Polskie Radio
Section05
jedzenie

Co znajdzie się na naszym stole w przyszłości?

W jakim stopniu współczesna nauka i technologia będą wpływać na jakość produktów i ekologiczną produkcję? Przyszłość dostajemy w teraźniejszości - uważają twórcy IX Festiwalu Przemiany poświęconego w tym roku właśnie żywności. Nowoczesna biotechnologia pozwala z imponującą precyzją tworzyć nowe odmiany roślin oraz czyste mięso - z komórek pobranych od żywego zwierzęcia, bez uboju. 
Zobacz więcej na temat:  Dorota Truszczak jedzenie NAUKA

"Embarras de richesse". Złoty wiek sztućców

- Dziś w sklepach znajdziemy podstawowy garnitur sztućców na 6, 12 albo czasem na 4 osoby, w którym brak raczej łopatek do szparagów. Jeżeli już trafią się jakieś dodatkowe sztućce, to będą to te do deserów, w postaci widelczyków. Ewentualnie jakieś pojedyncze sztućce półmiskowe - mówiła w Dwójce Marcelina Palińska, historyczka sztuki i kulturoznawczyni.
Zobacz więcej na temat:  Łukasz Modelski HISTORIA KULTURA jedzenie Wilanów