Polskie Radio
Section05

zdrowie

Jak kupować i reklamować żywność

Produkty spożywcze kupowane w sklepach, na bazarach, straganach, przez internet czy w restauracjach nie zawsze są zgodne z tym, co przedstawiają umieszczone na nich etykiety. O tym, jak kupować i w razie potrzeby reklamować żywność, mówili w programie Pogotowie Konsumenckie Renata Jezierska (Inspekcja Handlowa w Warszawie), Aleksandra Frączek (Federacja Konsumentów) i Jakub Korczak (zawodowy kucharz).
Zobacz więcej na temat:  gastronomia jedzenie konsument reklamacja

Sfermentowane znaczy zdrowe. Pora na kiszonki

Są nie tylko smaczne i pożywne, ale też zdrowe, gdyż poza wieloma witaminami i składnikami mineralnymi zawierają bakterie kwasu mlekowego chroniące nas przed chorobami i infekcjami. Kiszonki są zatem naturalnym probiotykiem, cenną przekąską, dodatkiem do dań i sałatek. Ponadto, są wygodne w przechowywaniu i nie psują się tak łatwo, bo są już… sfermentowane.
Zobacz więcej na temat:  kiszenie kapusty kiszenie ogórków owoce przetwory STYL ŻYCIA warzywa witaminy zdrowe odżywianie zdrowie i dieta