Wygoda, pośpiech i łakomstwo – żywieniowe grzechy Polaków Kupujemy coraz więcej gotowych dań, jadamy nieregularnie i nie wtedy, gdy jesteśmy naprawdę głodni – stąd coraz częściej mamy problem z nadwagą. O żywieniowych grzechach Polaków opowiadała w Trójce dietetyczka Hanna Stolińska. Zobacz więcej na temat: Trójka Karol Gnat
Polskie dzieci najszybciej tyją według WHO. Rodzicu – zwróć uwagę na nadwagę Światowa Organizacja Zdrowia podaje, że polskie dzieci najszybciej wśród wszystkich krajów europejskich przybierają na wadze, a co za tym idzie – w jak najszybszym tempie stają się otyłe. Problem jest poważny, ale nie jest nie do rozwiązania. Na tę sytuację mają wpływ przede wszystkim rodzice, którzy są w dużej mierze odpowiedzialni za to, co ląduje na talerzu dzieci. Nie mniej istotna jest edukacja dzieci, która będzie odpowiednio dobrana do ich wieku, a także działania globalne, stawiające na promocję zdrowego stylu życia i działania profilaktyczne. Zobacz więcej na temat: zdrowie i dieta zdrowe odżywianie Strefa Rodzica
Popyt na "mięso bez mięsa". Dlaczego te produkty cieszą się popularnością? Warzywne burgery, kabanosy czy kaszanki, czyli innymi słowy „mięso bez mięsa”. Z czego składają się tego rodzaju produkty? Czy poza marchewką, soczewicą, kaszą i mnóstwem przypraw zawierają też sztuczne barwniki, konserwanty i zagęszczacze? Zobacz więcej na temat: kuchnia zdrowie żywność społeczeństwo Agnieszka Kunikowska
Nadmiar jedzenia? Nie wyrzucaj, podziel się z potrzebującymi W czasie świąt w wielu gospodarstwach domowych przygotowuje się o wiele więcej jedzenia, niż jest się w stanie zjeść. Sposobem na nadmiar żywności są powstające w wielu polskich miastach jadłodzielnie, dzięki którym żywność trafia do osób potrzebujących. Zobacz więcej na temat: żywność zdrowe odżywianie pomoc społeczna społeczeństwo Ciechanów Joanna Racewicz
Orzechy w diecie. Jakie wybrać i które są najzdrowsze? Mówi się o nich, że poprawiają pamięć i są niezbędnym elementem zróżnicowanej diety. Wśród wielu gatunków wyróżniamy m.in. brazylijskie, ziemne, włoskie. W "Czterech porach roku" zastanawialiśmy się, jak orzechy wpływają na nasze zdrowie, kto powinien je jeść i które z nich mają niski indeks glikemiczny. Zobacz więcej na temat: żywność orzechy społeczeństwo Sława Bieńczycka zdrowie
Otyłość w czasach pandemii. Jak pomóc dziecku? Czas pandemii to okres zmian nie tylko w życiu prywatnym i zawodowym, lecz także w zakresie naszego sposobu żywienia. Okazuje się, że chodzimy po zakupy spożywcze rzadziej, ale kupujemy więcej jedzenia niż potrzebujemy. Dodatkowo częściej zaopatrujemy się w różnego rodzaju słodkości. Jeśli dodamy do tego znany już wcześniej problem z niewystarczającą aktywnością fizyczną, zorientujemy się, dlaczego w okresie pandemii wzrasta problem z otyłością wśród dzieci i młodzieży. Temat ten został poruszony w "Strefie Rodzica" przez dr n. med. Michała Brzezińskiego. Zobacz więcej na temat: Strefa Rodzica rozwój dziecka otyłość radio dla dzieci radio dla rodziców
Moda na kiszonki. "Dzięki nim chorobę przejdziemy lżej" W kuchni, jak na wybiegu, panują różne mody. Coraz więcej osób w swojej diecie uwzględnia kiszonki, które zdaniem wielu ekspertów są też bardzo zdrowie. - Wpływają na pracę naszego układu odpornościowego i namnażanie się dobroczynnych bakterii w jelicie grubym - potwierdza dietetyczka Justyna Marszałkowska. Zobacz więcej na temat: Agnieszka Kunikowska dieta zdrowe odżywianie zdrowie i dieta
Jak zrzucić kilogramy po miesiącach izolacji? Coraz częściej wychodzimy z domu, zmieniliśmy też garderobę, zamieniając grube swetry na lżejszą, wiosenną odzież. Przy okazji niektórzy z nas odkryli, że w trakcie pandemii zyskali kilka dodatkowych kilogramów. Jak wrócić do wagi sprzed izolacji? Zobacz więcej na temat: Czwórka Marta Hoppe STYL ŻYCIA
Na czym polega Sirtfood - słynna dieta, na której schudła Adele? Diety to temat, który wraca do nas jak bumerang. Osobą, która przeszła prawdziwą metamorfozę, stosując dietę jest brytyjska piosenkarka Adele. Za sprawą jej nowej sylwetki mówi się teraz nie tylko o jej muzyce, ale i niezwykłej przemianie. Piosenkarka schudła na niej nawet 50 kg. Zobacz więcej na temat: Weronika Puszkar Patryk Kuniszewicz NAUKA Adele
Jak jeść, by nie chorować? Przyczyną 70 proc. chorób przewlekłych jest niewłaściwe odżywianie – twierdzi prof. dr Andreas Michalsen, internista i profesor klinicznej medycyny naturalnej, która w Niemczech jest uznawaną i szacowną dziedziną nauki wykładaną na uczelniach. Zobacz więcej na temat: Trójka Agnieszka Furtak-Bilnik zdrowie jedzenie medycyna choroba
Głodna Judy - tort nie był dla niej W kinach już możemy oglądać przejmującą opowieść o Judy Garland. To postać, której życie było przepełnione zawodowymi sukcesami i głodem. Zobacz więcej na temat: Judy Garland Beata Kwiatkowska jedzenie Hollywood FILM kino kuchnia
Trendy w odżywianiu 2020. Jak zaplanować zbilansowaną dietę? Nowy rok to także nowe trendy w odżywianiu. Czy warto ulegać takim modom? Co i jak jeść, żeby schudnąć? I jak wytrwać w dietetycznym postanowieniu noworocznym? O tym rozmawialiśmy z dietetyczką Jagodą Podkowską. Zobacz więcej na temat: Czwórka Piotr Galus dieta dieta atkinsa dieta bezglutenowa dieta proteinowa STYL ŻYCIA
Oczyszczajmy nasze organizmy z toksyn Dietetycy proponują szereg rozwiązań, które mają zapewnić pozbycie się z organizmu szkodliwych toksyn. Jakie produkty warto na stałe włączyć do swojej diety, aby nieświadomie nie skazywać się na spadek energii i niedobór witamin? Zobacz więcej na temat: Sława Bieńczycka STYL ŻYCIA zdrowie zdrowe odżywianie warzywa owoce detoks
Dietetyk: zdrowa dieta to stawianie na jakość Według słownika "dieta" to system odżywiania się polegający na dostosowaniu ilości i rodzaju pokarmu do potrzeb organizmu. Tymczasem większości kojarzy się z wyrzeczeniami. Czy musi tak być? Zobacz więcej na temat: Czwórka dieta atkinsa dieta proteinowa dieta bezglutenowa dieta Piotr Firan zdrowe odżywianie zdrowie i dieta STYL ŻYCIA
Kolacja tylko do 18? To mit! - To, że nie powinniśmy jeść po godzinie 18 jest mitem. Kolację powinniśmy dostosować do naszego trybu dnia - mówiła dietetyczka Anna Kalinowska-Weber. Zobacz więcej na temat: Czwórka Patryk Kuniszewicz jedzenie dieta zdrowe odżywianie zdrowie zdrowie i dieta
Kuchnia polska to dziś pierogi czy hummus? - Kultura jedzenia oznacza szacunek. Do produktu, przygotowania posiłku i jedzenia. Nawet jeśli mamy tylko dziesięć minut przerwy postarajmy się, żeby zjeść w spokoju ciesząc się smakiem - mówiła Dominika Wójciak autorka książki "Prosto, pysznie, do pudełka". Zobacz więcej na temat: Czwórka Kasia Dydo Katarzyna Dydo zdrowe odżywianie zdrowie i dieta jedzenie kuchnia polska
Co i w jakim czasie jeść, aby lepiej się czuć? Kończy się karnawał, a co za tym idzie powinniśmy zapomnieć o niektórych smakołykach i zacząć rozsądnie się odżywiać. Katarzyna Pruchnicka i Daria Ładocha mają kilka rad. Zobacz więcej na temat: Trójka STYL ŻYCIA Katarzyna Pruchnicka jedzenie zdrowie dieta żywność
Najpierw marchewka, potem ziemniak. Dziecięca dieta to przygoda - Rozszerzanie diety to pełna smaków i doznań niesamowita przygoda, którą trzeba zacząć od podawania warzyw, bo one nastręczają najwięcej problemów - mówiła w Czwórce dr Aleksandra Zima. Zobacz więcej na temat: Czwórka dziecko kulinaria Marta Hoppe