Zbigniew Kmieć: Kornel Makuszyński jest ze snu o Polsce płynącej dobrym winem - Łysy, dobrotliwy wujek dla dzieci, ale przede wszystkim, dobrotliwy wujek dla dawnej Polski. Takiej marzącej, pielęgnującej i pieszczącej swoje szlacheckie i gościnne tradycje. Takiej Polski, której praktycznie nie było już w czasach, w których o tym pisał - mówił w Dwójce Zbigniew Kmieć, szef kuchni i ekspert kulinarny. Zobacz więcej na temat: jedzenie Łukasz Modelski Dwójka
Rewolucja na talerzu. Makaron i ciastka z chrząszcza Decyzją Rady Europejskiej larwy chrząszcza mącznika młynarka zostały dodane do listy "nowej żywności". Być może już wkrótce kupimy je w sklepie. Zobacz więcej na temat: Czwórka jedzenie owady ekologia
Lockdown mamy w biodrach. Dlaczego znów jemy źle? Wydawałoby się, że praca z domu stwarza dużo lepsze warunki do zdrowego odżywiania się niż biuro, tymczasem wyniki najnowszych badań obnażają bolesną prawdę. Zobacz więcej na temat: Czwórka jedzenie psychologia
Szparagi - dietetyczny afrodyzjak Jedno z najsmaczniejszych wiosennych warzyw to szparagi, gdy tylko się pojawiają to znak, że wiosna na dobre się zaczęła. Obok walorów smakowych mają dużo właściwości prozdrowotnych. Zobacz więcej na temat: Czwórka jedzenie zdrowie STYL ŻYCIA dieta kulinaria Kuba Marcinowicz Mateusz Kulik szparagi
Ile food trucków jeździ po polskich drogach? Food trucki są w Polsce coraz popularniejsze - jeżdżą po miastach i wsiach serwując kuchnię z całego świata. Często widzimy je m.in. na imprezach plenerowych czy festiwalach muzycznych. Ile food trucków jeździ właściwie po polskich drogach? Ile mają lat? Kim są rekordziści przebiegu i wieku? [SPRAWDŹ!] Zobacz więcej na temat: motoryzacja kierowca kierowcy samochody samochód STYL ŻYCIA biznes jedzenie KULTURA statystyka COVID-19
Polskie akcenty kulinarne w kinie amerykańskim Zapraszamy w znany świat kuchni polskiej, tym razem w wersji eksportowej. Opowiadamy o polskich smaczkach, które podbiły świat dzięki temu, że znalazły się w amerykańskich produkcjach oraz stereotypach dotyczących naszej kuchni. Zobacz więcej na temat: Czwórka Beata Kwiatkowska jedzenie SZTUKA KULTURA STYL ŻYCIA kuchnia polska
Uciechy stołu według poety łacińskiego W kolejnej "Drodze przez mąkę" wyruszyliśmy w głęboką przeszłość. Sięgnnęliśmy po "Xenię" Marcjalisa, czyli zbiór epigramatów, będących zarazem rzeczywistymi dwuwersowymi biletami dołączanymi do podarków przesyłanych przyjaciołom na Saturnalia. Zobacz więcej na temat: jedzenie Łukasz Modelski poezja Dwójka
Czy można być wegetarianinem tylko czasami? W odżywianiu pojawił się nowy trend - fleksitarianizm (elastyczny wegetarianizm). To dieta roślinna polegająca na okazjonalnym spożywaniu posiłków zawierających mięso lub ryby. To kompromisowy sposób odżywiania - nie eliminuje z diety żadnej grupy produktów. Zobacz więcej na temat: dieta Agnieszka Kunikowska zdrowie jedzenie STYL ŻYCIA
Owady - alternatywne źródło białka? - Potrzebujemy dużo białka, a hodowla owadów jest ekologiczna. Owady zajmują mało przestrzeni życiowej, a w porównaniu z hodowlą krów czy trzody chlewnej nie potrzebują zbyt dużo paszy i wody - mówi Krzysztof Smarzyński, prezes Koła Naukowego Technologów Żywności. Zobacz więcej na temat: Czwórka owady jedzenie gotowanie kuchnia dieta kulinaria Patryk Kuniszewicz
Unijny "plan awaryjny" bezpieczeństwa żywnościowego na wypadek kryzysu. Znamy jego założenia Komisja Europejska planuje wprowadzić mechanizm reagowania na kryzysy żywnościowe, tzw. plan awaryjny. Ma on zapewnić mieszkańcom UE bezpieczeństwo dostaw żywności na wypadek kryzysu, np. epidemii. Do 3 maja zainteresowani mogą wypełnić ankietę, która pomoże w opracowaniu takiego planu. Zobacz więcej na temat: rolnictwo Komisja Europejska GOSPODARKA żywność jedzenie strategia koronawirus COVID-19
Dzień śniadania. Co podaje się na najważniejszy posiłek dnia? W sobotę (24.04) obchodzony jest Europejski Dzień Śniadania. Według dietetyków, śniadanie powinno dostarczyć od 20 do 25 proc. potrzebnej naszemu organizmowi całodobowej energii. Jest najważniejszym posiłkiem, bo dostarcza organizmowi kalorii po długiej przerwie wypełnionej snem. Zobacz więcej na temat: śniadanie jedzenie żywność dieta
Kulinaria i trunki w powieści "Colas Breugnon" Romaina Rollanda Jedzenie i picie w powieści "Colas Breugnon" Romaina Rollanda – to temat kolejnej "Drogi przez mąkę". Naszym gościem była Wanda Klenczon - pisarka. Zobacz więcej na temat: jedzenie alkohol książki Wanda Klenczon Dwójka Łukasz Modelski
Krewetki - świetne źródło białka i smak śródziemnomorskich wakacji Krewetek na świecie jest ponad 2500 odmian, ale do jedzenia nadaje się tylko kilkanaście z nich.Występują w wodach całego świata, możemy je spotkać nawet w Bałtyku, ale te nasze rodzime ustępują rozmiarami tym śródziemnomorskim. Zobacz więcej na temat: Czwórka Kuba Marcinowicz krewetki zdrowie zdrowe odżywianie jedzenie
Polska Misja Medyczna apeluje o pomoc. Potrzebne jest jedzenie dla głodujących mieszkańców Jemenu Polska Misja Medyczna apeluje o pomoc dla głodujących mieszkańców Jemenu. Organizacja rozpoczęła właśnie nowe programy pomocowe. Wspólnie z organizacją "Lekarze Bez Granic" Polacy będą dostarczać jedzenie dla najbardziej potrzebujących. Zobacz więcej na temat: ŚWIAT Azja Jemen jedzenie POLSKA pomoc Bliski Wschód żywność
Jak restauratorzy radzą sobie w pandemii? Czas pandemii koronawirusa to dla restauratorów okres pełen wyzwań - wielu z nich, aby przetrwać, musiało przeformatować swoją dotychczasową działalność. W "Drodze przez mąkę" mówiliśmy m.in. o zmianach, które zaszły w tej branży. Zobacz więcej na temat: jedzenie koronawirus Dwójka Łukasz Modelski gastronomia restauracja
Jak walczyć z nadwagą? Dr Michał Mularczyk wyjaśnił, co zrobić - Ważne, by nauczyć się odróżnić zachciankę od głodu. Folgowanie zachciankom doprowadza część osób nie tylko do nadwagi, ale również do nadciśnienia, cukrzycy i miażdżycy. Samodyscyplina jest tu niezwykle ważna - powiedział dr Michał Mularczyk, internista i kardiolog interwencyjny. Zobacz więcej na temat: Polskie Radio 24 dieta jedzenie nadwaga otyłość
Śniadanie rodem z meksykańskiego rancho Huevos rancheros to danie, którego powinien spróbować każdy fan kuchni meksykańskiej. Zobacz więcej na temat: Czwórka jedzenie kulinaria gotowanie kuchnia meksykańska
Fleksitarianizm - pomóc sobie i planecie W kolejnej odsłonie "Drogi przez mąkę" rozmawialiśmy z Sylwią Majcher, autorką książki "Mniej mięsa. Jak zostać fleksitarianinem, by pomóc sobie i planecie". Zobacz więcej na temat: jedzenie książki ekologia Łukasz Modelski