Kuchnia żydowska na wystawie - muzeum POLIN szuka przewodników Trwa nabór do kolejnej edycji projektu "Rówieśnicy - Przewodnicy" w Muzeum POLIN. Celem programu jest wyszkolenie przewodników do wystaw prezentowanych w muzeum, którzy zainteresują nimi także swoich rówieśników. Zobacz więcej na temat: Czwórka gotowanie Kamil Jasieński Żydzi kuchnie świata chałka Muzeum Historii Żydów Polskich
Jak za pomocą diety wydłużyć życie? Według norweskich naukowców niewielkie zmiany w diecie mogą wydłużyć życie nawet o dziesięć lat. Opracowali oni dietę opcjonalną, która ma w tym pomóc. Sprawdzamy, na czym polega. Zobacz więcej na temat: Czwórka gotowanie zdrowie Kamil Jasieński Martyna Ogonek pandemia dieta
Jak pandemia zmieniła nasze przyzwyczajenia żywieniowe? Nasze życie w pandemii trwa już dwa lata. W tym czasie wiele aspektów naszego życia uległo zmianie. Zmieniły się też nasze nawyki żywieniowe. Zobacz więcej na temat: Czwórka żywność dieta czas wolny edukacja chemia społeczne zaangażowanie
Wonton - jak przyrządzić azjatycki rosół w domu? Zupa wonton to jedna z najpopularniejszych zup w Azji. Każdy z nas bez problemu zrobi ją w domu. Trzeba pamiętać, że chiński bulion odrobinę różni się od polskiego. Zobacz więcej na temat: Czwórka gotowanie Chiny zupy Mateusz Kulik kuchnia chińska
Jak za pomocą diety wspomóc układ odpornościowy w czasie pandemii? Jak dowodzą badania naukowców z Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego, prawidłowo zbilansowana dieta może zmniejszyć ryzyko zachorowania na COVID-19 nawet o 80 procent. Zobacz więcej na temat: Czwórka gotowanie zdrowie Kamil Jasieński Martyna Ogonek pandemia dieta
Etykiety na opakowaniach - jak czytać je ze zrozumieniem? Etykiety na opakowaniach produktów spożywczych mają funkcję nie tylko marketingową, ale przede wszystkim informacyjną. - Umiejętność ich czytania pomoże nam dokonać właściwych wyborów żywieniowych - mówią w Czwórce dietetyczki Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska i Ewa Sypnik-Pogorzelska. Zobacz więcej na temat: Czwórka dieta zdrowie zakupy zapasy Marta Hoppe żywność
Batony zbożowe zanieczyszczone tlenkiem etylenu. GIS ostrzega Wycofano kilka partii batonów zbożowych firmy Bakalland. Powodem jest zastosowanie składnika zanieczyszczonego tlenkiem etylenu, substancji szkodliwej dla zdrowia - poinformował Główny Inspektorat Sanitarny. Zobacz więcej na temat: POLSKA GIS żywność
Jak pandemia zmieniła nasze przyzwyczajenia żywieniowe? Pandemia trwa już dwa lata, więc przez ten czas nasze życie w wielu dziedzinach diametralnie się zmieniło. Sprawdzimy, jak wpłynęła na nasze nawyki żywieniowe. Zobacz więcej na temat: Czwórka gotowanie zdrowie
Opowieści o włoskich winach i winiarzach Włoskie regiony winiarskie, odmiany winorośli, najnowsze trendy w winiarstwie Półwyspu Apenińskiego i rekomendacje enoturystyczne były tematem kolejnej "Drogi przez mąkę". Naszymi gośćmi byli Tomasz Prange-Barczyński i Wojciech Bońkowski, autorzy książki "Włochy. Opowieści o regionach, winach i ludziach". Zobacz więcej na temat: Włochy alkohol Dwójka Łukasz Modelski
Posiłki w towarzystwie pozytywnie wpływają na nasze samopoczucie Powoli i najlepiej w towarzystwie. Właśnie w taki sposób należy spożywać posiłki. Najlepiej, aby było to towarzystwo drugiej osoby. Jak podkreślają naukowcy, jedzenie połączone z używaniem telefonu czy oglądaniem telewizji spowalnia metabolizm. Zobacz więcej na temat: Trójka społeczeństwo nawyki smartfon Monika Suszek Tomasz Miara
Social eating. Po co oglądamy ludzi, którzy jedzą? W sieci pojawił się nowy trend - social eating. Wszystko zaczęło się od Korei. Pierwsze mukbangi, czyli filmiki z przygotowania jedzenia i jego konsumpcji, powstały kilka lat temu. Teraz ta moda podbija świat. Zobacz więcej na temat: Czwórka social media media społecznościowe moda internet STYL ŻYCIA Piotr Firan
WaluśKraksaKryzys: ten klip to opowieść o człowieku w momencie zmiany "To, co między nami" to czwarty singiel promujący album "Atak" WalusiaKraksyKryzysa. To wyjątkowa opowieść o człowieku w momencie zmiany. Na ekran tekst Walusia przeniósł Tomek Stenzel. Zobacz więcej na temat: Czwórka teledysk kuchnia zima media społecznościowe Oliwia Krettek Małgorzata Jakubowska Szymon Jaworski
Dodatkowe informacje w menu pomogą wybrać ekologicznie? Produkcja żywności wpływa na środowisko. Oczywiście nie możemy z niej zrezygnować, ale przy wyborze tego co jemy, warto wybierać roślinne alternatywy. Informacja o wpływie dań na środowisko, umieszczona w menu, pomoże nam wybierać mądrzej. Zobacz więcej na temat: Czwórka ekologia klimat
Social eating - nowy trend w internecie W sieci pojawił się nowy trend - social eating. Wszystko zaczęło się od Korei. Pierwsze mukbangi, czyli filmiki z przygotowania jedzenia i jego konsumpcji powstały kilka lat temu. Teraz ta moda podbija świat. Zobacz więcej na temat: Czwórka social media media społecznościowe moda internet STYL ŻYCIA
Psia karma z owadów! Niderlandzki start-up Teds oferuje karmę dla psów i kotów wyprodukowaną z owadów. Zobacz więcej na temat: zwierzęta domowe
Burek - jak przygotować w domu bałkański przysmak? Burek to legendarne danie prosto z Bałkanów. Zrobiony jest z ciasta półfrancuskiego, z mięsem, białym serem lub szpinakiem wewnątrz. Zobacz więcej na temat: Czwórka gotowanie kulinaria kuchnia Bałkany Mateusz Kulik
Cukier, emulgatory i olej palmowy. Jak skutecznie i poprawnie czytać etykiety? Każde opakowanie powinno zawierać te same informacje. W praktyce jednak mało kto ma ochotę i siłę, aby podjąć się lektury drobnego druku. Jak czytać etykiety i na co zwrócić uwagę analizując skład kupowanego produktu? Zobacz więcej na temat: zdrowe odżywianie słodycze dieta Trójka społeczeństwo Tomasz Miara
Święto miłośników pizzy. Luty miesiącem włoskiego przysmaku Prawdziwa włoska pizza często różni się od tej przygotowywanej w naszych domach. Niezależnie od sposobu podania, miłośników przysmaku nie brakuje na całym świecie. Dlaczego wielu uwielbia pizzę? Jak zdobyła serca najbardziej wymagających? Jaka jest jej historia? Zobacz więcej na temat: Trójka nawyki pizza społeczeństwo Łukasz Sobolewski Włochy tradycja