Smak wakacji w Chorwacji w twoim domu Ten widok i smak znają turyści odwiedzających kraje śródziemnomorskie, zwłaszcza Chorwację. Małe, smażone rybki to jeden z lokalnych przysmaków. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria gotowanie jedzenie dieta
Polska turystyka kulinarna. Czy schabowy może konkurować z pizzą i kimchi? - Polacy sami mówią o sobie, że nie są "patriotami kulinarnymi". Naszą kuchnię traktujemy jako coś oczywistego, a warto zwrócić uwagę, że są w niej produkty, które określić można jako prawdziwe "superfoods" - mówiła Katarzyna Madras, współautorka badań dotyczących znajomości polskich tradycji kulinarnych. Zobacz więcej na temat: Czwórka jedzenie gotowanie kulinaria Piotr Firan hobby
Co zrobić z jedzeniem po świętach? Nie wyrzucaj! - Powiedzmy gościom wprost, że jest trochę mniej jedzenia na stole, dlatego że w zeszłym roku u nas się zmarnowało i nie chcemy, żeby znów tak się stało. Nawet możemy im wcześniej powiedzieć, zapraszając, żeby wzięli pudełka ze sobą i nie wstydzili się zabrać jedzenia - radzi w Programie 1 Polskiego Radia Karolina Hansen, wolontariuszka z Foodsharingu. Zobacz więcej na temat: Sława Bieńczycka jedzenie kulinaria żywność
Wielkanoc na stole króla Zygmunta III Wazy O wielkanocnym menu króla Zygmunta III Wazy opowiadał w "Drodze przez mąkę" prof. Jarosław Dumanowski z Centrum Dziedzictwa Kulinarnego Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu. Zobacz więcej na temat: Łukasz Modelski Wielkanoc kulinaria Dwójka
Sodra, chrzanówka i babka majonezowa. Poznaj regionalne smaki Wielkanocy Kulinarne bogactwo wielkanocnych przepisów jest o wiele bardziej zróżnicowane, niż mogłoby się wydawać. Wszyscy jedzą jajka i zupy, ale czasem jest to barszcz, żur, czasem sodra albo chrzanówka. Zobacz więcej na temat: Czwórka jedzenie kulinaria Wielkanoc Mateusz Kulik gotowanie
Jajko wielkanocne pod lupą naukowców Jajko to najważniejszy symbol wielkanocny i główny składnik święconki. Oznacza ono triumf życia nad śmiercią i początek nowego życia. Skorupka symbolizowała to, co stare, żółtko zaś - to, co nowe. Zobacz więcej na temat: Artur Wolski Wielkanoc jajko kulinaria
Wielkanocny stół po włosku. Króluje jagnięcina i karczochy. Co z jajkami? We Włoszech wielkanocny stół bywa bardzo różny. Wszystko dlatego, że jest tam aż 20 kuchni regionalnych. Na pewno, w wielu prowincjach, skosztujemy jagnięciny i karczochów. Makaronu też nie zabraknie. Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński Wielkanoc tradycja kulinaria Włochy gotowanie
Polish dog. Czym różni się od zwykłego hot-doga? Polish dog to przekąska z grillowaną kiełbasą, zamiast parówki, w bułce, z obowiązkową cebulą i piklami. Do tego dodawane są też frytki i surówka colesław. Danie powstało w Stanach Zjednoczonych, w Cleveland. Zobacz więcej na temat: Czwórka gotowanie kulinaria hobby Mateusz Kulik hot dog
"Chłopi" Władysława Reymonta od kuchni Gościem tego wydania audycji z cyklu "Droga przez mąkę" był restaurator Zbigniew Kmieć. Zobacz więcej na temat: chłopi kulinaria Dwójka Łukasz Modelski
Ropa vieja. Jak przygotować kubański przysmak we własnej kuchni? Ropa vieja to połączenie specjalnie przygotowywanego mięsa wołowego z ryżem i warzywnymi dodatkami. Potrawa ta pochodzi z Kuby. Czy ma szansę podbić polskie stoły? Zobacz więcej na temat: Czwórka gotowanie kulinaria Mateusz Kulik
Polskie miasta będą w przewodniku Michelina. To zwiększy ich popularność na świecie Polska Organizacja Turystyczna (POT) i Michelin Guide podpisały porozumienie o umieszczeniu polskich miast w "czerwonym przewodniku Michelin". W pierwszej kolejności ocenie zostaną poddane restauracje z Warszawy, Krakowa i Poznania oraz ich okolic. Zobacz więcej na temat: GOSPODARKA turystyka gastronomia przewodnik kulinaria Polska Organizacja Turystyczna
Wątki kulinarne w twórczości Wespazjana Kochowskiego Gościem tego wydania audycji "Droga przez mąkę" była Wanda Klenczon - pisarka, blogerka, tłumaczka i badaczka antropologii kulinarnej. Zobacz więcej na temat: Wanda Klenczon kulinaria Wespazjan Kochowski Dwójka Łukasz Modelski KULTURA
Pieczenie - twój chleb powszedni Zapach świeżo upieczonego chleba jest jednym z najpiękniejszych zapachów świata. Możesz go uzyskać bez wyrabiania ciasta, bez specjalnego sprzętu oraz doświadczenia - przekonuje popularna skandynawska blogerka kulinarna Ina-Janine Johnsen w książce "Buła i przyjaciele". Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA kulinaria gotowanie chleb pieczenie chleba Mateusz Kulik
Grzegorz Łapanowski gościem 'Gwiazdozbioru" Gwiazdozbiór był przepyszny! To wszystko za sprawą naszej gwiazdy tygodnia, czyli Grzegorza Łapanowskiego, który zdradził nam jak zaczęła się jego przygoda z kucharzeniem i które potrawy z dzieciństwa towarzyszą mu do dzisiaj. To jednak nie wszystko. Zobacz więcej na temat: Grzegorz Łapanowski Gwiazdozbiór w PRD Marta Powałowska radio dla dzieci kulinaria
Natalia Maszkowska: w kuchni gotuję, a nie odtwarzam przepisy Natalia Maszkowska gotuje prosto, szybko, z ogólnodostępnych składników i dla każdego. Nic więc dziwnego, że jej kanał kulinarny na polskim TikToku ma miliony wyświetleń. Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA kulinaria gotowanie hobby Kamil Jasieński przepisy kulinarne
Przepis na focaccię. Rady Jurka Sobieniaka Jedni twierdzą, że wymyślili ją Etruskowie, inni, że starożytni Grecy. Ale dziś focaccia to symbol kuchni włoskiej, a zwłaszcza z nadmorskim regionem Ligurii. Zobacz więcej na temat: Czwórka gotowanie kulinaria kuchnia włoska jedzenie STYL ŻYCIA Mateusz Kulik
Ranking najlepszych serów. Polski bundz lepszy od fety Jeden z najpopularniejszych na świecie portali kulinarnych opublikował ranking najlepszych serów. W pierwszej dziesiątce znalazł się podhalański bundz, który zdeklasował m.in. fetę. Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA kulinaria kuchnie świata Kamil Jasieński
Focaccia przygotowana we własnej kuchni. Jak to zrobić? Focaccia to pyszny cienki chlebek, pachnący oliwą i rozmarynem. Można go jeść samego lub jako dodatek do mięs, warzyw lub grilla. Zobacz więcej na temat: Czwórka gotowanie kulinaria