Polskie Radio
Section05

ryby

Z morza na talerz - jak jeść śledzie odpowiedzialnie

Ponad połowa polskich konsumentów nie wie, które populacje śledzi poławiane są w sposób zrównoważony, czyli taki, który pozostawia wystarczającą ilość ryb w oceanach oraz minimalizuje wpływ na siedliska i ekosystemy morskie. Jednak aż 75 procent z nas deklaruje, że chętniej sięgnęłoby po produkty śledziowe, mając pewność, że pochodzą z odpowiedzialnych źródeł. O tym, Gdzie szukac tych informacji, jak wybierać produkty, mówił w Polskim Radiu 24 Tomasz Zakrzewski, ekspert z Marine Stewardship Council.
Zobacz więcej na temat:  Polskie Radio 24 zmiany klimatyczne Marta Hoppe Bałtyk

Rośnie popularność produktów wysokobiałkowych. Czy to chwilowa moda?

Jogurty proteinowe, batoniki z dodatkiem białka, odżywki i fit przekąski - półki w sklepach uginają się od tego typu produktów. Skąd trend na produkty wysokobiałkowe? Czy faktycznie nasze organizmy potrzebują więcej białka? W których produktach jest go najwięcej? Czy nadmiar białka w diecie może zaszkodzić? Dla kogo produkty z wysoką ilością białka nie są wskazane?
Zobacz więcej na temat:  Sława Bieńczycka diety zdrowie białko jogurt mleko rośliny strączkowe

Światowy Dzień Morza. Konsumenci ryb mają wpływ na zachowanie morskiej bioróżnorodności

- Połowy dorsza na Bałtyku są obecnie zakazane, co wynika ze zmian przyrodniczych spowodowanych ociepleniem klimatu. Ten gatunek ryb był poławiany na tak masową skalę, że obawiano się, że zatraci zdolność do odtwarzania swojej populacji - móiwła w Polskim Radiu 24 Joanna Ornoch z MSC Polska - międzynarodowej organizacji, która chroni morza i oceany.
Zobacz więcej na temat:  Polskie Radio 24 morza oceany