Czy naprawdę jemy zdrowo? Skoro jesteśmy tym, co jemy, warto przyjrzeć się jakości tego, co nakładamy na nasze talerze, tym bardziej, że nie ustają próby wprowadzenia na polski rynek żywności genetycznie zmodyfikowanej. Zobacz więcej na temat: zdrowe odżywianie żywność GMO zdrowie
Tłuszcz, cukier... czy grozi nam fala otyłości? Wnioski z badań przeprowadzonych w Polsce przez Światową Organizację Zdrowia (WHO) są alarmujące - aż 31 procent ośmiolatków ma nadwagę, z kolei wśród dzieci w wieku 11 i 12 lat aż 20 procent cierpi na otyłość. Dlaczego polskie dzieci tyją? Zobacz więcej na temat: Czwórka dziecko otyłość Piotr Firan Anna Depczyńska STYL ŻYCIA dieta zdrowie
Mleczny zawrót głowy. Które jest najzdrowsze? Mleko UHT, pasteryzowane, odtłuszczone, półtłuste i tłuste... które jest bliższe mleku od krowy? Jakie jest najlepsze dla naszego zdrowia? Według specjalistów, mleko to źródło wapnia i białka, a tłuszcz w nim zawarty ma ważne dla nas składniki odżywcze. Zobacz więcej na temat: Czwórka mleko Mateusz Kulik Kaja Zemła STYL ŻYCIA dieta zdrowie
Nadwaga – coraz większy problem Polaków Według statystyk, już niemal 70 procent Polaków ma problem z nadwagą. Wśród osób borykających się z nadmiarem dodatkowych kilogramów ponad jedna czwarta cierpi już na otyłość. W magazynie Na Zdrowie o przyczynach, zapobieganiu i leczeniu otyłości mówili dr hab. n med. Maciej Kielar, chirurg, szef Kliniki Leczenia Otyłości Szpitala Medicover i Hanna Stolińska-Fiedorowicz, dietetyk kliniczny w Instytucie Żywności i Żywienia. Zobacz więcej na temat: Polskie Radio 24 zdrowie żywność
Glutaminian sodu - to on odpowiada za piąty smak To substancja, bez smaku i zapachu, a jednak wzmacnia aromat spożywanych przez nas potraw. - Jest to związek chemiczny produkowany w laboratorium, na opakowaniach oznaczany jako E 621 - tłumaczy w Czwórce Izabela Przybysz, dietetyczka z Instytutu SanVita w Warszawie. Zobacz więcej na temat: Czwórka kuchnia Patryk Kuniszewicz Kaja Zemła żywność zdrowie STYL ŻYCIA
Chcesz cieszyć się dobrym zdrowiem? Jedz pomidory Pomidory kochamy nie tylko za walory smakowe, ale także za zbawienne dla zdrowia właściwości. Warto sięgnąć po to warzywo w każdej postaci. Teraz jest najlepszy czas – świeże, polskie pomidory możemy dostać niemal w każdym sklepie. Zobacz więcej na temat: pomidory STYL ŻYCIA
Lody, tofu i inne nietypowe pomysły na grilla Słyszysz ''grill'', myślisz: karkówka? Czas to zmienić! To prawda, że najczęściej na ruszt trafiają mięsa i warzywa, ale okazuje się, że grillować można o wiele więcej i niekoniecznie muszą to być tłuste i ciężkostrawne potrawy. Zobacz, co jeszcze doda smaku uczcie pod chmurką. Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA jedzenie zdrowe odżywianie grill potrawy z grilla owoce warzywa
Jakie pasożyty możesz przywieźć z egzotycznych wakacji? Sposób na niechcianą pamiątkę z egzotycznych wakacji? Chodzenie boso, zjedzenie niegotowanego warzywa, ugryzienie komara, picie napoju z lodem, bliskie kontakty z przypadkowymi osobami. Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA zdrowie medycyna choroby zakaźne wakacje lato
Udar czy osłabienie cieplne? Jak rozpoznać objawy? Biegasz w upale? Uważaj - jesteś narażony na udar cieplny! Bierzesz leki moczopędne? Jesteś wśród osób zagrożonych przegrzaniem nawet jeśli nie podejmujesz wysiłku fizycznego. W upały pij dużo wody, a nie piwa i unikaj słońca. Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA zdrowie udar mózgu dzieci pogoda słońce promieniowanie
Kajzerka kontra grahamka. Jakie pieczywo wybrać? Który chleb jest najzdrowszy, a jednocześnie smaczny: orkiszowy, gryczany, pszenny, żytni, amarantusowy, a może kukurydziany? Zobacz więcej na temat: Patryk Kuniszewicz Anna Borkowska zdrowie dieta STYL ŻYCIA pieczywo kulinaria
Jak przygotować się na afrykańskie upały? Lato w pełni: dużo słońca i bardzo wysokie temparatury - to prognozy na najbliższe dni. Przed nami prawdziwa fala upałów, które momentami mogą nam nawet dokuczyć. Tropikalną aurą można się cieszyć, trzeba jednak wiedzieć, jak się do niej przygotować, by nam nie zaszkodziła. Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA lato pogoda udar mózgu słońce promieniowanie
Co powinieneś wiedzieć o nasionach chia? Prawo zezwala na dodawanie nasion chia do pieczywa czy płatków śniadaniowych oraz soków, ale nie do deserów i jogurtów. Nie ma dowodów, iż chia uczyni cud utraty nadmiernych kilogramów. Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA zdrowie zdrowe odżywianie dieta jedzenie jogurt
Szkodliwy barwnik E 171? Jest w szeregu produktów, m.in. lukrze, lodach, serkach topionych, a także gumach do żucia i pastach do zębów. To ditlenek tytanu – E 171, niedawno uznany za bezpieczny. Batalia o jego stosowanie w żywności może zacząć się znowu. Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA zdrowie medycyna zdrowe odżywianie żywność
Sok z buraka, czyli zdrowe kiszenie - Polecam napój sezonowy - kwas z buraków. Fermentacja powoduje to, że burak staje się najzdrowszym warzywem - mówi Grażyna Dobroń. Zobacz więcej na temat: Trójka Grażyna Dobroń buraki zdrowie dieta warzywa
Jak szybko obrać i pokroić arbuza? Owoc idealny na upały – orzeźwia, gasi pragnienie, daje poczucie sytości. Choć ma małą ilość witamin, zawiera dużo przeciwutleniaczy. A do tego dużo wody i charakterystycznego, słodkiego smaku. Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA dieta owoce arbuz witaminy woda zdrowe odżywianie
Jaki związek ma brak snu z chorobą Alzheimera? Chroniczne niewyspanie sprzyjać może rozwojowi choroby Alzheimera. Brak snu zwiększa m.in. poziom beta-amyloidu – białka odpowiedzialnego za degenerację neuronów - w płynie mózgowo-rdzeniowym. Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA zdrowie choroba Alzheimera bezsenność mózg sen badania
Ochrona przed rakiem skóry? Krem z filtrem i pomidor Lato w pełni i słońce. Badania wskazują, że dobrą ochroną przed rakiem skóry jest nie tylko krem z wysokim filtrem, ale i dużo pomidorów w diecie. Zmniejszają one ryzyko zachorowania na raka skóry u myszy, być może - także u człowieka. Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA zdrowie dieta pomidory nowotwory opalanie zdrowe odżywianie
Zaprogramowani na słodkość Kupujemy ich zwykle więcej niż potrzebujemy. W domach mamy specjalne skrytki na ciastka i czekoladę. Na co zwracamy uwagę przy ich wyborze i ile jesteśmy w stanie zjeść? Rozmawiamy o słodyczach. Gościem audycji O Sobie Samych była Celina Kinicka, dietetyk, Marta Marczuk (PwC) i dr Magdalena Tomaszewska-Bolałek (Uniwersytet SWPS). Zobacz więcej na temat: Polskie Radio 24 zdrowie dziecka zdrowie słodycze dieta