Wege sery - coraz bardziej popularne. Smaczne i zdrowe? Roślinna żywność zaczyna powoli królować na naszych stołach. Jak wynika z badań, opublikowanych w czasopiśmie "Science", w 2025 roku weganie i wegetarianie będą stanowić już 1/4 populacji Wielkiej Brytanii. Zobacz więcej na temat: Czwórka Mateusz Kulik Kamil Jasieński ser dieta
Wodorosty. Podmorskie plantacje przyszłości Uprawy wodorostów to najszybciej rosnąca gałąź sektora spożywczego. Produkcja jadalnych wodorostów rośnie średnio o 8 proc. w skali roku. Już nie dziw ich obecność na talerzach, ale pojawiają się też w lekach, kosmetyce czy biopaliwach. Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński Martyna Ogonek zdrowie ekologia
Kukurydziane gołąbki. Jak robi się tamales? Podobno tamales pojawiły się już 5 tysięcy lat przed naszą erą. Zajadali się nimi Aztekowie, którzy faszerowali je mięsem z flaminga, żaby czy królika. Dziś Meksykanie podają tę potrawę z wieprzowiną, wołowiną, kurczakiem, serem i fasolą. Zobacz więcej na temat: Czwórka Meksyk kulinaria STYL ŻYCIA Mateusz Kulik kuchnia meksykańska
Podróż śladami Augusta Gremplera Krzysztof Fedorowicz jest autorem powieści biograficznej "ZAŚWIATY. Opowieści o nieprzemijaniu". To rzecz o Auguście Gremplerze - legendzie winiarstwa Grunbergu z XIX wieku i twórcy najpopularniejszego wina musującego Niemiec. Zobacz więcej na temat: Winnica Dwójka Łukasz Modelski
Awokado przyjacielem naszych jelit Spożywanie jednego awokado dziennie sprzyja funkcjonowaniu układu pokarmowego. Zobacz więcej na temat: zdrowie
Staropolskie - kulinarne - tradycje witania nowego roku W audycji "Eureka" zajrzeliśmy na dwór - a w zasadzie na stół - króla Jana III Sobieskiego (1629-1696). Jakie potrawy podawano w Wilanowie? Kto je przygotowywał? Jakie preferowano smaki? Zobacz więcej na temat: Katarzyna Jankowska sylwester
Przepis na niezwykłe paszteciki, czyli jak zagospodarować resztki po świętach Dziś prezentujemy przepis na paszteciki z resztek pieczonych mięs autorstwa Marty Powałowskiej z Polskiego Radia Dzieciom. Zobacz więcej na temat: Małgorzata Raducha przepisy
Tamale - kiedyś z mięsem flaminga lub żaby Kuchnie świata nierzadko nas zaskakują. Danie pochodzące z Meksyku o nazwie tamale, znane jest od tysięcy lat, choć dziś odtwarzamy je w trochę zmienionej formie. Zobacz więcej na temat: Czwórka Meksyk
Spożywanie jagnięciny i sera wpływa na nasz mózg Pokarmy, które spożywamy, mogą mieć bezpośredni wpływ na sprawność naszego mózgu. Zobacz więcej na temat: zdrowie
Wyrzucamy jedzenie. Konsumpcyjne błędy Polaków Aż 39 procent żywności kupowanej w Polsce w każdym tygodniu jest wyrzucane. Bezrefleksyjnie przejęliśmy grzechy cywilizacji konsumpcyjnej. Jest szansa, że pandemia i lockdown to zmieni i da szansę na nowe otwarcie. Zobacz więcej na temat: Czwórka Mateusz Kulik Martyna Ogonek ekologia
Zamiast kurnika hodowla mącznika - by było co jeść Według szacunków ONZ liczba ludności na świecie w 2025 roku może wynieść 8 miliardów i będzie trudno wszystkich wykarmić. Już teraz 1 na 9 osób na świecie jest niedożywiona. Ludzkość szuka nowych źródeł pożywienia. Zobacz więcej na temat: Czwórka owady dieta zdrowie Patryk Kuniszewicz Agata Nowotnik
Analitycy: rynek mleka odporny na pandemię. Rosną przychody polskich eksporterów W ostatnich kwartałach ceny produktów mlecznych charakteryzują się niską na zmiennością i są na ogół niższe niż przed pandemią. Oznacza to, że rynek pozostaje odporny na drugą falę pandemii - oceniają analitycy banku Credit Agricole. W Polsce ceny mleka w skupie rośną. Zobacz więcej na temat: mleko żywność eksport GOSPODARKA ceny
Ekspert: polski rynek biożywności rośnie znacznie szybciej niż na Zachodzie Żywność ekologiczna jest najszybciej rosnącym segmentem rynku w Polsce, również w pandemii - wskazała ekspertka żywieniowa Sylwia Krupa w oparciu o dane CMR. Dodała, że w epidemii marnuje się wiele produktów kupowanych na zapas, a biożywność charakteryzuje się krótszą przydatnością do spożycia. Zobacz więcej na temat: żywność ekologia GOSPODARKA Koronawirus w Polsce środowisko
W domach marnujemy 3 mln ton żywności rocznie. "Nadmiar jedzenia można wykorzystać" Według najnowszych badań Federacji Polskich Banków Żywności, najwięcej produktów spożywczych marnują gospodarstwa domowe. Natomiast w całym procesie produkcji zdecydowanie ograniczyło się wyrzucanie jedzenia. Zobacz więcej na temat: POLSKA społeczeństwo żywność święta Boże Narodzenie zakupy
Winne zbrodnie Zbrodnie w świecie wina. O książce "Mokra robota" rozmawialiśmy z jej autorem - Michałem Bardelem. Zobacz więcej na temat: Łukasz Modelski Dwójka
Czy musimy marnować żywność? Rocznie w polskich koszach ląduje 5 mln ton żywności, z czego za blisko 3 mln ton odpowiadają konsumenci. To tak jakby w każdej sekundzie w polskich domach do śmieci trafiało 92 kg jedzenia, czyli 184 bochenki chleba. Zobacz więcej na temat: Trójka Elżbieta Korczyńska społeczeństwo ekologia środowisko żywność marek borowski
"Łatwość przyrządzania i dostępność szpinaku sprawia, że nabrał teraz wiatru w żagle" 40 lat temu powstał film Roberta Altmana, którego bohaterem marynarz Popeye. Zjadał on olbrzymie ilości szpinaku, który dawał mu siłę i moc. Również dzięki niemu w świecie nauki funkcjonował pogląd, że warzywo to jest bogate w żelazo. Sprawdzamy ile w tym prawdy. Zobacz więcej na temat: Czwórka kuchnia szpinak Beata Kwiatkowska
Przepis na świąteczne drożdżowe paszteciki Są dość pracochłonne - szczególnie jeśli chodzi o farsz - ale efekt wart jest włożonej pracy. Domownicy i goście na pewno docenią. Jeśli obawiamy się, że nie będziemy mieli czasu tuż przed Wigilią, paszteciki można upiec już teraz i zamrozić. Przed podaniem należy je podgrzać w piekarniku. Zobacz więcej na temat: Małgorzata Raducha przepisy kulinarne przepisy