Polskie Radio
Section05
jedzenie

Fleksitarianizm - pomiędzy dietą mięsną a wege

Dla wielu osób obiad, którego składnikiem nie jest mięso, wydaje się niepełnowartościowy. Jak jednak udowadnia Sylwia Majcher w swojej książce "Mniej Mięsa” roślinne składniki zastępujące mięsne są równie pyszne oraz pożywne i proponuje podjęcie kulinarnego wyzwania: "zrób tyle, ile możesz. Ogranicz, jeśli nie chcesz porzucić. I przekonaj się, że zróżnicowanie diety przyniesie mnóstwo korzyści oraz satysfakcji".
Zobacz więcej na temat:  Czwórka ochrona przyrody Kasia Dydo Katarzyna Dydo ekologia jedzenie

Wegetarianizm – z czym to się je?

"Do przejścia na wegetarianizm skłoniły mnie głównie względy etyczne", "Absolutnie nie brakuje mi mięsa", "Mięso wywołuje we mnie wstręt" – mówią zwolennicy diety wegetariańskiej w rozmowie z reporterem Trójki Józefem Niewiarowskim. Przyczyn zrezygnowania z jedzenia mięsa może być wiele, ale czym je zastąpić?
Zobacz więcej na temat:  Trójka STYL ŻYCIA dieta jedzenie warzywa prawa zwierząt ekologia gotowanie potrawy zwierzęta etyka Witold Lazar