Jedzeniowe hity kuchni science fiction - Pewne pomysły, które pojawiały się w filmach fantastycznych, są już obecne w naszych doświadczeniach żywnościowych - mówił w Dwójce Paweł Brylski, autor bloga Nowa Kuchnia Warszawska. Zobacz więcej na temat: kuchnia kulinaria KULTURA literatura Łukasz Modelski science-fiction Stanisław Lem
Jak smakują kurdle, protyna albo synkof? W kolejnej "Drodze przez mąkę" porozmawiamy o tym, co jada się w powieściach science-fiction m.in. Stanisława Lema. Zobacz więcej na temat: kuchnia kulinaria KULTURA literatura science-fiction Stanisław Lem
Mateusz Gessler: jemy, by żyć, ale też żyjemy po to, by jeść Dzień zaczyna od kawy, a śniadania jada popołudniu, bo wcześniej... nie ma czasu. - Bycie restauratorem to najgorsza robota świata, bo jesteś swoim własnym niewolnikiem. Ale to także jedyna robota na świecie, która mi sprawia tyle radości - mówił Mateusz Gessler. Zobacz więcej na temat: Czwórka gotowanie Karina Terzoni Katarzyna Dydo kulinaria Mateusz Gessler
Dlaczego najlepsi kucharze popełniają samobójstwa? O głośnym ostatnio zjawisku w środowisku szefów kuchni najlepszych restauracji rozmawialiśmy z psycholog Dorotą Mintą. Zobacz więcej na temat: kuchnia kulinaria KULTURA restauracja samobójstwo Łukasz Modelski
Jak smacznie przyrządzić kaszę jaglaną? Kasza jaglana jest bardzo zdrowa, ale nie każdemu odpowiada jej zapach i smak. Na szczęście jest sposób, żeby zminimalizować jej naturalną goryczkę. Zobacz więcej na temat: gotowanie jedzenie kasza jaglana Katarzyna Pruchnicka kulinaria przepisy kulinarne Trójka zdrowe odżywianie zdrowie
Damon Gameau i jego film "Cały ten cukier" "Cały ten cukier" zmieni na zawsze wasz sposób myślenia o "zdrowym" jedzeniu, a także wyjaśni, skąd wzięły się nasze obecne przyzwyczajenia kulinarne i co możemy zrobić, żeby je zmienić. Zobacz więcej na temat: zdrowie dieta kulinaria Trójka patronat FILM
Rewolucja w kuchni. Jak pokochać brukselkę? Pieczona brukselka z orzechami włoskimi, grzankami, plasterkami szynki parmeńskiej? Swoje pomysły na przygotowanie tego popularnego warzywa zdradziły Marta Gessler i Agnieszka Kręglicka. Zobacz więcej na temat: Agnieszka Kręglicka gotowanie Katarzyna Pruchnicka kulinaria Marta Gessler Trójka warzywa zdrowie
"Powstaniec", "Wiercipiętka". Z dziejów wódki - Nazwy wódek były kierowane do konkretnych grup odbiorców. Niektóre w czasach zaborów podtrzymywały patriotycznego ducha - mówił w Dwójce Adam Łukawski, kolekcjoner tego trunku. Zobacz więcej na temat: historia Polski kulinaria KULTURA Łukasz Modelski napoje wódka Adam Łukawski
Food porn. Ekshibicjoniści przy stole Kiedy minął szał na selfie, do sieci zaczęliśmy wrzucać zdjęcia naszego... jedzenia. - Żeby taka fotografia była sensowna, musi mieć kontekst, opowiada historię - przekonują pomysłodawczynie magazynu "Kukbuk". Zobacz więcej na temat: Aleksandra Jasińska Czwórka Kamil Jasieński kulinaria moda trendy
Od lekarstwa do hulanki. Dzieje polskiej wódki Zapraszamy na rozmowę o rodzajach, gatunkach i historii polskiej wódki z kolekcjonerem tego trunku Adamem Łukawskim. Zobacz więcej na temat: historia Polski kulinaria KULTURA napoje wódka
Food Porn - uczta dla ciała i oka Gośćmi będą Daria Pawlewska i Oliwia Gede-Niewiadomska - fotografki, twórczynie niebanalnego magazynu kulinarnego "Kukbuk". Zobacz więcej na temat: Czwórka fotograf fotografia jedzenie kulinaria
Zdrowe i pyszne batoniki od Jamiego Olivera - To owsiane batoniki z nasionami, owocami i przyprawami. Zawierają uzupełniające się składniki. Np. surowe morele bogate w żelazo, które jest lepiej przyswajalne dzięki obecności witaminy C w pomarańczy - mówi Maria Brzozowska, tłumaczka książek Jamiego Olivera. Zobacz więcej na temat: gotowanie jedzenie Katarzyna Pruchnicka kulinaria Trójka
Rewolucje kulinarne na brytyjskim stole - Elizabeth David wychowała całe pokolenie Brytyjczyków. Pokazała im, co to dobra oliwa czy pasta - opowiada reportażystka Małgorzata Seruga. Zobacz więcej na temat: Dwójka kulinaria Łukasz Modelski Wielka Brytania
XX-wieczne rewolucje kuchni brytyjskiej Bohaterką "Drogi przez mąkę" będzie Elizabeth David, słynna brytyjska kucharka i autorka książek kucharskich. Zobacz więcej na temat: kulinaria Wielka Brytania
Z inspiracji Libią. Pieczone warzywa korzeniowe - To o tyle fajna kuchnia, że jest prosta. Niektórzy się dziwią: tyle tu przepisów i wszystko takie łatwe - mówi Samar Khanafer, autorka książki "Hummus, za'atar i granaty. Kulinarna podróż po Libanie". Zobacz więcej na temat: gotowanie Katarzyna Pruchnicka kuchnia kulinaria Libia przepisy kulinarne Trójka
Co to był za ślub! Tylko jak się do tego zabrać? Zapraszamy na spotkanie z wedding plannerką, która podpowie, co zrobić, żeby ten dzień był wyjątkowy. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria moda trendy
Picie herbaty służy naszej harmonii Zielona, czarna, biała, żółta, czerwona. Chińska, japońska, indyjska, gruzińska, afrykańska. Odmian herbaty jest wiele. W Jedynce mówimy, czym między sobą się różnią i na czym polega filozofia ich parzenia. Zobacz więcej na temat: herbata jedzenie kuchnia kulinaria Małgorzata Raducha
Menu neolitu. Sztuka przetrwania bez dietetyków W audycji "Nawiedzeni" wsiedliśmy w spożywczy wehikuł czasu i przenieśliśmy się tysiące lat w przeszłość, by zajrzeć do garnka prehistorycznych ludzi. Zobacz więcej na temat: Czwórka dieta jedzenie kuchnia kulinaria Maciej Oswald NAUKA prehistoria