Natalia Maszkowska: w kuchni gotuję, a nie odtwarzam przepisy Natalia Maszkowska gotuje prosto, szybko, z ogólnodostępnych składników i dla każdego. Nic więc dziwnego, że jej kanał kulinarny na polskim TikToku ma miliony wyświetleń. Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA kulinaria hobby Kamil Jasieński przepisy kulinarne
Przepis na focaccię. Rady Jurka Sobieniaka Jedni twierdzą, że wymyślili ją Etruskowie, inni, że starożytni Grecy. Ale dziś focaccia to symbol kuchni włoskiej, a zwłaszcza z nadmorskim regionem Ligurii. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria kuchnia włoska jedzenie STYL ŻYCIA Mateusz Kulik
Focaccia przygotowana we własnej kuchni. Jak to zrobić? Focaccia to pyszny cienki chlebek, pachnący oliwą i rozmarynem. Można go jeść samego lub jako dodatek do mięs, warzyw lub grilla. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria
Słodkie kluchy z Tyrolu. Jak przygotować germknödel? Kluchy na parze z nadzieniem z powideł śliwkowych z rumem, posypane makiem i polane sosem waniliowym lub masłem, to przysmak nie tylko austriackich narciarzy. Trudno jest opisać walory smakowe tego dania, bo ma ono wiele warstw i wiele struktur. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria kuchnia jedzenie Austria Mateusz Kulik
Królowa polskich zup. O bardziej i mniej konwencjonalnych przepisach na rosół Rosół pojawiał się na królewskich stołach, a także na stronach "Pana Tadeusza". O chyba najpopularniejszej w naszym kraju zupie pisano również w pierwszej polskiej książce kucharskiej. Co dom, to inny przepis. Dlatego też rosół może być przygotowany na różne sposoby. Zobacz więcej na temat: Daniel Wydrych Karolina Rożej Klaudia Porębska Przemysław Bolechowski rosół kulinaria kuchnia polska
Germknödel - słodka klucha z austriackiej bacówki Kluchy na parze z nadzieniem z powideł śliwkowych, posypane makiem i polane sosem waniliowym lub masłem, to przysmak nie tylko austriackich narciarzy. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria kuchnia jedzenie Austria
Jak przygotować tradycyjne "dziadki kokuszczańskie"? "Dziadki kokuszczańskie" to okrągłe kluski, o gładkiej lub lekko chropowatej powierzchni z omastą w postaci drobin przyrumienionej słoniny. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria Karpaty kuchnia regionalna kuchnia polska Mateusz Kulik
Podhalańska zupa sałaciorka - dobre danie na zimowe szaleństwo? - To bardzo niedoceniana, fantastyczna i przesmaczna tradycyjna zupa z zielonej sałaty. Powinno się przywrócić ten smak do codziennej kuchni, nie tylko w górach - mówiła Aga Epler, szefowa kuchni, autorka bloga "Lady Kitchen". Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria Podhale Zakopane Mateusz Kulik
Kuchnia karnawałowa po staropolsku. O potrawach, które jedzono w przeszłości Zupa rakowa, kiszony dereń, marynowane dziki i jelenie, do tego mnóstwo przypraw z cynamonem, imbirem i szafranem - to niektóre elementy staropolskiej kuchni, które pojawiały się w przeszłości na zabawach karnawałowych. Dziś wielu z tych potraw próżno szukać na stole; inne z kolei pozostały z nami do dzisiejszych czasów, choć nieco zmieniły swoją formę. Zobacz więcej na temat: karnawał tradycja zwyczaje kulinaria Agnieszka Kunikowska potrawy
Kaiserschmarrn - cesarski bałagan. Czy jadła go cesarzowa Sisi? Kaiserschmarrn, zwany inaczej "omletem cesarskim", to tradycyjne danie pochodzące z Austrii. Bez problemu zrobimy je w domu. Ważne, by na talerzu nie zabrakło bałaganu. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria hobby Mateusz Kulik Austria
Dania ze stoku. Jak przygotować bryndzowe haluszki? Bryndza to najpopularniejszy składnik słowackiej kuchni. Z sera owczego robi się m.in. narodowe danie Słowaków - bryndzové halušky, czyli bryndzowe haluszki. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria STYL ŻYCIA Słowacja Mateusz Kulik
Bryndzowe haluszki. Jak przyrządzić słowacki przysmak? Bryndzowe haluszki to pochodzące ze Słowacji danie, będące połączeniem niewielkich klusek z mąki i ziemniaków, owczego sera, smażonego boczku, skwarków oraz słoniny. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria
Jak przygotować pyszny placek po zbójnicku? - To gorące, chrupiące, tradycyjne danie kuchni góralskiej, którego można spróbować w niemal każdej tamtejszej karczmie. Przygotowuje się go ze zmielonych i usmażonych ziemniaków i mięsnego gulaszu - mówiła blogerka Anna Kamińska. Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA kulinaria Mateusz Kulik
Utopence - z czeskiej kuchni na karnawałowy stół Utopence - w języku polskim "topielce" - to serdelkowate parówki zatopione w occie z dodatkiem warzyw i ostrych przypraw. Idealnie sprawdzą się na domówkach, ale niekoniecznie na Instagramie. Zobacz więcej na temat: Czwórka jedzenie kulinaria hobby Czechy Mateusz Kulik
Utopence - z czeskiej kuchni na karnawałowy stół Utopence - czyli w języku polskim "topielce" - to serdelkowate parówki zatopione w occie z dodatkiem warzyw i ostrych przypraw. Idealnie sprawdzą się na domówkach. Zobacz więcej na temat: Czwórka jedzenie kulinaria hobby
Wszystko o makaronach w Międzynarodowym Dniu Spaghetti Makaron jest podstawowym składnikiem wielu znanych i lubianych (lub nie) potraw. Znamy go w różnych formach: rurek, kokardek, świderków, albo też długich nitek. Ten ostatni, znany pod nazwą spaghetti, obchodzi dziś, 4 stycznia, swoje święto. Z tej okazji w "Jedynce Dzieciom" opowiadamy o wszystkim, co jest związane z makaronem. Zobacz więcej na temat: Joanna Ficińska dzieci makaron kulinaria
"Przerób, zamroź, podziel się". Jak nie marnować jedzenia? Oddanie nadmiaru żywności do jadłodzielni, bądź bliskim i znajomym, zamrożenie czy ponowne przetworzenie i wykorzystanie w kolejnych przepisach - to sposoby, by oszczędzić nie tylko produkty spożywcze, ale także pieniądze. - Wciąż mamy problem z marnowaniem produktów - mówił Mateusz Kowalczyk, współtwórca jednej z polskich aplikacji, która pomaga ratować jedzenie przed zmarnowaniem. Zobacz więcej na temat: Czwórka finanse oszczędzanie ekologia Kamil Jasieński
To zupa przyniesie Ci szczęście w nowym roku Lenticchie to danie, które Włosi przygotowują na Nowy Rok, bo wierzą, że zupa z soczewicy przyniesie im dostatek i bogatctwo. Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA kulinaria kuchnia włoska Mateusz Kulik