Warmia i Mazury. Kulinarne podróże przez wszystkie pory roku W audycji m.in. tematem będą Warmia i Mazury. W kulinarną podróż - przez wszystkie pory roku, wśród dzikich terenów, łąk, rzek, jezior i lasów, tropem kuchni i tradycji regionu zabierze nas Ewa Michalska - szefowa kuchni i autorka książki "Dzikie historie. Kuchnia". Zobacz więcej na temat: Czwórka podróże kulinaria Warmia Mazury przepisy kulinarne Koszykówka
W górach jest dużo śniegu. O czym musisz pamiętać, wychodząc na szlak? W górach panuje prawdziwa, śnieżna zima. Poruszając się szlakami, musimy pamiętać o zasadzie, że w takich warunkach najważniejsze są "odpowiednie umiejętności, sprzęt i rozsądek". Eksperci apelują do turystów, aby nie decydowali się na samotne wędrówki. Zobacz więcej na temat: dieta Tatry góry Przemysław Bolechowski TOPR
"Coś bym jeszcze zjadła". Dlaczego jesienią i zimą podjadamy na potęgę? Jesienią i zimą częściej podjadamy między posiłkami. Dlaczego? Okazuje się, że nie zawsze chodzi o to, że jesteśmy głodni. Zobacz więcej na temat: dieta Weronika Puszkar
Produkty spożywcze. Jak rozumieć daty na opakowaniach? Terminy podane na opakowaniach produktów spożywczych nie zawsze oznaczają, że nie można ich po upływie tych terminów spożyć. Joanna Sękul i Małgorzata Latoszewska, studentki z Koła Naukowego Technologów Żywności SGGW, podpowiadają, w jakich przypadkach produkty można wykorzystać. Zobacz więcej na temat: Czwórka dieta zdrowie zakupy Kamil Jasieński zapasy żywność
Otyłość i nadwaga. W czym może pomóc psychodietetyk? Osoby, które borykają się z nadwagą czy otyłością doskonale wiedzą czym jest efekt jojo. Mając za sobą takie doświadczenia, warto sięgnąć po bezpłatną pomoc psychodietetyka w Centrum Dietetycznym Online. Zobacz więcej na temat: Czwórka Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej otyłość nadwaga zdrowie medycyna dieta Kamil Jasieński Martyna Ogonek zdrowie i dieta talerz zdrowego żywienia
Smaki Jerozolimy. Kulinarne inspiracje z centrum religijnego świata Jerozolima fascynowała Bartka Kieżuna od lat. Postanowił pojechać tam, by się ponudzić, a dzięki temu trafić w miejsca niezwykłe, mniej znane, pociągające i smaczne. Przez miesiąc poznawał smaki centrum religijnego świata. Zobacz więcej na temat: Czwórka Marta Hoppe kuchnia gotowanie podróże Podróże z Czwórką Izrael Jerozolima Bliski Wschód
Otyłość i nadwaga - jak z nimi zawalczyć? Ze zbyt dużą masą ciała boryka się już 57 procent Polaków, wynika z danych GUS z 2019 roku. Ten wskaźnik niestety rośnie, dlatego nie warto zwlekać i odkładać walki z otyłością i nadwagą na później. Warto skorzystać z bezpłatnych wizyt online u dietetyka, psychodietetyka czy fizjoterapeuty w Centrum Dietetycznym Online. Zobacz więcej na temat: Czwórka Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej otyłość nadwaga zdrowie medycyna dieta Kamil Jasieński Martyna Ogonek zdrowie i dieta talerz zdrowego żywienia
Koreańska kuchnia na polskie chłody. Najbardziej rozgrzewające dania - Kuchnia koreańska należy do najbardziej ostrych na świecie, więc sprawdzi się podczas jesiennych chłodów w Polsce - przekonuje Anita Raszka, autorka książki "Korea od kuchni". - To wielość kolorów, aromatów i smaków, z którymi czasem trzeba się oswoić. Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA kulinaria kuchnia Korea Południowa gotowanie Mateusz Kulik
Studencka dieta. Daria Ładocha radzi, co jeść i jak to przygotować Studenci nie mają zbyt dużo czasu na przygotowanie domowych posiłków, ale ich świadomość na temat jedzenia rośnie. - Najprostszym rozwiązaniem jest kanapka, ale nie z bufetu, tylko z domu. Teraz polecam też kasze, które można zapakować w pojemnik i wziąć na uczelnię, i warzywa gotowane lub pieczone - mówi dziennikarka kulinarna Daria Ładocha. Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA gotowanie kuchnia studenci dieta Marta Hoppe
Studenckie gotowanie - szybko, tanio i zdrowo Studenci nie mają zbyt dużo czasu na przygotowanie domowych obiadków. Często liczy się dla nich czas i cena posiłku. W "Czwórce do piątej" nasz gość, Daria Ładocha, udowodni, że studenckie gotowanie może być szybkie, tanie i zdrowe. Zobacz więcej na temat: Czwórka gotowanie studenci dieta zdrowie i dieta
Mity medyczne. Tajemnice bólu głowy, toksoplazmozy i wiecznej młodości Każdy z nas chciałby żyć długo i zdrowo. Tymczasem wciąż funkcjonują mity medyczne, które nieco nam to utrudniają. Z błędnymi przeświadczeniami dotyczącymi bólu głowy, refluksu czy toksoplazmozy rozprawia się lekarz Katarzyna Świątkowska. Zobacz więcej na temat: Czwórka Marta Hoppe zdrowie zdrowie i dieta medycyna
Bigos: czy istnieje przepis idealny? Odkrywamy tajemnice naszej narodowej potrawy! Za oknami jesień w pełnej krasie, a w kuchni już na dobre rozsiadły się potrawy cięższe, rozgrzewające i pożywne. A jednym z takich jesienno-zimowych klasyków rodzimego kucharzowania jest bigos. W każdym domu przygotowywany inaczej, wg specjalnych, rodzinnych przepisów, czasami przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Co więc powinno znaleźć się w prawdziwym, klasycznym polskim bigosie? O tym w rozmowie z Anną Popek mówi szef kuchni Łukasz Konik, autor m.in. książki "Kuchnia regionów". Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA kuchnia polska bigos kuchnia Anna Popek
Bardzo słodkie zwycięstwo: Polki mistrzyniami świata w dekorowaniu tortów! Sztuka dekorowania nie jest łatwa, tym bardziej jeśli chodzi o dekorowanie tortów. Ale też potrafi przynieść wiele satysfakcji i radości. Wiedzą coś o tym Polki, Angelika Chwyć i Renata Martyna, które właśnie zostały Mistrzyniami Świata w Dekorowaniu Tortów podczas specjalnej edycji Mistrzostw Świata Cake Designers, które odbyły się w Mediolanie. Przygotowania trwały blisko dwa lata, ale warto było: nasze zawodniczki pokonały m.in. ekipy z Włoch (II miejsce), Belgii (III miejsce), Chin, USA, Meksyku i Japonii. Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA cukiernictwo mistrzostwa świata Mediolan tort Piotr Firan Trójka słodycze
Rogale świętomarcińskie: tradycyjne, pyszne, koniecznie certyfikowane słodycze z Poznania Powszechnie obchodzone Święto Niepodległości to oczywiście 11 listopada. Jednak dla mieszkańców Poznania i szerzej, Wielkopolski, to także dzień świętego Marcina. A jeśli tak, to niezbędnym elementem tego dnia jest rogal świętomarciński. Jego tradycja sięga podobno czasów pogańskich, jednak od 15 lat wymagają certyfikatu. Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA tradycja rogal świętomarciński Poznań Wielkopolska 11 listopada słodycze Szymon Majchrzak Piotr Firan Trójka
Centrum Dietetyczne Online - darmowe e-wizyty Nasz styl życia wpływa bezpośrednio na nasze zdrowie. Aktywność fizyczna, spokojny sen, prawidłowa dieta to sekret dobrego samopoczucia. Pracownicy Centrum Dietetycznego Online i ich darmowe porady pomogą sprawnie wdrożyć to w życie. Zapisz się na darmową wizytę. Zobacz więcej na temat: Czwórka Martyna Ogonek Kamil Jasieński żywność dieta zdrowie zdrowie i dieta porady ruch sen otyłość nadwaga
Techno, edukacja żywieniowa i rynek muzyczny - poranek z Czwórką W audycji m.in. porozmawiamy o techno, powiemy, dlaczego edukacja żywieniowa jest tak ważna, a także spotkamy się ze Stanisławem Trzcińskim, kulturoznawcą i menedżerem kultury, który opowie, jak zmieniał się rynek muzyczny na przestrzeni lat. Zobacz więcej na temat: Czwórka sztuczna inteligencja
Pasztecik szczeciński, pyry z gzikiem, kartacze: regionalne przysmaki, których warto spróbować Każdy region Polski ma swoje smaki i charakterystyczne potrawy, często znane już od setek lat. Ale są też takie, których historia jest stosunkowo krótka i doskonale znana. To właśnie przypadek pasztecika szczecińskiego, który 20 października obchodzi swoje święto. Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA potrawy regionalne Kuba Witkowski Piotr Firan Trójka
Marnujemy coraz więcej żywności. O czym pamiętać, aby nie wyrzucać pokarmu? Ponad połowa Polaków marnuje żywność w swoich domach - wynika z raportu Federacji Polskich Banków Żywności. Przyczyn jest wiele, m.in. zbyt duże zakupy czy niewłaściwe przechowywanie pokarmu. Aby temu zapobiegać, eksperci zalecają przestrzeganie kilku zasad. Zobacz więcej na temat: Martyna Szymczakowska Krzysztof Grzesiowski żywność marnowanie żywności