Polskie Radio
Section05

dynia

Sezon na marnowanie. Co dzieje się z dyniami po Halloween?

Moda na Halloween i rzeźbione dynie w ostatnich latach przerodziła się w szerszy trend - jesienne dekoracje coraz częściej zdobią nie tylko domy, ale też biura, sklepy i przestrzeń publiczną. Ale za pięknymi aranżacjami kryje się też pytanie o koszty środowiskowe i społeczne. Co dzieje się z tysiącami dyń po 1 listopada? Czy da się świętować z głową i bez nadmiaru? W audycji "Zmiana klimatu" Marta Hoppe rozmawiała z Sylwią Łabą - ekspertką z IOŚ-PIB.
Zobacz więcej na temat:  Polskie Radio 24 Halloween

Dynia w kuchni - najpiękniejsze jesienne warzywo. Wcale nie musi być mdła

Dynia niesłusznie traktowana jest po macoszemu i zazwyczaj ląduje w occie, jako marynowana. A można z niej robić jarzynkę, placki, kotlety, ciasta, farsz do naleśników, dodatek do rizotto lub kaszotto, podać jako puree, frytki albo zupę krem. Rodzajów dyni jest bardzo wiele i każda sprawdza się w innej potrawie.
Zobacz więcej na temat:  potrawy z dyni przepisy kulinarne Małgorzata Raducha jedzenie przepisy