Polskie Radio
Section05
kulinaria

Deski do krojenia. Trzeba mieć ich kilka!

W lokalach gastronomicznych jest obowiązek posiadania kilku desek do krojenia. - Deska z kolorem czerwonym zarezerwowana jest do krojenia mięsa czerwonego, z żółtym - do drobiu, zielona jest do warzyw, biała - do pieczywa i nabiału, niebieska z kolei do ryb. Jest jeszcze kolor brązowy zarezerwowany dla wędlin, dla wyrobów przetworzonych - wyjaśnia dr Jolanta Flejszar-Olszewska.
Zobacz więcej na temat:  Roman Czejarek kulinaria bezpieczeństwo zdrowie Sanepid kuchnia

Co zrobić z jedzeniem po świętach? Nie wyrzucaj!

- Powiedzmy gościom wprost, że jest trochę mniej jedzenia na stole, dlatego że w zeszłym roku u nas się zmarnowało i nie chcemy, żeby znów tak się stało. Nawet możemy im wcześniej powiedzieć, zapraszając, żeby wzięli pudełka ze sobą i nie wstydzili się zabrać jedzenia - radzi w Programie 1 Polskiego Radia Karolina Hansen, wolontariuszka z Foodsharingu.
Zobacz więcej na temat:  Sława Bieńczycka jedzenie kulinaria żywność