Polskie Radio
Section05
zdrowe odżywianie

Jak uniknąć chemii w żywności? Czy to dziś możliwe?

Chociaż zdrowe odżywianie jest ważne, nie zawsze wiemy, co ono dokładnie oznacza. Okazuje się bowiem, że sprawdzanie składu produktów nie wystarczy. Co więcej, żywność przetworzona negatywnie wpływa na nasz organizm i chociaż dorośli odczuwają jej skutki po dłuższym czasie, u dzieci mogą występować one szybciej. O jedzeniu bez chemii opowiedziała w Polskim Radiu Dzieciom w audycji "Strefa Rodzica" Julita Bator, autorka książek o zdrowym stylu życia, w tym książki "Zamień chemię na jedzenie".
Zobacz więcej na temat:  Strefa Rodzica radio dla dzieci radio dla rodziców radio bez reklam zdrowe odżywianie

Gęś – smakowita arystokracja wśród drobiu

Wszyscy znamy popularne od pewnego czasu hasło „Gęsina na świętego Marcina” mające na celu przypomnienie i przywrócenie polskiej kuchni tego niegdyś niezwykle popularnego rodzaju mięsa. Wszak pieczona gęś z jabłkami to nasza tradycyjna potrawa. Na dodatek gęsina jest zdrowym mięsem, co potwierdzają badania naukowe. Tym bardziej więc warto się nią zainteresować.
Zobacz więcej na temat:  STYL ŻYCIA jedzenie zdrowe odżywianie Anna Popek Trójka

Zdrowa dieta. Eksperci wyjaśniają, na czym polega

Wegetarianizm lub weganizm to już nic nadzwyczajnego. Obecnie wiele osób decyduje się na rezygnację z jedzenia mięsa czy produktów pochodzenia zwierzęcego. - Im większe ograniczenia, tym bardziej może to wpływać na nasze samopoczucie. Będziemy czuć się nieswojo w tych zmianach, dlatego najlepiej robić to stopniowo - mówi w Programie 1 Polskiego Radia dietetyk Monika Kaczorek.
Zobacz więcej na temat:  Daniel Wydrych Karolina Rożej Klaudia Porębska dieta zdrowie zdrowe odżywianie

Co jeść, żeby było nam ciepło w chłodne dni?

Teraz, kiedy słońca jest coraz mniej, a temperatura powoli spada, dobrze jest pomyśleć, jak w tym okresie zadbać o swój organizm i zdrowie. Czasami w zimne dni ciepłe ubranie nie wystarcza, dlatego w  "Podwieczorku z Filipem i Leopoldem" porozmawialiśmy z dietetyczką, Magdaleną Czyryndą, która opowiedziała o daniach, które warto jeść, gdy za oknem robi się chłodno. 
Zobacz więcej na temat:  Podwieczorek z Filipem i Leopoldem zdrowe odżywianie zdrowie i dieta radio dla dzieci

Jak zapobiegać chorobom wenerycznym i je leczyć?

Choroby weneryczne są związane z naturalną aktywnością człowieka, jednakże z powodu tego, że przenoszone są drogą płciową, często są one stygmatyzowane. Niemniej jednak, liczba przypadków zachorowań wzrasta, co wiąże się m.in. z przemieszczaniem się grup ludności, poczuciem bezpieczeństwa przy niektórych kontaktach oraz zmianą obyczajowości seksualnej. Podczas gdy dorośli zmagający się z tym problemem zazwyczaj wiedzą, gdzie się udać, tak nastolatkowie rzadko trafiają od razu do wenerologa. Co więcej, raz przebyta choroba weneryczna nie zapewnia nam odporności w przyszłości, dlatego istotna jest profilaktyka oraz odpowiednie leczenie, o czym w "Strefie Rodzica" mówiła dr n. med. Dorota Nowicka, specjalista dermatolog/wenerolog.
Zobacz więcej na temat:  Strefa Rodzica choroby zakaźne zdrowe odżywianie zdrowie i dieta zdrowie radio dla rodziców

Jak zadbać o odporność w naturalny sposób?

Wrzesień to czas, kiedy liczba przypadków osób zmagających się z chorobami górnych dróg oddechowych zaczyna wzrastać. Jednakże w momencie zachorowania jest już za późno na to, by wzmocnić odporność, ponieważ najpierw nasz organizm musi wyzdrowieć i wrócić do dobrego stanu. Tak więc, nasze działania dążące do zwiększenia odporności w tym okresie będą nieskuteczne, jeśli nie będziemy o nią dbać przez cały rok. O tym, jak to zrobić w naturalny sposób opowiedziała w "Strefie Rodzica" Ana Krysiewicz, farmaceutka i autorka książki "Naturalna odporność. Radzi Matka Aptekarka".
Zobacz więcej na temat:  Strefa Rodzica radio dla rodziców zdrowie i dieta zdrowe odżywianie radio dla dzieci

"Strefa rodzica". Przyczyny i konsekwencje cukrzycy

Cukrzyca to choroba cywilizacyjna, a 90% wszystkich zachorowań stanowią pacjenci z cukrzycą typu 2. Wynika to m.in. z niezdrowego stylu życia, nieodpowiednich nawyków żywieniowych, a w efekcie tego otyłości. Skutkiem tego jest również insulinooporność. Z kolei cukrzyca typu I to najczęstsza choroba metaboliczna wśród dzieci do 14 roku życia, która może rozwijać się w różnym tempie. O przyczynach i konsekwencjach cukrzycy opowiedział gość "Strefy Rodzica" w Polskim Radiu Dzieciom, prof. Agnieszka Szypowska, specjalistka z zakresu diabetologii i pediatrii z Polskiego Towarzystwo Chorób Autoimmunologicznych.
Zobacz więcej na temat:  Strefa Rodzica radio dla rodziców cukrzyca zdrowie zdrowe odżywianie