Czy niezdrowe przekąski znikną ze sklepów? Od 2 kwietnia producenci chipsów, batonów, ciastek będą musieli zmienić skład swoich produktów albo wycofać je ze sprzedaży. Zobacz więcej na temat: Czwórka przekąski zdrowie jedzenie
Kuchnia Karaibów. "Tu mieści się cały świat" - Na Jamajce spotkały się kultury całego świata i bezpośrednio wypłynęły na tradycje kulinarne tego rejonu. Tutaj grill oznacza respect - opowiada Tomek Królikowski. Zobacz więcej na temat: Czwórka gotowanie kulinaria jedzenie STYL ŻYCIA karaiby Mateusz Kulik
Fleksitarianizm - pomiędzy dietą mięsną a wege Dla wielu osób obiad, którego składnikiem nie jest mięso, wydaje się niepełnowartościowy. Jak jednak udowadnia Sylwia Majcher w swojej książce "Mniej Mięsa” roślinne składniki zastępujące mięsne są równie pyszne oraz pożywne i proponuje podjęcie kulinarnego wyzwania: "zrób tyle, ile możesz. Ogranicz, jeśli nie chcesz porzucić. I przekonaj się, że zróżnicowanie diety przyniesie mnóstwo korzyści oraz satysfakcji". Zobacz więcej na temat: Czwórka ochrona przyrody Kasia Dydo Katarzyna Dydo ekologia jedzenie
ANALIZA Syntetyczne mięso na pomoc planecie. Przymus czy smaczna alternatywa? ''Uważam, że wszystkie bogate kraje powinny przejść na 100-proc. syntetyczną wołowinę. Można się przyzwyczaić do różnicy w smaku, a z czasem będzie smakować jeszcze lepiej.'' W ten sposób Bill Gates przekonuje nas do steków "z plastiku". Czy to koniec ery prawdziwego mięsa? Zobacz więcej na temat: GOSPODARKA finanse biznes jedzenie
Międzynarodowy Dzień Szpinaku. Jak go jeść, by nam smakował? Szpinak jest ceniony jako bogate źródło witamin, białka, błonnika, karotenoidów i soli mineralnych. Warto więc włączyć go do diety. Tylko jak to zrobić, gdy w tyle głowy mamy obraz zielonej papki ze szkolnej stołówki? Zobacz więcej na temat: Joanna Racewicz jedzenie szpinak zdrowie
Żołędzie na chleb, pokrzywa na zupę, a krwawnik na napar. Chwast na talerz! W Polsce ponda 1/3 występujących roślin jest jadalna. Ten fakt doceniali nasi przodkowie, którzy dary natury wykorzystywali i w kuchni, i do leczenia. Szczaw, mniszek, babka, pokrzywa, komosa biała - te znajdziemy podczas niemal każdego spaceru - warto je poznać i wykorzystać. Zobacz więcej na temat: Czwórka Patryk Kuniszewicz rośliny jedzenie zdrowie
Dieta wege dla psów - czy to możliwe? Coraz częściej pojawia się temat wegańskiej diety dla psów. Sprawdzamy czy taka dieta jest bezpieczna dla naszych pupili i jakie mogą być jej konsekwencje. Zobacz więcej na temat: Czwórka zwierzęta edukacja pies Patryk Kuniszewicz jedzenie
"Patrick Melrose" od strony gastronomicznej W audycji rozmawialiśmy o gastronomii w serii powieści i miniserialu "Patrick Melrose" Edwarda St Aubyna. Zobacz więcej na temat: gastronomia Dwójka kuchnia jedzenie Łukasz Modelski
Grillowane mielone na patyku. Jak przyrządzić čevapčići? Čevapčići przywołuje wspomnienia z wakacji w gorącej Chorwacji. To także doskonała alternatywa dla naszych kotletów mielonych. Zobacz więcej na temat: Czwórka kuchnia jedzenie STYL ŻYCIA kulinaria gotowanie Mateusz Kulik
Łosoś - smaczny, zdrowy i ładnie wygląda Kiedyś uchodził za rybę luksusową, dzisiaj sięgamy po niego na co dzień. Łosoś doskonale nadaje się na śniadanie, obiad i kolację. Może być smażony, grillowany, wędzony czy duszony, sposobów jego przyrządzania jest wiele. Sprawdzamy co kryje w sobie łosoś. Zobacz więcej na temat: Czwórka kuchnia Jakub Jamrozek Mateusz Kulik ryba jedzenie
Jedzenie za kółkiem - można czy nie można? Komu z nas nie zdarzyło się zjeść batona czy wypić "colkę" za kierownicą - niech pierwszy rzuci kamieniem. Czy jednak kanapeczka w trasie jest całkowicie legalna? Dziś sprawdzamy jedzenie za kółkiem - można czy nie można? Zobacz więcej na temat: motoryzacja kierowca kierowcy samochody samochód drogi autostrady autostrada STYL ŻYCIA podróże jedzenie kuchnia
Wegetarianizm – z czym to się je? "Do przejścia na wegetarianizm skłoniły mnie głównie względy etyczne", "Absolutnie nie brakuje mi mięsa", "Mięso wywołuje we mnie wstręt" – mówią zwolennicy diety wegetariańskiej w rozmowie z reporterem Trójki Józefem Niewiarowskim. Przyczyn zrezygnowania z jedzenia mięsa może być wiele, ale czym je zastąpić? Zobacz więcej na temat: Trójka STYL ŻYCIA dieta jedzenie warzywa prawa zwierząt ekologia gotowanie potrawy zwierzęta etyka Witold Lazar
Branża restauracyjna w opałach Mimo apeli Polacy rzadko zamawiają jedzenie z restauracji. Jak wynika z badań przeprowadzonych przez GfK, co dziesiąta restauracja upadła, a co czwarta zawiesiła działalność. Pomimo że Polacy zamawiają jedzenie częściej niż przed pandemią, jest to jednak za mało, żeby ocalić branżę. Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński Weronika Puszkar pandemia koronawirus restauracja jedzenie
Spaghetti carbonara. Jak przygotować oryginalne włoskie danie? Do przygotowania tego dania potrzebny jest długi makaron, ser, jajka, pieprz oraz mięso. - Zanim zaczniemy musimy jeszcze zamknąć oczy i przenieść się myślami do słonecznej Italii - mówił szef kuchni Łukasz Ochab. Zobacz więcej na temat: Czwórka jedzenie Mateusz Kulik kulinaria gotowanie STYL ŻYCIA
Smak, który pamiętamy, czyli o pamięci smakowej Jak funkcjonują wspomnienia oparte na smaku? O tym w audycji Beaty Kwiatkowskiej. Zobacz więcej na temat: Czwórka jedzenie psychologia kino
Bielik - symbol. Czy jest orłem? Od samego rana będzie z nami bielik - czyli nasz symbol narodowy. Czy bielik jest orłem? Gdzie go spotkamy? Zobacz więcej na temat: Czwórka ptaki remont jedzenie
Smak i kino. Jedzenie na ekranie Berlinale w tym roku przeniosło się do sieci. Beata Kwiatkowska przenosi nas w czasy wcześniejsze, gdy było on przede wszystkim festiwalem smaku, a kuratorem kina kulinarnego byłThomas Struth. Zobacz więcej na temat: Czwórka Beata Kwiatkowska jedzenie SZTUKA KULTURA STYL ŻYCIA
Tadżin to Maroko, a Maroko to tadżin W Maroku tadżin jedzony jest na co dzień i od święta. To podstawowa i ulubiona potrawa jego mieszkańców, którą chwalą się na całym świecie. Tadżin swój smak zawdzięcza nietuzinkowej kompozycji przypraw. Ale tadżin to też specjalne naczynie. Zobacz więcej na temat: Czwórka kuchnia Maroko jedzenie przepisy kulinarne Mateusz Kulik