Gotujesz makaron w garnku? Wypróbuj inną metodę! Makaron stanowi podstawę wielu kuchni na świecie, a smakosze podkreślają nie tylko jego walory smakowe, ale też łatwy i szybki sposób przygotowania. Okazuje się, że może być jeszcze prościej. Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA dieta makaron kuchnia włoska jedzenie gotowanie
Przy wspólnym stole z bohaterami "Lalki" "Piła z kryształów, jadała ze sreber i porcelany kosztownej jak złoto" - pisze o Izabeli Łęckiej Bolesław Prus. A czy bohaterka "Lalki" stosowała jakąś dietę? Zobacz więcej na temat: Bolesław Prus lalka literatura kuchnia Łukasz Modelski KULTURA
Tłusty czwartek. Pączek na szczęście? Choć zwyczaj pochodzi z pogaństwa, znany jest w większości krajów o obrzędowości chrześcijańskiej. Tłusty czwartek rozpoczyna ostatni tydzień karnawału i zgodnie z tradycją, wiąże się z objadaniem. Głównymi słodkimi symbolami tego dnia są pączki i faworki, a według przysłów, zjedzenie pączka gwarantuje szczęście i powodzenie. Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA tłusty czwartek pączki dieta jedzenie faworki tradycja
Sztuka mięsa. Jemy je ze względu na umami - Polacy plasują się w światowej czołówce jedzenia mięsa, a Hindusi jedzą go najmniej - mówiła w Czwórce dziennikarka Marta Zaraska, autorka książki "Mięsoholicy". Razem z nią wyruszyliśmy w podróż po różnych kulturach spożywania mięsa. Dokąd dotarliśmy? Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria dieta ekologia STYL ŻYCIA Beata Kwiatkowska Kaja Zemła zdrowie i dieta
Przepis na doskonałego domowego burgera - Ważne jest użycie odpowiedniego elementu z tuszy wołowej, najlepiej łopatki - doradza kucharz Jerzy Sobieniak i tłumaczy, jaki trik warto zastosować, by burger był odpowiednio wysmażony, płaski i zwarty. Zobacz więcej na temat: Trójka Katarzyna Pruchnicka gotowanie STYL ŻYCIA
Street food zaskakuje jakością - To jedzenie bardzo często zadziwia smakiem i - co ważne - jakością. Dowodem na to może być fakt, że w 2016 roku dwa singapurskie bary z przekąskami zostały docenione gwiazdką Michelin - powiedziała Katarzyna Pruchnicka. Zobacz więcej na temat: Trójka Katarzyna Pruchnicka gotowanie STYL ŻYCIA
"W kuchni mamy i córki". Tradycyjne przepisy na miarę XXI wieku - Korzystam z przepisów mojej mamy, trochę je upraszczam, trochę unowocześniam - mówi Katarzyna Meller, autorka książki "W kuchni Mamy i córki". - Są jednak elementy niezmienne. Sernik musi być sernikiem, a pasztet pasztetem - dodaje. Zobacz więcej na temat: Anna Dziewit-Meller rodzina Czwórka kuchnia
Przepisy na święta od słuchaczy Trójki Katarzyna Pruchnicka tym razem zaprosiła słuchaczy do podzielenia się przepisami świątecznymi. Co ciekawe, żaden z nich się nie powtórzył, co dowodzi temu, że w każdym domu tradycyjne dania przygotowuje się odrobinę inaczej. Zobacz więcej na temat: Trójka Katarzyna Pruchnicka święta Boże Narodzenie gotowanie
Pierniki (2) Pierniki wypiekano już w starożytności. I choć przybyły do Torunia z miast niemieckich, Polska bardzo szybko zainteresowała się produkcją korzennego specjału i wciąż słynie z ich wyjątkowego smaku. Pierniki m.in. lubelskie, śląskie, toruńskie, a nawet szczecińskie zostały umieszczone przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi na liście produktów tradycyjnych. Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA zdrowie i dieta zdrowie Boże Narodzenie słodkości ciasteczka pierniki pierniczki tradycja
Pieczemy pierniczki z Moniką Mrozowską [WIDEO] Monika Mrozowska, aktorka i propagatorka zdrowego odżywiania, udowadnia, że można przygotować desery smaczne, ale przy tym zdrowe. Dzięki dobraniu odpowiednich składników i proporcji potrafi wyczarować słodkości, które można jeść bez poczucia winy i wyrzutów sumienia, a nawet warto skusić się na dokładkę. Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA monika mrozowska kulinaria pierniczki pierniki kuchnia święta Boże Narodzenie słodkości
Święta na talerzu. "Eksperymentuj z tradycją" - Prosta kuchnia, blisko natury jest dla nas najzdrowsza. Tą zasadą warto się także kierować przygotowując menu na święta - przekonuje blogerka Eliza Mórawska i podpowiada jak przygotować bożonarodzeniową ucztę. Zobacz więcej na temat: Czwórka Marta Hoppe kulinaria gotowanie hobby blog STYL ŻYCIA
Smak nieba. Kucharki znikają z polskich plebanii – Liczba gospodyń plebańskich maleje. Wydaje mi się, że to był ostatni moment, żeby uchwycić to zjawisko – mówił Łukasz Modelski, autor książki "Kuchnia na plebanii". Zobacz więcej na temat: literatura Łukasz Modelski Bartosz Panek Kościół katolicki kulinaria KSIĄŻKA przepisy kulinarne KULTURA
Goździk jest jak motyl trzymany w dłoni - Goździki to kwiaty, które nigdy nie zakwitną, pąki, które nigdy się nie otworzą. W momencie , gdy pąk goździka się otwiera, wylatuje z niego cały olejek - eugenol. W mojej książce porównuję to do motyla, którego trzymamy w dłoni. Pąki goździków trzeba zbierać w szczytowym momencie rozkwitu, ale jeszcze przed ich rozwinięciem. Potem się je suszy - wyjaśniała Anna Jankowska. Zobacz więcej na temat: gotowanie podróże Sława Bieńczycka
Najlepszy przepis na śląski strudel - Śniadanie, obiad, kolacja - w moim przypadku jabłkowy strudel załatwia absolutnie wszystko - opowiada prowadząca, Katarzyna Pruchnicka. Zobacz więcej na temat: Trójka Katarzyna Pruchnicka wypieki szarlotka słodkości
Piernik - Piernik to wcale nie jest proste ciasto, jak się nam wszystkim wydaje. Wychodzi zbyt twarde albo nawet zdarzają się piernikowe zakalce - mówi restauratorka, Marta Gessler. Zobacz więcej na temat: Trójka Katarzyna Pruchnicka kuchnia wypieki Boże Narodzenie przepisy kulinarne pierniki pierniczki Marta Gessler
"Bary, skandale" - polska kuchnia kombinowana - Krem z groszku oraz szparagowa i pieczarkowa - te zupy w latach 50. uznawane były za wykwintne. A jeśli ktoś zamówił sztukę mięsa w sosie chrzanowym i udało mu się ją dostać, mógł uważać się za króla - o menu z czasów odwilży październikowej opowiada publicysta Wiesław Kot. Zobacz więcej na temat: Czwórka FILM kino kulinaria Beata Kwiatkowska KULTURA
Chwała... ziemniakom! To warzywo ma swój pomnik Poczciwy ziemniak - w różnych regionach nazywany kartoflem, bulwą lub pyrą - to nieodłączny element polskiej kuchni. Zobacz więcej na temat: kulinaria ziemniaki
Pomysł na dobre i zdrowe śniadanie Jeśli w ciągu pracowitego tygodnia nie znajdujemy czasu na śniadanie, warto przygotować się na taką sytuację wcześniej, by zawsze mieć coś pod ręką. Poniżej pomysł na błyskawiczny "zestaw awaryjny". Zobacz więcej na temat: jedzenie Katarzyna Pruchnicka Trójka