebie jakieś słowo. Zobacz więcej na temat: Czwórka podróże STYL ŻYCIA Tajlandia Anna Hardej Adrianna Janiszewska
Proste zasady zdrowego odżywiania To drugą odsłona spotkania w kuchni Fundacji Szkoły na widelcu - rozmawialiśmy o tym co jemy, co jeść powinniśmy, kiedy i w jakich ilościach. Zobacz więcej na temat: POLSKIE RADIO DZIECIOM dzieci gotowanie edukacja
Wszystko, co zawsze chciałeś wiedzieć o jeżach Dokąd tupta nocą jeż i czy rzeczywiście chętnie zabiera ze sobą jabłko? Dlaczego jeże zwijają się kulki i czy ich kolce mogą być groźne dla człowieka? Obalamy mity o tych sympatycznych zwierzakach. Zobacz więcej na temat: Czwórka zwierzęta jesień mieszkanie Kuba Marcinowicz Anna Hardej STYL ŻYCIA