Polska kuchnia podbija Wielką Brytanię Co smakuje Brytyjczykom? Pierogi? Bigos? A może schabowy? Co podoba się Brytyjczykom w polskiej kuchni? Zaskakującą odpowiedź na to pytanie usłyszeliśmy dzisiaj rano w "Podwójnym espresso". Zobacz więcej na temat: Monika Tarka-Kilen Robert Kilen jedzenie
Kulinarna historia przedwojennej Polski Po odzyskaniu niepodległości w Polsce panowała bieda, kryzys dosięgnął wszystkich, oprócz najbogatszych. Trudno było zdobyć jedzenie i wyżywić rodzinę. Zobacz więcej na temat: kulinaria HISTORIA Dwudziestolecie międzywojenne
Qchnia – pierwsza artystyczna restauracja 25 lat temu w Zamku Ujazdowskim w Warszawie otwarto pierwszą "artystyczną" restaurację – Qchnię Artystyczną, której pomysłodawczynią była Irena Groblewska. Qchnia nie tylko lansowała nowy typ jedzenia i odmienny styl podawania potraw – miała także niestandardowo urządzone wnętrze. O tym, jak oswoić ludzi ze sztuką najnowszą, „ocieplić” awangardowe centrum kultury i zachęcić do bywania w przybytku kultury, który nie ma tradycji, mówili w audycji Kwadratura Kultury: specjalistka ds. public relations Irena Groblewska i historyk sztuki Józef Mrozek. Zobacz więcej na temat: Polskie Radio 24 Warszawa design architektura artysta
Street food 80 lat temu. Jak jadano w II Rzeczpospolitej W audycji "Droga przez mąkę" spotkaliśmy się z Aleksandrą Zaprutko-Janicką, autorką książki "Dwudziestolecie od kuchni. Kulinarna historia przedwojennej Polski". Zobacz więcej na temat: II Rzeczpospolita dieta Łukasz Modelski KULTURA NAUKA
Karta dań w "Weselu". Co serwowano w Bronowicach? Biesiada w podkrakowskich Bronowicach stała się jedną z najważniejszych uczt w polskiej literaturze. - Interesujące jest to, że w "Weselu" Wyspiański nawet słowem nie zająknął się o jedzeniu. A przecież to był jeden z najważniejszych elementów ówczesnej obrzędowości - opowiada dziennikarka kulinarna Małgorzata Jankowska-Buttitta. Zobacz więcej na temat: Czwórka Stanisław Wyspiański literatura Narodowe Czytanie Beata Kwiatkowska kulinaria STYL ŻYCIA
Karta dań w "Weselu". Co serwowano w Bronowicach? Biesiada w podkrakowskich Bronowicach stała się jedną z najważniejszych uczt w polskiej literaturze. - Interesujące jest to, że w "Weselu" Wyspiański nawet słowem nie zająknął się o jedzeniu. A przecież to był jeden z najważniejszych elementów ówczesnej obrzędowości - opowiada dziennikarka kulinarna Małgorzata Jankowska-Buttitta. Zobacz więcej na temat: Czwórka Stanisław Wyspiański literatura Narodowe Czytanie Beata Kwiatkowska kulinaria STYL ŻYCIA
Tradycyjne smaki małopolski Jego nautralnym środowiskiem są czyste wody zlokalizowane na terenie Ojcowskiego Parku Narodowego. Wędzony naturalnie, z użyciem drewna bukowego, co podkreśla jego wyjątkowy smak. W dzisiejszej audycji "Polska smakuje" mowa o rarytasie wśród polskich ryb - Pstrągu Ojcowskim. Zobacz więcej na temat: kuchnia małopolskie Sława Bieńczycka potrawy
Polska może pochwalić się potrawami z mięsa Mięso zawsze było produktem luksusowym. To dzisiaj spowszedniało. Polska ma w tej kulinarnej dziedzinie wiele do zaoferowania. Zobacz więcej na temat: kuchnia potrawy wieprzowina Sława Bieńczycka Grzegorz Łapanowski
Prof. Bralczyk o "Rozmowach przy stole" Popularny językoznawca opowiadał w Dwójce o książce, w której - wraz z Katarzyną Lengren i Jackiem Wasilewskim - zastanawia się nad fenomenem ucztowania. Zobacz więcej na temat: książki kuba kukla
Mięso z owocem?! Przewodnik po kuchni drastycznej Punktem wyjścia do Dwójkowej rozmowy na temat kontrowersyjnych, przynajmniej dla niektórych, kulinarnych połączeń było wspomnienie zmarłego niedawno Sama Panopoulosa, wynalazcy pizzy hawajskiej. Zobacz więcej na temat: kulinaria Łukasz Modelski KULTURA
Jak smakowała Polska przed wiekami Gościem "Drogi przez mąkę" był prof. Jarosław Dumanowski, z którym rozmawialiśmy o historii sztuki kulinarnej i wyżywienia. Zobacz więcej na temat: historia Polski Łukasz Modelski
"Nie należy robić z talerza bizancjum!" - W kuchni najlepsze są rozwiązania proste i wiekowe. Jeśli nasza babcia robi pyszny rosół, to wykorzystajmy to. Niech nauczy nas,, jak powinnien smakować tradycyjny bulion, zanim zaczniemy do niego dorzucać trawę cytrynową i chili - przekonuje szef kuchni Grzegorz Łapanowski. Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA kulinaria gotowanie Kamil Jasieński Grzegorz Łapanowski
Dyskutujemy: czy jedzenie może być patriotyczne? Ostatnio zwiększyło się zainteresowanie polskich konsumentów lokalnymi produktami spożywczymi. Jednocześnie w jadłospisie Polaków dominuje kuchnia włoska, francuska i japońska. A jaka jest nowoczesna kuchnia polska? I czym się przejawia kulinarny patriotyzm? Zobacz więcej na temat: Czwórka jedzenie patriotyzm Piotr Firan Beata Kwiatkowska Grzegorz Łapanowski kuchnia STYL ŻYCIA Monika Kucia maciej nowicki
Co byśmy jedli, gdyby nie produkty z importu? Czy składniki, które pojawiają się na polskim stole na pewno są polskie? - Nie zdajemy sobie sprawy, skąd biorą się warzywa czy przyprawy, choć producenci informują nas o kraju pochodzenia na opakowaniach. Cynamon, czy goździki już się nam "opatrzyły", a przecież są egzotyczne - mówiła Joanna Lewandowska z Kwiatowej Manufaktury. Zobacz więcej na temat: Czwórka jedzenie warzywa przyprawy STYL ŻYCIA kulinaria gotowanie Beata Kwiatkowska Kaja Zemła
Odtwarzanie polskich tradycji kulinarnych Gościem audycji "Droga przez mąkę" był Maciej Nowicki z Muzeum Króla Jana III w Wilanowie - szef kuchni, rekonstruktor kulinarnej przeszłości. Zobacz więcej na temat: Łukasz Modelski
Cukierki z tataraku i inne staropolskie słodycze Z tataraku dawniej robiono cukierki, które także dziś cieszą się coraz większą popularnością. Zobacz więcej na temat: Trójka Katarzyna Pruchnicka gotowanie słodycze
Nie tylko żurek i pierogi. Polska kuchnia jak magnes - Staramy się pokazać, że kuchnia polska niczym nie różni się od hiszpańskiej czy śródziemnomorskiej, jeśli chodzi o traktowanie produktu - mówi Maciej Dobrzyniecki, prezydent Polskiej Akademii Gastronomicznej. Zobacz więcej na temat: Mariusz Gzyl turystyka POLSKA
Swojskie a obce. Co nasze, a co nie w polskiej kuchni? - Polska kuchnia to jest to, co mamy wszędzie i co jemy. A z drugiej strony, co charakterystyczne i czym się wyróżniamy, nawet jeśli wcale nie dominuje - mówi prof. Jarosław Dumanowski z Uniwersytetu im. Mikołaja Kopernika. Zobacz więcej na temat: Trójka Katarzyna Pruchnicka gotowanie jedzenie tradycja