W poszukiwaniu przepisu na idealny chleb W poszukiwaniu przepisu na chleb idealny zjeździła kawał świata: w Stambule nauczyła się robić bajgle, od Francuzów podpatrzyła przepis na bostock, czyli czerstwą drożdżówkę. W San Francisco pracowała zaś jako… piekarz. - To miasto przez niektórych nazywane jest światową stolicą chleba. Chyba w żadnym innym miejscu na świecie nie ma tylu piekarzy - mówiła Monika Walecka. Zobacz więcej na temat: Czwórka tradycja gotowanie Karina Terzoni Aleksandra Jasińska STYL ŻYCIA
"Bliski Wschód smakuje prosto i skromnie" - Sirocco to wiatr na Saharze, który oddaje mój styl gotowania. Używam wschodnich składników, ale w zachodnim stylu. Nie lubię jednak określenia "kuchnia fusion", bo uważam, że jest ono nieprecyzyjne - twierdzi Sabrina Ghayour, autorka książki "Sirocco. Wspaniałe smaki Bliskiego Wschodu". Zobacz więcej na temat: Czwórka Bliski Wschód hobby Aleksandra Jasińska Mateusz Kulik
Jak smakuje "erzac" w kuchni? Słowo "erzac" pochodzi z języka niemieckiego, oznacza produkt zastępczy, a w PRL-u smakowało jak indyk a la flaczki albo wyrób czekoladopodobny. Zobacz więcej na temat: Czwórka Justyna Majchrzak język polski PRL rozrywka Elżbieta Burza
Kuchnia Bliskiego Wschodu leży w Europie – Osobom z Zachodu te przepisy wydają się bliskowschodnie, ale mieszkańcom Bliskiego Wschodu już nie – mówiła Sabrina Ghayour, autorka książki "Sirocco. Wspaniałe smaki Bliskiego Wschodu". Zobacz więcej na temat: Bliski Wschód jedzenie kuchnia Europa KULTURA Iran przepisy kulinarne
"Miejski farmer". Pyszne warzywa w wielkim mieście Naszym gościem będzie Piotr Kucharski, autor książki "Miejski farmer". Udowodnimy, że każdy z nas wyhodować może swoje własne warzywa i owoce. Zobacz więcej na temat: Czwórka ekologia kuchnia
Kuchnia Śródziemia, czyli przytyj z hobbitami! Tolkienowskie niziołki lubią porządek, mają czyste norki i... dobrze zaopatrzone spiżarnie. - Kuchnia hobbitów opiera się na brytyjskiej tradycji kulinarnej. Jest kaloryczna i mięsna - mówi Michał Rukasz ze Stowarzyszenia Miłośników Śródziemia. Zobacz więcej na temat: Czwórka jedzenie STYL ŻYCIA Hobbit Tolkien władca pierścieni Beata Kwiatkowska Kaja Zemła
Befsztyk i inne kulinarne mity Rolanda Barthes'a – Befsztyk nawet dziś jest w centrum mitologii prawdziwej siły i męskości – mówiła tłumaczka literatury francuskiej Ewa Wieleżyńska, omawiając "Befsztyk i frytki" Rolanda Barthes'a. Zobacz więcej na temat: Roland Barthes literatura kuchnia befsztyk KULTURA Łukasz Modelski KSIĄŻKA
Jak Węgrzy zadomowili się w języku polskim? - Słowa gulasz, paprykarz, czyli sztandarowe dania kuchni węgierskiej weszły do powszechnego użytku, a dania te stały się częścią naszego menu. - Podobnie trunki takie jak tokaj albo antał - mówi tłumaczka Anna Butrym. Zobacz więcej na temat: Czwórka Justyna Majchrzak kuchnia węgierska język polski STYL ŻYCIA
"Agnieszka Osiecka? Nie była slow food" - Do jedzenia, jak i do życia, Agnieszka Osiecka podchodziła pragmatycznie. Mało jest w jej tekstach opowieści o tym, jak to danie natchnęło ją do tworzenia albo zmieniło jej życie. Raczej była "barowa" i "na szybko" - opowiada dziennikarka i pisarka Karolina Feldberg-Sendecka. Zobacz więcej na temat: Czwórka hobby Agnieszka Osiecka literatura KULTURA
Oscary i głód. Kulinarne targowisko próżności – Głównym założeniem tej kolacji jest dopełnienie celebry. Są wcześniej przecieki z kuchni, co będzie w menu, tak jak wcześniej plotkuje się na temat ubrań i biżuterii gwiazd – mówiła psycholog Dorota Minta o poczęstunku po gali rozdania Oscarów. Zobacz więcej na temat: jedzenie Hollywood Oscary Łukasz Modelski KULTURA kuchnia Los Angeles
Lucyna Ćwierczakiewiczowa - dama z garami Znana z ciętego języka i uszczypliwych uwag, w teatrach zajadała się czekoladkami i kąśliwie komentowała grę aktorów. - Lucyna Ćwierczakiewiczowa jako pierwsza zaczęła uczyć Polaków gotować. Gdyby żyła dziś, byłaby królową internetu - mówi dziennikarka i blogerka Monika Kucia. Zobacz więcej na temat: gotowanie hobby Czwórka STYL ŻYCIA moda trendy Justyna Majchrzak
Prapączek był twardy i miał nadzienie ze słoniny - Tradycyjnie w tłusty czwartek nie chodziło o jedzenie słodkości, tylko czegoś tłustego, co później w Wielkim Poście będzie zabronione. Przede wszystkim były to tłuszcze zwierzęce - mówi Amudena Rutkowska z Muzeum Etnograficznego w Warszawie. Zobacz więcej na temat: Małgorzata Raducha pączki tłusty czwartek STYL ŻYCIA
Sztuka mięsa. Jemy je ze względu na umami - Polacy plasują się w światowej czołówce jedzenia mięsa, a Hindusi jedzą go najmniej - mówiła w Czwórce dziennikarka Marta Zaraska, autorka książki "Mięsoholicy". Razem z nią wyruszyliśmy w podróż po różnych kulturach spożywania mięsa. Dokąd dotarliśmy? Zobacz więcej na temat: Czwórka dieta ekologia STYL ŻYCIA Beata Kwiatkowska kuchnia polska Kaja Zemła zdrowie i dieta
Sztuka, która smakuje. "Jedzenie jak malowane" - Akwarele pasują do jedzenia. Beza Pavlova namalowana takimi farbami wygląda bardzo apetycznie i lekko - opowiada Aleksandra Cieślak. Zobacz więcej na temat: Czwórka hobby SZTUKA KULTURA Beata Kwiatkowska
Kto kreuje kulinarne trendy? Od czasu do czasu wybuchają na rynku gastronomicznym jakieś mody: na jedzenie włoskie, sushi czy meksykańskie tortille. Kto te mody kreuje i czym są one spowodowane? Zobacz więcej na temat: żywność Elżbieta Mamos
Leopold Tyrmand. "Kelner z przypadku" Złościł się, gdy nazywano go pisarzem. Sam mówił o sobie "były kelner". - Wątki kulinarne w twórczości Tyrmanda dają pole do popisu. To był człowiek rozsmakowany w życiu i w jedzeniu - przekonuje Marcel Woźniak, autor "Biografii Leopolda Tyrmanda. Moja śmierć będzie taka jak moje życie". Zobacz więcej na temat: Czwórka KULTURA literatura polska Beata Kwiatkowska Leopold Tyrmand
O sztuce kochania się... w jedzeniu - W całej zabawie z afrodyzjakami chodzi o to, by mieć więcej energii - przekonuje Joanna Keszka z portalu "Barbarella.pl". Zobacz więcej na temat: Czwórka KULTURA Beata Kwiatkowska STYL ŻYCIA zdrowie i dieta
Okupacja od kuchni: żołędzie, jęczmień i trociny - W czasie okupacji w kuchni liczyła się pomysłowość. Zaradna pani domu, która miała dostęp do żołędzi, robiła z nich m.in. mąkę oraz kawę - opowiada Aleksandra Zaprutko-Janicka, autorka książki "Okupacja od kuchni". Zobacz więcej na temat: Czwórka historia Polski STYL ŻYCIA Anna Hardej Jakub Jamrozek