Szwecja - sztuka, nowoczesność i wolność - Wielu historyków i socjologów uważa, że to jak dzisiaj funkcjonują Szwedzi bardzo silnie wiąże się, z tym, że na kartach szwedzkiej historii nie zapisał się nigdy system feudalny - opowiada prowadząca audycję Martyna Matwiejuk. Zobacz więcej na temat: Czwórka gotowanie podróże Podróże z Czwórką Martyna Matwiejuk
Novel food. Jedzenie dla przyszłości Ciastka z larw, cukier z bakterii i oleje z grzybów - w ten sposób Unia Europejska chce walczyć z głodem na świecie. Zobacz więcej na temat: Czwórka jedzenie ekologia
"Lato z Radiem w Puńsku. Litewskie smaki Małgorzata Raducha wyruszyła dziś do Puńska, w województwie podlaskim. Tam, wśród lokalnych smakołyków, poznawała okoliczne legendy i historyczne podania. Zobacz więcej na temat: Lato z Radiem Lato z Radiem 2021 Małgorzata Raducha Agnieszka Kunikowska Podlasie
Smaki Podlasia. "Lato z Radiem" w Orzeszkowie O poranku Małgorzatę Raduchę powitał zapach świeżych drożdżówek z jagodami. Reporterka "Lata z Radiem" w poszukiwaniu kulinarnych inspiracji dotarła na Podlasie. Zobacz więcej na temat: Lato z Radiem Lato z Radiem 2021 Małgorzata Raducha Daniel Wydrych Hajnówka Podlasie
"Zapraszamy do stołu". Albania Kuchnia albańska stanowi odłam szerokiej tradycji kulinarnej Bałkanów, zawierając jednak i dania typowe wyłącznie dla niej. Główny posiłek Albańczyków to obiad (najczęściej mięsny), któremu towarzyszą liczne warzywne surówki. Ich podstawą są pomidory, ogórki, papryka, oliwki, polane oliwą, octem winnym i posolone. Zobacz więcej na temat: POLSKIE RADIO DZIECIOM dzieci gotowanie edukacja Albania
Noworleańska kanapka po' boy. "Prawdziwa fuzja smaków" Po' boy to skrót od "poor boy", co w języku angielskim oznacza "biedny chłopiec". - Rodzajów po' bojów jest wiele, wśród nich każdy znajdzie coś dla siebie - mówią w Czwórce Marcelina Walaszek, Hubert Olczak. Zobacz więcej na temat: Czwórka jedzenie gotowanie hobby Mateusz Kulik
Macedonia Północna. Odwiedzamy kraj pełen legend i smaków - Pyszne jedzenie, piękne słońce i niezwykle przyjaźnie nastawieni mieszkańcy - to wszystko znajdziemy w północnej części Macedonii - opowiadała Martyna Matwiejuk, dziennikarka Czwórki. Zobacz więcej na temat: Czwórka podróże gotowanie Podróże z Czwórką macedonia Martyna Matwiejuk
Jak uwieść kogoś dzięki... wyśmienitym daniom? Okazuje się, że możemy kogoś uwieść dzięki przygotowaniu dla niego specjalnych potraw. - Przez żołądek całkiem skutecznie można trafić do serca - przekonywała dietetyk Olga Białas. Zobacz więcej na temat: Czwórka gotowanie Adrianna Janiszewska
Smaki Wielkopolski. "Lato z Radiem" w Łęczycy Małgorzata Raducha nie ustaje w swojej podróży przez najsmaczniejsze zakątki Polski. Po Podlasiu, Mazowszu i Kujawach nadszedł czas na Wielkopolskę. Zobacz więcej na temat: Lato z Radiem Lato z Radiem 2021 Daniel Wydrych Małgorzata Raducha wielkopolskie
"Zapraszamy do stołu". Kuchnia Włoch Włoskie przysmaki to nie tylko makarony i pizza! Jest wiele innych potraw, które są specjalnością tamtejszych kucharzy. Zobacz więcej na temat: POLSKIE RADIO DZIECIOM dzieci gotowanie edukacja Włochy
Smaki Mazowsza. "Lato z Radiem" w Rycharcicach W swojej kulinarnej wędrówce przez Polskę Małgorzata Raducha odwiedziła Koło Gospodyń Wiejskich w Rycharcicach w gminie Gozdowo. W roku 2019 właśnie ta organizacja została wyróżniona tytułem najlepszego Koła Gospodyń Wiejskich na Mazowszu. Zobacz więcej na temat: Daniel Wydrych Małgorzata Raducha Lato z Radiem Lato z Radiem 2021 Mazowsze
Canotto. Nowa fala pizzy neapolitańskiej Ma delikatne, wyrośnięte, mocno przypieczone, ale niespalone ranty i miękki środek. Jak przygotować tradycyjną włoską pizzę samodzielnie w domu? Zobacz więcej na temat: Czwórka gotowanie pizza Mateusz Kulik
"Zapraszamy do stołu". Holandia Poznajemy kulinaria Holandii. Jakie pyszności jedzą dzieci, i co najbardziej lubią dorośli? Zobacz więcej na temat: POLSKIE RADIO DZIECIOM dzieci gotowanie edukacja Holandia
Tłuszcze w naszej diecie Celem warsztatów, które odwiedziliśmy, jest poznanie terminu składniki pokarmowe, oraz makroelementy i mikroelementy. Dowiemy sie, dlaczego warzywa i owoce tak są ważne w diecie człowieka i usystematyzujemy wiedzę na ich temat. Czym różni się dieta śródziemnomorska od naszej, jakie są jej składniki i dlaczego uważana jest za zdrową dla człowieka. Dowiemy się też, jak powstaje jeden z jej podstawowych składników, czyli oliwa. Zobacz więcej na temat: POLSKIE RADIO DZIECIOM dzieci gotowanie edukacja
Chicken parmigiana. Z ziemi włoskiej do Ameryki Tę potrawę bez problemów można dostać w amerykańskich supermarketach, można ją znaleźć w menu wielu włoskich restauracji w USA, można także zrobić ją w domu. Zobacz więcej na temat: Czwórka gotowanie hobby kuchnia włoska Mateusz Kulik
Gdy nastrój zawodzi - postaw na kawę Dwie trzecie Europejczyków doświadczyło pogorszenia nastroju w czasie lockdownu. Jednych dotknęło to mocniej, innych słabiej. W kryzysie, jak się okazuje, sięgaliśmy po małe przyjemności np. po kawę. Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński kawa psychologia
Ciasto z owocami i kruszonką Pyszne ciasto z truskawkami, na które sezon właśnie trwa! Zobacz więcej na temat: POLSKIE RADIO DZIECIOM dzieci gotowanie edukacja
Pastéis de nata. "Słodkość klasztorna" z Portugalii Słodkie i kruche ciasteczka powstały w klasztorze Hieronimitów w Belém. Legenda mówi, że powstały jako "produkt uboczny" konserwowania habitów. Do usztywniania swoich strojów zakonnicy używali ogromnej ilości białek, z żółtek, które zostały, zaczęli robić pastéis de nata. Zobacz więcej na temat: Czwórka Portugalia gotowanie słodycze STYL ŻYCIA Mateusz Kulik