Polskie Radio
Section05

chemia

Szkodliwe detergenty. "Nie doceniamy ich wpływu na zdrowie"

 - W detergentach jest wiele szkodliwych substancji chemicznych. Możemy dla nich znaleźć zdrowsze, ekologiczne zamienniki do sprzątania naszego mieszkania. Wdychając różnego typu chemiczne opary z mebli, ubrań i środków do czyszczenia, bardzo szkodzimy naszemu organizmowi - powiedziała w Polskim Radiu 24 Joanna Sawicka-Gajin z Fundacji Kupuj Odpowiedzialnie. 
Zobacz więcej na temat:  Polskie Radio 24 Marta Hoppe ekologia

Skłodowska-Curie żałowała, że tak nazwała swój pierwiastek

– To rad, nie polon, okazał się pierwiastkiem, któremu poświęcono więcej czasu, który miał większe znaczenie, który jest łatwiejszy do badania – podkreślała w Polskim Radiu Małgorzata Sobieszczak-Marciniak, opowiadając o okolicznościach przełomowych odkryć polskiej noblistki. Odkryty 127 lat temu polon został bowiem, niestety, przyćmiony przez swojego "słynniejszego brata".
Zobacz więcej na temat:  Maria Skłodowska-Curie Piotr Curie fizyka odkrywcy Paryż

To zasiliłoby Ziemię przez 170 tys. lat. "Czysta energia"

Nasza planeta skrywa w sobie gigantyczne ilości wodoru, którego wydobycie i wykorzystanie mogłoby całkowicie zrewolucjonizować światową gospodarkę energetyczną. Złoża znajdują się pod ziemią, w "niezliczonych regionach świata" - przekonują naukowcy. Powstaje jednak pytanie: jak je pozyskiwać? Nad tym obecnie pracują eksperci.
Zobacz więcej na temat:  ŚWIAT USA wodór NAUKA biologia badanie badania naukowcy energetyka odkrycia i ciekawostki

E-dodatki do żywności. Które "E" na etykiecie są szkodliwe dla zdrowia?

W czasach, gdy półki sklepowe uginają się od produktów spożywczych, umiejętność czytania i rozumienia etykiet stała się ważnym elementem świadomego robienia zakupów. Dzięki temu możemy unikać produktów bogatych w sztuczne dodatki, które mogą nam zaszkodzić. E-dodatki do żywności to substancje dodatkowe, które są dodawane do produktów spożywczych w celu poprawienia ich smaku, koloru, konsystencji czy trwałości. Oznaczenie "E" pochodzi od słowa "Europa". Każda substancja po literce "E" ma przypisany swój numer. Czy wszystkie "E" są szkodliwe? Nie. Niektóre są naturalne i nieszkodliwe, jak np. E300 (witamina C), ale są także syntetyczne i kontrowersyjne jak np. E621 (glutaminian sodu). 
Zobacz więcej na temat:  jedzenie żywność Roman Czejarek etykieta Unia Europejska