Trendy w zwyczajach żywieniowych Polaków - co się zmieniło? W ostatnich latach świadomość dotycząca zdrowego odżywiania sukcesywnie rośnie, tak wynika z opublikowanego niedawno przez IPSOS raportu "Trendy w zwyczajach żywieniowych Polaków". Zobacz więcej na temat: Czwórka ekologia projektowanie żywność klimat dieta
Zimowe Igrzyska Olimpijskie Pekin 2022 coraz bliżej Już tylko kilka dni dzieli nas od Zimowych Igrzysk Olimpijskich Pekin 2022. 4 lutego właśnie w Pekinie walkę o medale podejmie 57 polskich sportowców. Jak wyglądają ostatnie przygotowania? W jaki sposób organizatorzy chronią się przed koronawirusem? Jak w tym czasie wyglądają posiłki sportowców? Zobacz więcej na temat: Trójka Piotr Firan Pekin Pekin 2022 igrzyska olimpijskie zima Dariusz Urbanowicz sporty zimowe Skoki narciarskie Piotr Żyła Kamil Stoch narty koronawirus COVID-19 pandemia Piotr Łodej
Lobster roll. Jak smakuje hot dog z homarem? Lobster roll, czyli bułka z homarem. Danie pochodzi z Nowej Anglii i według tych, którzy je próbowali - jest przepyszne. Podpowiadamy, jak przygotować kanapkę w domu. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria gotowanie STYL ŻYCIA Mateusz Kulik
"Psy miłości" - jak Muchy na plan klipu wpuściły psy Są takie miejsca w internecie, dzięki którym możemy odpłynąć i zrelaksować się. Tak jest też w przypadku teledysku do singla zespołu Muchy "Psy miłości". Zobacz więcej na temat: Czwórka teledysk kuchnia zima media społecznościowe Oliwia Krettek Małgorzata Jakubowska Jan Olejniczak
Marszałek na Maderze i tamtejsze kulinaria Najdłuższe w swoim życiu wakacje marszałek Józef Piłsudski spędził na Maderze. Co wówczas jadał? A co pijał? Jakie w ogóle były jego preferencje kulinarne? Rozmawialiśmy o tym w "Drodze przez mąkę" z Agnieszką Kuś – interpretatorką dziedzictwa kulinarnego. Zobacz więcej na temat: Józef Piłsudski Madera Dwójka Łukasz Modelski
Smash burger - jak przygotować go samodzielnie w domu? Swoją nazwę smash burger zawdzięcza specjalnej metodzie przygotowywania mięsa. Czy możliwe jest przyrządzenie tego specjału we własnej kuchni? Zobacz więcej na temat: Czwórka muzyka rozrywkowa gotowanie kulinaria hamburger sv kuchnia grill Małgorzata Jakubowska Szymon Jaworski Mateusz Kulik
Polska kuchnia. "Już nie narodowa, tylko regionalna" We Włoszech i we Francji przywiązanie do receptur jest częścią dziedzictwa kulturowego, a każdy kraj ma flagowe, rozpoznawalne na całym świecie potrawy. Jak na tym tle wypada polska kuchnia? Czym możemy się pochwalić? Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria trendy STYL ŻYCIA gotowanie Piotr Firan
Gemüse Kebap. Podbił Berlin i serca miłośników street foodu Pierwszy street food i najlepsze danie na "dzień po imprezie" ma wiele odmian, ale najlepiej podobno smakuje w Berlinie. Na czym polega fenomen Gemüse Kebap i jak przyrządzić go w domu? Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria STYL ŻYCIA Mateusz Kulik
Wśród szlachetnych polskich mięs Kapłony, jagnięcina, gęsina, a przede wszystkim wołowina. Te mięsa królowały w szlacheckiej kuchni staropolskiej. Jak to się stało, że z czasem nasza mięsna dieta stawała się coraz mniej różnorodna? I dlaczego to właśnie wieprzowina zaczęła w niej dominować? Gościem "Drogi przez mąkę" była Magdalena Kasprzyk-Chevriaux – autorka książki "Sztukamięs ze szlachtuza. Nieopowiedziana historia mięsa". Zobacz więcej na temat: kuchnia polska Dwójka Łukasz Modelski
Polska od kuchni. Czy jesteśmy "foodies"? Nasze gusta kulinarne zmieniły się przez ostatnie lata. Staliśmy się foodies, czyli osobami, które zaczynają próbować nowych potraw i doceniać dania z najdalszych zakątków świata. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria trendy
Ten kebab podbił Berlin i serca miłośników streetfoodu Streetfood ma wiele odsłon, jedną z pierwszych był kebab. Nie dziwi więc fakt, że budka Mustafa Gemüse Kebap w Berlinie dla miłośników tego typu jedzenia jest już kultową. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria
Dieta planetarna - na czym polega? Właśnie ruszyła kampania edukacyjna promująca dietę przyjazną planecie Ziemi. W najbliższym wydaniu audycji powiemy o diecie planetarnej. Zobacz więcej na temat: Czwórka ekologia dieta klimat
Co jedzą dzieci, kiedy dorośli nie patrzą? Nawyki żywieniowe najmłodszych Co jedzą nasze dzieci, kiedy tego nie widzimy? Wielu najmłodszych z chęcią sięga po słodycze, fast foody i gotowe kanapki. Do tego dochodzą kolorowe napoje gazowane. Obecnie nawet w małych sklepach znajdziemy wiele gotowych dań i przekąsek – tych słodkich, jak i słonych. Jak namówić dzieci do zdrowego żywienia? Zobacz więcej na temat: dieta dzieci nawyki zdrowie zdrowie dziecka zdrowie i dieta Tomasz Miara Trójka społeczeństwo nadwaga otyłość
Kulinarne fantazje w średniowiecznej muzyce Potrawy ze smoków, strusi, sokołów, wielorybów i pszczół. Wokół poetyckiej pomysłowości na temat jedzenia w muzyce średniowiecznej i renesansowej osnuty został najnowszy program koncertowy Ensemble Dragma. Jego liderka - Agnieszka Budzińska-Bennett - była gościem "Drogi przez mąkę". Zobacz więcej na temat: średniowiecze Dwójka Agnieszka Budzińska-Bennett Łukasz Modelski
Pieczony czosnek - dla smaku i zdrowia O zdrowotnych właściwościach czosnku wiemy bardzo dużo. Nie tylko buduje odporność naszego organizmu, ale też jest naturalnym antybiotykiem. Jednak nie każdy może jeść surowy czosnek, więc jego pieczona wersja jest świetną alternatywą. Zobacz więcej na temat: Czwórka warzywa zdrowie kuchnia czosnek Mateusz Kulik Szymon Jaworski Małgorzata Jakubowska
Grekokatolicy świętują wigilię. Poznaj ich zwyczaje Wyznawcy Kościoła greckokatolickiego zasiądą do wigilijnego stołu. Według kalendarza juliańskiego święta w obrządku wschodnim przypadają bowiem 13 dni po katolickich. 6 stycznia rozpocznie się świętowanie w wielu domach – m.in. na Podlasiu czy w Małopolsce. Jak wygląda wigilia w tradycji greckokatolickiej? Jakie potrawy i zwyczaje jej towarzyszą? Zobacz więcej na temat: społeczeństwo Piotr Firan Trójka Boże Narodzenie święta Monika Chrobak tradycja pierogi potrawy małopolskie
Kimchi. Fenomen kuchni azjatyckiej ulubioną kiszonką Polaków W ciągu roku przeciętny mieszkaniec Korei Południowej zjada 25 kilogramów kimchi, a do wyboru ma 200 różnych odmian. Astronauta Ko San zabrał kimchi w kosmos, kiszonkę wpisano też na światową listę niematerialnego dziedzictwa UNESCO Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria STYL ŻYCIA gotowanie Beata Kwiatkowska Grzegorz Łapanowski
Wino. Trunek osobliwy Gośćmi audycji "Droga przez mąkę" byli Małgorzata Sułek i Michał Bardel, którzy opowiadali o najdziwniejszych faktach i ciekawostkach związanych z winem. Zobacz więcej na temat: Łukasz Modelski Dwójka Winnica