Ceny żywności napawają optymizmem. To warzywo potaniało najbardziej Ceny podstawowych artykułów żywnościowych potaniały. Z najnowszego raportu opublikowanego przez media wynika, że w tym sezonie udało się uniknąć większej drożyzny. Zobacz więcej na temat: GOSPODARKA inflacja ceny żywności ceny paliw POLSKA społeczeństwo vat stopy procentowe
Food trucki. "To jedzenie zgodne z ideą slow food" Kiedyś były objazdowe budy z jedzeniem, dziś food trucki są nieodłącznym elementem miejskiej kultury. Parkują tam, gdzie toczy się życie. Dowożą lunch do biurowców, pojawiają się na festynach, zlotach food trucków i letnich festiwalach muzycznych. Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA gastronomia hobby Weronika Puszkar
Dopłaty do kebabów. Lewica chce odgórnego sterowania cenami Kebaby w Niemczech są coraz droższe. Dlatego tamtejsza Lewica ma propozycję - dopłaty. Cena maksymalna za ten przysmak miałaby wynosić pięć euro. Połowę tej ceny płaciliby uczniowie. Zobacz więcej na temat: ŚWIAT Europa Niemcy Olaf Scholz
Fast food coraz popularniejszy. Dlaczego go wybieramy? Według najnowszych badań przeprowadzonych przez jedną z firm technologicznych, w pierwszym kwartale tego roku średnio o 5 procent wzrósł ruch w punktach typu fast food. - To może być oznaką, że po czasie pandemii branża gastronomiczna nieco się odbiła - mówi Marcin Wojtasik, antropolog, socjolog oraz restaurator. - To także pokazuje zmiany społeczne, które zachodzą zwłaszcza w większych miastach. Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński fast food pizza badanie
Pierwsze wiosenne zbiory miodu. Jaki miód najbardziej lubią Polacy? Pszczoły w tym roku szybciej musiały się zbudzić z zimowego snu i wziąć się do roboty. Ciepłe dni przyszły wyjątkowo wcześnie. Rzepak, mniszek czy drzewka owocowe już dawno zakwitły. Oznacza to, że czas na pierwsze wiosenne zbiory miodu. Niestety, mogą być one gorsze niż w poprzednich latach. Zobacz więcej na temat: Maja Mazurek miód pszczoły rolnictwo ekologia dieta żywność klimat
Zdrowe jelita to podstawa naszej odporności. Co i jak jeść, by o nie zadbać? Jak się okazuje, nasz układ odpornościowy w dużej mierze zależny jest od stanu naszych jelit. Zasiedlająca go flora bakteryjna, zwana mikrobiotą, odgrywa kluczową rolę w budowie odporności naszego organizmu. Oznacza to, że prawidłowa dieta zwiększa odporność, a powiedzenie "jesteś tym, co jesz" w tym kontekście nabiera zupełnie nowego znaczenia. Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA zdrowie dieta Trójka Krzysztof Łoniewski
Mąka i woda. O znaczeniu wypieków w różnych krajach i kulturach Co kraj to obyczaj. To dotyczy również jedzenia. W różnych szerokościach geograficznych natknąć się można na odmienne zwyczaje związane ze spożywaniem pokarmów. Samo jedzenie również może nabrać istotnej roli społecznej w różnych krajach i kulturach, o czym opowiedzieliśmy w przypadającym na 4 maja Dniu Piekarza. Zobacz więcej na temat: Trójka Martyna Matwiejuk wypieki żywność
Polak to człowiek biesiadny. O majówkowym biesiadowaniu Maj to początek sezonu wspólnych biesiad, grillowania, wiosennych ognisk. Czy w byciu razem wokół suto zastawionego stołu chodzi tylko o jedzenie? W radiowej Jedynce z naszymi gośćmi rozmawialiśmy o tym, jak w Polsce - i w innych krajach europejskich - wygląda biesiadowanie. Zobacz więcej na temat: Martyna Podolska Tomasz Prange-Barczyński majówka grill gotowanie społeczeństwo
Jeść zdrowo czy z grilla? To się nie wyklucza Długi weekend majowy i ładna pogoda, to "zestaw obowiązkowy", który gwarantuje oficjalne otwarcie sezonu grillowego. Tylko czy grill musi oznaczać wyłącznie niezdrowe, tłuste i mocno przyprawione jedzenie? Zobacz więcej na temat: POLSKA społeczeństwo majówka weekend długi weekend grill kuchnia
Dyrektywy śniadaniowe UE. Pierwszy posiłek dnia pod lupą Rada UE przyjęła nowe dyrektywy śniadaniowe, które mają poprawić przejrzystość etykietowania i składu produktów takich jak miód, soki owocowe, dżemy oraz odwodnione mleko, aby pomóc konsumentom w dokonywaniu świadomych wyborów i ograniczyć oszustwa w branży spożywczej. Zobacz więcej na temat: GOSPODARKA ŚWIAT
Randka przy śniadaniu? Młodzi doceniają znaczenie tego posiłku Już nie nocne biesiadowanie, tylko wspólne śniadanie - tak coraz częściej witają dzień ludzie młodzi. Kawiarnie prześcigają się w pomysłach na atrakcyjne menu, a dietetycy zacierają ręce, bo przecież śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA śniadanie Weronika Puszkar dieta zdrowe odżywianie
Bezmięsny schabowy przyszłością naszej kuchni? Nadchodzi rewolucja alternatywnych białek W Europie gwałtownie rośnie sprzedaż produktów pochodzenia roślinnego. Związane jest to m.in. z rosnącą świadomością konsumentów na temat wpływu spożycia mięsa na ludzkie zdrowie i długość życia. Dlatego coraz większą karierę robią alternatywne źródła białka. Nie bez znaczenia jest też fakt, że zwiększenie ich produkcji ma również wpływ na gospodarkę i klimat. Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA zdrowe odżywianie wegetarianizm weganizm zdrowie i dieta ekologia rolnictwo białko hodowla zwierząt klimat mięso Trójka Szymon Majchrzak Krzysztof Łoniewski
Śniadanie - najważniejszy posiłek dnia. Czas i skład mają znaczenie 24 kwietnia obchodzimy Europejski Dzień Śniadania, który ma przypominać o tym, jak ważny dla zdrowia człowieka jest ten pierwszy w ciągu dnia posiłek. Niedawno badacze ustalili optymalną godzinę jedzenia śniadania, naukowcy jednak są zgodni - najistotniejsze jest, co jemy. Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński Martyna Ogonek śniadanie kawa Paula Gosa europejski dzień śniadania
Rewolucja, dramat, wściekłość: koniec z pizzą i lodami po północy! Na razie w Mediolanie Władze Mediolanu planują rewolucyjne posunięcie: chcą zakazać sprzedaży po północy pizzy, lodów i napojów na wynos. Powód: skargi mieszkańców miasta na uciążliwości nocnego życia. Sprzedawcy są wściekli, turyści rozżaleni. Czy nadchodzi rewolucja w podejściu do biznesu turystycznego? Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA turystyka Włochy Mediolan pizza napoje Kraków Miasto Jest Nasze Józef Niewiarowski Piotr Łodej Trójka
Drożdże kontra zakwas. Chleb - jak i z czego najlepiej go wypiekać? Piekarstwo, podobnie jak wiele innych dziedzin życia, ewoluuje. Zmieniają się składniki czy sposoby wypieku. Mimo że obecnie w publikacjach nt. piekarstwa dominuje zakwas, to drożdże ciągle mają swoich fanów. Należy do nich Piotr Kucharski - autor książek o pieczeniu - który podzielił się w "Drodze przez mąkę" swoimi spostrzeżeniami na temat wypieków. Zobacz więcej na temat: Dwójka kulinaria gotowanie chleb wypieki Łukasz Modelski Piotr Kucharski
Smaczny las. Zbieraj bezpieczne zioła - te, które znasz Piotr Ciemny od lat zafascynowany jest skarbami lasu i ich kulinarnym wykorzystaniem - broni dobrego imienia chwastów, podpowiada, jak wykorzystać je w kuchni, żeby zyskała nowy smak. Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński zioła las chwasty kuchnia kulinaria
Jedzenie instagramowe i danie wiralowe. Czy wygląd potraw jest najważniejszy? Rozwój mediów społecznościowych dotyka każdej dziedziny życia i wyjątkiem nie jest kuchnia. Restauracje i twórcy wykorzystują media do promowania swoich przepisów i dań. Małgorzata Minta opowiedziała w audycji "Drogą przez mąkę" w Programie 2 Polskiego Radia m.in. o zjawisku jedzenia instagramowego, za którym niekoniecznie musi iść smak. Zobacz więcej na temat: Dwójka fotografia gotowanie żywność Łukasz Modelski Małgorzata Minta media społecznościowe
Proszek zamiast kotleta? Oczywiście! Zbilansowane, zdrowe i łatwe do przygotowania Trzeba iść z duchem czasów: zbilansowane posiłki w proszku "ready to eat" ("gotowy do zjedzenia") mogą być doskonałym zamiennikiem normalnej porcji jedzenia. Są szybkie do przygotowania, dobrze skomponowane, pozbawione chemicznych ulepszaczy. Nie powinny jednak zastępować normalnej diety: mogą być jej uzupełnieniem, bądź, czasami, posiłkiem zastępczym, kiedy np. nie mamy czasu. Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA zdrowie dieta odchudzanie Krzysztof Łoniewski Trójka