Polska kuchnia historyczna Jest takich kilku zapaleńców, jednocześnie profesjonalistów najwyższej próby, którzy od kilku lat dają nam posmakować tego, jak kiedyś jadano na dworach i w pałacach. Zobacz więcej na temat: Trójka STYL ŻYCIA Katarzyna Pruchnicka historia Polski
Żurek wielkanocny Obok pisanek, babki i białej kiełbasy, to nieodłączny element wielkanocnego śniadania. Jego obecność w świątecznym menu jest mocno związana z polską tradycją. Opowiemy o tym, jak przygotować i podać wielkanocny żurek. Dodatkowo dowiemy się czym jest włoszczyzna oraz przypomnimy sobie, jak elegancko jadać zupę. Zobacz więcej na temat: RadioDzieciom gotowanie kulinaria kuchnia Wielkanoc
Polskie smaki kryją się w kuchni regionalnej Kiszona kapusta i małosolne ogórki - smaki, które zastanawiają obcokrajowców, nam kojarzą się z rodzinnym domem. Czy takie produkty mogłyby promować Polskę za granicą? Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA tradycja kulinaria trendy Piotr Firan Weronika Puszkar
W kuchni dworskiej bóbr to postne danie - Bóbr żyje w wodzie, można go było więc podciągnąć pod rybę. Podobnie kaczki i ptactwo, które pływa - tłumaczyła Monika Kucia obecność w postnym jadłospisie polskiej kuchni dworskiej dań z… bobra. Zobacz więcej na temat: kulinaria Monika Kucia
Przepis na faworki, czyli ostatki z Ćwierczakiewiczową Bohaterką audycji była Lucyna Ćwierczakiewiczowa – XIX-wieczna mistrzyni polskiej kuchni, autorka słynnych "365 obiadów". Zobacz więcej na temat: KULTURA Kinga Michalska
Co jadał Jan III Sobieski? Co słała mu Marysieńka? - Jan III Sobieski był wielkim smakoszem - mówi Adrian Ordakowski, edukator kulinarny z Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie. - Teraz badamy jego korespondencję z Marysieńką, w których jest niewiele kulinarnych fragmentów, ale są to bardzo smakowite kąski - dodaje. Zobacz więcej na temat: Czwórka Jan III Sobieski kuchnia jedzenie Beata Kwiatkowska Mateusz Gołębiewski STYL ŻYCIA
Kultowe książki kucharskie. "Sztuka fermentacji" to biblia kiszenia - Moda na kiszonki w Polsce trwa cały czas - mówi Michał Kępiński, kucharz. - Dziś możemy mówić o modzie na fermentowanie produktów, których do tej pory nie kisiliśmy - dodaje. Zobacz więcej na temat: Czwórka Kultowe książki kucharskie Kamil Jasieński Michał Piwowarek kulinaria
Co gościło na stole Adama Mickiewicza? Adam Mickiewicz urodził się w wigilię Świąt Bożego Narodzenia. Z tej okazji postanowiliśmy zbadać kulinarną przeszłość Wieszcza. Zobacz więcej na temat: Czwórka Beata Kwiatkowska Adam Mickiewicz KULTURA
Ćwierczakiewiczowa - królowa polskiej kuchni W XIX wieku zrewolucjonizowała podejście Polaków do gotowania. Zaproponowała obiadowe propozycje na każdy dzień roku. Czy z przepisów Ćwierczakiewiczowej możemy korzystać i dziś? Zobacz więcej na temat: Czwórka Anna Hardej Jakub Jamrozek kuchnia jedzenie STYL ŻYCIA hobby
Zapomniana kuchnia polska "Kapłony i szczeżuje. Opowieść o zapomnianej kuchni polskiej" to opowieść o kuchni tak dawnej, że już zapomnianej. Kapłon, czyli wykastrowany i tuczony kogut, był najpopularniejszym składnikiem potraw w pierwszej polskiej książce kucharskiej a szczeżuje czyli rodzaj małży, urozmaicały jadłospis najbiedniejszych. Zobacz więcej na temat: Magda Mikołajczuk KULTURA KSIĄŻKA
Kultowe książki kucharskie: Barbara Bytnerewiczowa - Potrawy z mąki i kasz Barbara Bytnerewiczowa to prekursorka kuchni jarskiej w Polsce. To ona w latach 70. pokazała, że można jeść bez mięsa. Czy pochodzące z 1979 roku przepisy smakują do dziś? Zobacz więcej na temat: kuchnia KSIĄŻKA jedzenie przepisy kulinarne Michał Piwowarek Kamil Jasieński Kultowe książki kucharskie
Pieczemy pierniki! To najwyższy czas, żeby pomyśleć o przygotowaniu ciasta na pierniki, które będziemy chcieli podać na święta. Który przepis jest najlepszy? Jak przechowywać wypieki, by pod koniec grudnia były nadal aromatyczne i smaczne? Od czego zacząć? Zobacz więcej na temat: Czwórka Piotr Firan pierniki pierniczki święta Boże Narodzenie wypieki tradycja porady STYL ŻYCIA kulinaria
11 listopada Poznaniacy kupują rogale świetomarcińskie W Poznaniu 11 listopada kojarzy się nie tylko z Dniem Niepodległości – to dzień Świętego Marcina, którego nieodzownym elementem, obok pieczonej gęsi, jest rogal. Prawo jego wypieku mają tylko poznańscy cukiernicy. Zobacz więcej na temat: rogaliki tradycja 11 listopada Poznań STYL ŻYCIA
Na Świętego Marcina najlepsza polska gęsina Amerykanie w Dzień Dziękczynienia jedzą indyka. W Polsce, 11 listopada, w dzień Świętego Marcina, coraz chętniej podaje się gęsinę. Czy stanie się ona daniem narodowym kojarzonym z Dniem Niepodległości? Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA święta zdrowe odżywianie tradycja
Ćwierczakiewiczowa - pierwsza kulinarna celebrytka - Kariera Lucyny Ćwierczakiewiczowej była niezwykła. Jako pierwsza w naszym kraju zaistniała na scenie kulinarnej i rozwaliła system - mówi Gosia Molska. Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński Michał Piwowarek kulinaria STYL ŻYCIA
Co zrobić z dynią? 5 przepisów Sezon na dynie trwa w najlepsze! Przedstawimy proste i smaczne przepisy na potrawy z dyni. Zobacz więcej na temat: kuchnia dynia przepisy kulinarne STYL ŻYCIA
Wylecz przeziębienie – syropy domowej roboty Przepisy na syropy domowej roboty od lat wykorzystywane są w medycynie ludowej. Są one wykonywane przy użyciu wyłącznie naturalnych składników, dzięki czemu możemy bez obaw podawać je dzieciom. Wypróbuj 5 sprawdzonych przepisów z domowej apteczki. Zobacz więcej na temat: Babcia radzi przeziębienie grypa naturalne metody leczenia społeczeństwo zdrowie i dieta
Pogrzeb znanego popularyzatora kuchni Grzegorza Russaka Uroczystości pogrzebowe śp. Grzegorza Russaka rozpoczęły się dzisiaj o godz. 13:30 w kościele oo. Dominikanów na warszawskim Służewiu przy ul. Dominikańskiej 2. Zobacz więcej na temat: POLSKA pamięć wspomnienie tradycja