"Nowa żywność" w UE. Dopuszczenie owadów do spożycia wymaga zgody wszystkich krajów W Unii Europejskiej wprowadzenie nowej żywności do obrotu, np. owadów, autoryzuje Komisja Europejska. Decyzja wymaga jednak zgody państw UE i opinii naukowców. "Nowa żywność może zostać dopuszczona do spożycia tylko wtedy, gdy nie stwarza żadnego zagrożenia dla zdrowia ludzkiego" - powiedział rzecznik KE Stefan de Keersmaecker. Zobacz więcej na temat: GOSPODARKA rolnictwo rolnicy owady ŚWIAT Europa Komisja Europejska
Sery. Co ma wpływ na proces ich produkcji? Na naszym kontynencie najsłynniejsze są francuskie, holenderskie i szwajcarskie. Swoimi gatunkami serów szczycą się też Anglicy, Włosi, ale i my także mamy czym się pochwalić. O serach w Czwórce opowiada Kamil Wernicki, współautor książki "Ser. Dojrzewający przewodnik dla koneserów". Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński ser
Pleśń i żywność. Czy musimy wyrzucać jedzenie? Czy pleśń, która atakują naszą żywność, od razu kwalifikuje dany produkt do wyrzucenia? To sprawdzamy w Czwórce. Zobacz więcej na temat: Czwórka Weronika Puszkar Oliwia Krettek zdrowie
Czym smakuje Podlasie? Mgłą, historią i cepelinami Wcale nie trzeba wyjeżdżać za granicę, by doświadczyć niesamowitych wrażeń. - Podlasie ma wiele do zaoferowania - od zabytków, przez przyrodę, aż do kuchni - przekonuje w Czwórce Anna Kraśnicka, autorka bloga o Podlasiu. Zobacz więcej na temat: Czwórka podróże kulinaria Podlasie Mateusz Kulik turystyka rower Podróże z Czwórką
Wbijamy za gary. Foodini i jego przepisy na proste dania - Gotować dla innych to chyba największy wyraz troski, jaki można komuś ofiarować. To jest coś, co napędza mnie w kulinarnej pasji - opowiada Foodini. Marcin Wójcik jest blogerem kulinarnym, który namawia innych, by "wbijali za gary". Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA kulinaria gotowanie kuchnia hobby Marta Hoppe
Lody, lody... Czy na pewno jest to najlepszy i najzdrowszy pomysł na ochłodę? Lodami ludzkość zajada się już od ponad pięciu tysięcy lat. I chociaż naukowcy twierdzą, że wcale nie jest to najlepszy sposób na ochłodę, to i tak nie potrafimy sobie ich odmówić: statystyczny Polak zjada ponad 5,5 kg lodów rocznie. 16 lipca obchodzimy Światowy Dzień Lodów. Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA słodycze zdrowie Piotr Firan Trójka
Kuchnia japońska - nie tylko sushi. Wiele ją łączy z kuchnią polską Maori Murota przywołuje smaki z dzieciństwa spędzonego w Tokio i receptury, z których korzystały jej babcia i mama. Swoją książkę napisała jednak we Francji, gdzie zamieszkała na stałe. Okazuje się, że domową kuchnię japońską można odtworzyć z lokalnych, europejskich produktów. Zobacz więcej na temat: Czwórka hobby kuchnia japońska gotowanie Kamil Jasieński kuchnia Japonia
Dieta wakacyjna. Jak dbać o sylwetkę podczas urlopu? Podczas urlopu chętnie rezygnujemy z gotowania na rzecz spożywania posiłku w lokalach gastronomicznych. Szybko jednak możemy dać się zwieść ogromnym porcjom albo popaść w uzależnienie od dań typu fast food. A warto pamiętać, że w trakcie wakacji również możemy dbać o sylwetkę. Wystarczy zachować umiar i wybierać odpowiednie potrawy. Zobacz więcej na temat: Daniel Wydrych Weronika Puszkar dieta zdrowie i dieta wakacje Grzegorz Jankowski
Jagodzianki - pocałunek lata. Czas na święto tych wypieków - 2 lipca to najlepsza data Basia Starecka, dziennikarka kulinarna, chciałaby, żeby jagodzianka - miękka, słodka bułeczka, bogato nadziewana jagodami - a nie dżemem - miała swój dzień w kalendarzu. Według niej i ekspertów Klubu Wielkiej Jagody najlepsza data na to święto to 2 lipca. Zdradzamy dlaczego! Zobacz więcej na temat: Czwórka Marta Hoppe kuchnia kuchnia regionalna lato wakacje jagody
Zerowa stawka VAT na żywność do końca roku. Rozporządzenie opublikowane W "Dzienniku Ustaw" opublikowano rozporządzenie wydłużające do końca 2023 r. zerowy VAT na żywność. Wśród produktów z zerową stawką VAT znajdują się m.in.: mięso i ryby; mleko i produkty mleczarskie; jaja; miód naturalny; orzechy; warzywa i owoce. Zobacz więcej na temat: GOSPODARKA żywność vat POLSKA podatki pieniądze rynek
Kulinaria i ich znaczenie dla cywilizacji O cywilizacyjnej roli jedzenia i picia rozmawialiśmy w "Drodze przez mąkę" z Pawłem Bravo - tłumaczem, pisarzem i publicystą. Zobacz więcej na temat: Łukasz Modelski Dwójka Michel Houellebecq KULTURA
Muzyka na talerzu W piątkowym wydaniu magazynu serwujemy muzyczne potrawy z różnych kultur świata! O daniach opowiadają szefowie kuchni, a śpiewają popularne gwiazdy. Zobacz więcej na temat: folk folklor kultura ludowa muzyka ludowa muzyka tradycyjna Azja Krzysztof Dziuba
Co jeść w podróży? Posiłki w trasie budzą wiele kontrowersji. Jedni lubią wesprzeć się niezdrowymi fastfoodami i wrzucić „coś na szybko”, inni głodzą się w wielogodzinnej podróży, bo jedzą tylko z ręki żony i mamusi. Jak znaleźć złoty środek między zdrowiem a wygodą? Czy rzeczywiście hot dog ze stacji jest aż tak szkodliwy? Jak nasze codzienne wybory przyczyniają się do trwałego uszczerbku na zdrowiu? Zobacz więcej na temat: kierowcy podróże bezpieczeństwo POLSKA drogi społeczeństwo Radio kierowców Polskie Radio Kierowców Polskie Radio motoryzacja samochody samochód autostrady autostrada zdrowie dieta choroba
Kooperatywy spożywcze. Sposób na jedzenie "o prawdziwym smaku" - Dobre, zdrowe jedzenie wcale nie musi być drogie - przekonują Małgorzata Wojdat i Zuzanna Sommerfeld z jednej z warszawskich kooperatyw spożywczych. Zobacz więcej na temat: Czwórka Weronika Puszkar zdrowie dieta
Tomek Czajkowski - magiczne składniki i nieoczywiste smaki Tomek Czajkowski od 10 lat prowadzi bloga "Magiczny Składnik". Chętnie sięga po kulinarne eksperymenty, zdarzyło mu się nawet kisić frytki. Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński szparagi gotowanie
Czym jest kooperatywa spożywcza? Dobre, zdrowe jedzenie wcale nie musi być drogie - przekonują członkowie kooperatyw spożywczych. A my sprawdzamy, jak takie kooperatywy działają i kto może z nich korzystać. Zobacz więcej na temat: Czwórka ekologia
Jedzenie w trasie, czyli suplementy i fast food Posiłki w trasie budzą wiele kontrowersji. Jedni lubią wesprzeć się niezdrowymi fastfoodami i wrzucić „coś na szybko”, inni głodzą się w wielogodzinnej podróży, bo jedzą tylko z ręki żony i mamusi. Jak znaleźć złoty środek między zdrowiem a wygodą? Czy rzeczywiście hot dog ze stacji jest aż tak szkodliwy? Jak nasze codzienne wybory przyczyniają się do trwałego uszczerbku na zdrowiu? Zobacz więcej na temat: kierowcy podróże bezpieczeństwo POLSKA drogi społeczeństwo Radio kierowców Polskie Radio Kierowców Polskie Radio motoryzacja samochody samochód autostrady autostrada zdrowie dieta choroba
Jemy niewiele zdrowiej niż 30 lat temu. Wyniki badań nie są optymistyczne Naukowcy przeprowadzili badania i sprawdzili nawyki żywieniowe w 185 krajach. Jak się okazuje, mimo wzrastającej świadomości, wcale nie jemy zdrowiej niż trzydzieści lat temu. Co się do tego przyczynia i jakie są konsekwencje? Zobacz więcej na temat: Jacek Frentzel Witold Lazar Trójka