Moda na ramen zaczęła się w kinie Japoński rosół z makaronem i dodatkami zadebiutował na dużym ekranie w 1985 roku. Od tego czasu świat oszalał na punkcie ramenu. Zobacz więcej na temat: Czwórka hobby Beata Kwiatkowska kuchnia japońska STYL ŻYCIA
"Mięso z angusów ma doskonały smak" - Kiedyś, pracując jeszcze w korporacji i mając ziemię na Mazurach, kupiłem sobie stado bydła, a konkretnie angusów po to, żeby mieć dobre steki - mówił w Dwójce Rafał Bachan, warszawski rzeźnik, właściciel sklepu i bistro. Zobacz więcej na temat: jedzenie krowy STYL ŻYCIA Łukasz Modelski
Pasta z pokrzyw i inne pomysły zielarki ze Szwecji - Jeżeli ktoś żyje w konflikcie z naturą, żyje w konflikcie z samym sobą - podkreślała Lisen Sundgren, autorka bestsellerowej książki "Zielnik. Jedzenie i domowe kuracje z łona natury". Zobacz więcej na temat: kuchnia przepisy kulinarne Łukasz Modelski KULTURA Szwecja
Kuchnia rycerska, czyli krzyżacki majstersztyk - Zakonnicy na zamku w Malborku mięso spożywali trzy razy w tygodniu, w pozostałe dni nabiał, a w piątek pościli. Jedli po dwóch z jednej miski, ale dodatki warzywne dostawali oddzielnie. Jadali po królewsku – opowiadał w Dwójce Bogdan Gałązka. Zobacz więcej na temat: kuchnia potrawy Krzyżacy Łukasz Modelski KULTURA
"Just delicious X": zdrowe życia to słuchanie swojego ciała - Jeśli mogę na co dzień widzieć wokół siebie roześmianych ludzi, których kocham, i po prostu korzystać z dnia, nie potrzebuję niczego więcej, by sama być szczęśliwą - tłumaczyła swoją filozofię życia Justyna Połeć z "Just delicious X". Zobacz więcej na temat: Karina Terzoni joga zdrowie dieta STYL ŻYCIA Czwórka
Śniadanie u Króla. Jak jedzono dawniej? Gościem Czwórki będzie prof. Jarosław Dumanowski, historyk kulinariów, który staropolskie zalecenia mistrzów kuchni z wyczuciem dostosowuje do potrzeb dzisiejszych smakoszy. Zobacz więcej na temat: Czwórka gotowanie
Gdzie powstają najlepsze sery w Polsce? – Serowarom zagrodowym depcze po piętach kolejny ruch, czyli serowarzy garażowi. Cudowne zjawisko. To są ludzie, któzy nie mają własnych zwierząt, mleka. Szukają go, badają i zaczynają robić sery. Im trudniejsze, tym większą przyjemność i radość im to sprawia – ocenia Gieno Mientkiewicz, znawca serów. Zobacz więcej na temat: Trójka Katarzyna Pruchnicka kuchnia polska kuchnia STYL ŻYCIA Gieno Mientkiewicz
Kulinarne szlaki Polski. Gdzie szukać regionalnych smaków? Lato to czas szczególny, który inspiruje nas nie tylko do wakacyjnych podróży, ale także do poszukiwania kulinarnych nowinek i ciekawych przysmaków. Nie brakuje jarmarków, staganów czy innych miejsc z produktami, charakterystycznymi dla poszczególnych regionów. Jak trafić na dobrych, lokalnych dostawców? W tym z pewnością pomogą nam kulinarne szlaki. Gdzie ich szukać? Zobacz więcej na temat: Sława Bieńczycka Region Mazowsze kuchnia polska podróże STYL ŻYCIA KULTURA
Królewskie śniadanie. Co jadł rano Jan III Sobieski? – Jeśli chodzi o spis potraw jadanych przez króla o określonych godzinach, korzystamy z księgi szafarskiej. To lista produktów używanych w określonych dniach w ostatnim roku życia króla – mówi Paulina Szulist-Płuciniczak z Muzeum w Wilanowie. Zobacz więcej na temat: Trójka Katarzyna Pruchnicka Wilanów kuchnia polska kuchnia Jan III Sobieski STYL ŻYCIA
Anthony Bourdain. Mistrz kuchni z misją zmieniania świata - Siadał do stołu z ludźmi w regionach objętych konfliktem zbrojnym, jadł, rozmawiał, zadawał proste pytania, bardzo dużo mówił o islamie - tak dziennikarka Aga Kozak wspominała w Dwójce Anthony'ego Bourdaina, zmarłego 8 czerwca amerykańskiego szefa kuchni, prezentera telewizyjnego i pisarza. Zobacz więcej na temat: kuchnia francuska Dwójka Łukasz Modelski kuchnia STYL ŻYCIA KULTURA
Stowarzyszenie Spożywo. "Żeby jadło się lepiej" "Skąd się biorą zdrowi ludzie" to niezwykły poradnik żywieniowy, który chce wydać Stowarzyszenie Spożywo. - Chcemy nauczyć ludzi jak podchodzić do jedzenia z dobrym nastawieniem - wyjaśnia Przemysław Mijal ze Stowarzyszenia Spożywo. Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA Kamila Dębczak dieta zdrowie
Polskie restauracje krytycznym okiem Gośćmi audycji byli Joanna Mróz i Marek Tretyn, którzy recenzują na swoich blogach odwiedzane restauracje. Zobacz więcej na temat: Łukasz Modelski gastronomia restauracja blog recenzja
Sztućce a historia świata. "Diabelski widelec i usłużne ręce" - Jednym z pierwszych sztućców, które zostały wynalezione były pałeczki. Natomiast do dziś najpopularniejszymi sztućcami na świecie są ludzkie ręce - mówi antropolog kultury Magdalena Tomaszewska-Bolałek. Zobacz więcej na temat: Czwórka jedzenie STYL ŻYCIA KULTURA Beata Kwiatkowska
Gofry, chipsy, frytki - dieta dzieciaków na wakacje? - Przede wszystkim zarówno pod względem ilości, jak i jakości, dziecko nie powinno jeść tego samego, co rodzic - tłumaczyła dietetyczka Urszula Somow. Jak przekonać dzieci, by odstawiły przekąski i właściwie się odżywiały? Zobacz więcej na temat: Czwórka dieta jedzenie
Taste Atlas - przewodnik po lokalnych przysmakach Co oprócz shushi i ramenu jedzą Japończycy? Jakie jest najpopularniejsze danie w Kenii i gdzie w Polsce można zjeść najlepsze zapiekanki? Chorwacki dziennikarz Matija Babic zebrał wiedzę na temat lokalnych przysmaków z całego świata i podzielił się nią z internautami. Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA hobby Mateusz Kulik Weronika Puszkar
Niemiecki hamburger - bezsprzeczny symbol Ameryki 28 maja obchodzimy Dzień Hamburgera. Dziś kojarzy się on głównie z Ameryką, ale przybył tam wraz z niemieckimi imigrantami. Hamburger, czyli kotlet z pieczeni po hambursku, zamknięty w dwóch kromkach pieczywa - był serwowany na pokładzie statków Hamburg America Line już w 1847 rok. Zobacz więcej na temat: Czwórka kino jedzenie FILM KULTURA Ameryka
Monika Mrozowska i jej zupy jako lek na całe zło Monika Mrozowska w swojej książce "Zupy moc" przekonuje, że zupy łączą w sobie doskonały smak i wartości odżywcze. - Gdy przygotowywałam tę książkę, całą rodziną jedliśmy je właściwie trzy razy dziennie - mówiła w Czwórce. Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA Kamila Dębczak zupy gotowanie monika mrozowska
Przepisy na staropolskie dania z ryb Gościem audycji był prof. Jarosław Dumanowski - historyk, szef Centrum Dziedzictwa Kulinarnego na Wydziale Nauk Historycznych Uniwersytetu im. M. Kopernika w Toruniu. Zobacz więcej na temat: ryba kuchnia polska Łukasz Modelski