Jedzmy morskie ryby i dbajmy o nie! Czym jest certyfikat MSC i dlaczego jest tak ważny? Blisko ¾ powierzchni Ziemi pokrywają morza i oceany. Zasoby ryb przez długi czas wydawały się niezmierzone i niewyczerpalne. A jednak coraz częściej słyszymy o tym, że populacja danej ryby zanika – tak się stało np. z dorszem w Bałtyku. Jak temu przeciwdziałać, co robić, aby ryb naprawdę nie zabrakło, a morza i oceany nie stały się wodną pustynią ? Zobacz więcej na temat: społeczeństwo STYL ŻYCIA ryby morza oceany żywność Michał Matus zrównoważona moda Trójka
Polska mozaika kulinarna. Fenomen kuchni chłopskiej - Historia tradycyjnej kuchni polskiej jest bardzo apetyczna, ale coraz mniej o niej wiemy. Żeby spróbować ciekawych dań, wcale nie musimy wyjeżdżać bardzo daleko, bo kuchnia Polski jest bardzo zróżnicowana - przekonuje dr Magdalena Tomaszewska-Bolałek, badaczka kultury kulinarnej i autorka książki "Tradycje kulinarne Polski". Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA kulinaria kuchnia kuchnia polska tradycja gotowanie Marta Zinkiewicz
Mikrowyprawy - w poszukiwaniu nowych miejsc i starych smaków Staycation to nowy sposób podróżowania. Zamiast ruszać w siną dal, coraz chętniej zostajemy w domu i wybieramy się na mikrowyprawy. Porozmawiamy o nich z Patrykiem Korbelem. Zobacz więcej na temat: Czwórka podróże hobby
Włoska uczta w domu. Matteo Brunetti zdradza, jak ją przygotować Matteo Brunetti - Włoch z urodzenia z polskim, romantycznym sercem, finalista 6. odsłony Masterchefa. W Czwórce opowiada, jak powinna wyglądać włoska uczta i jak przygotować ją samodzielnie w domu. Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński Matteo Brunetti kuchnia włoska przepisy kulinarne przepisy
Kuchnia dla wegan i wegetarian. Tofu w roli głównej Tofu w polskich pierogach, azjatyckich bowlach, śniadaniowej szakszuce, a nawet deserach - w książce "Totalnie tofu" Konrad Budzyk udowadnia, że tofu nie jest nudne, za to zdrowe, smaczne i tanie. Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA dieta gotowanie kulinaria przepisy kulinarne kuchnia wegetariańska kuchnia chińska Kamil Jasieński
Biwakowania czar, sztuczna inteligencja i dania z tofu w Czwórce W audycji m.in. wspólne wybierzemy się na biwak, opowiemy o sztucznej inteligencji i sprawdzimy, jak możemy na niej skorzystać. Zdradzimy też przepisy na pyszne dania z tofu. Zobacz więcej na temat: Czwórka biwak czas wolny sztuczna inteligencja
Truskawkowy zawrót głowy Można ich użyć w daniach słodkich i wytrawnych. Sposobów na przyrządzenie truskawek jest bardzo dużo. Właśnie trwa sezon, wykorzystajmy to. Zobacz więcej na temat: Agnieszka Ciecierska truskawki truskawki w czekoladzie
Jedzenie w sztuce - jak patrzą na nie artyści? Zajrzyj na wystawę w MOCAK-u - Jedzenie jest ważnym elementem, ponieważ może łączyć lub dzielić. Może stanowić o tożsamości danych grup, może też być kwestią polityczną - mówi Weronika Stasińska z MOCAK-u. - Aspekt nierównego dysponowania dobrami, kryzys głodu, ale również konsumpcjonizm czy złe nawyki żywieniowe są, były i będą tematami obecnymi w społeczeństwie. Te wszystkie aspekty podejmujemy na naszej wystawie. Zobacz więcej na temat: Czwórka SZTUKA malarstwo wystawa społeczeństwo Kasia Dydo Katarzyna Dydo Muzeum Sztuki Współczesnej MOCAK
Myślisz, że to kalmary, a jesz... świńskie jelita Konina może udawać wołowinę, sól drogowa - sól kuchenną, a na przykład świńskie jelita - kalmary. Najczęściej podrabiane są mięso, owoce morza i alkohol. Zobacz więcej na temat: GOSPODARKA żywność ceny żywności zdrowe odżywianie zdrowie i dieta fałszerstwa
Jedzenie przyszłości. Jak będzie wyglądało? W Czwórce wraz z Martą Zinkiewicz przenosimy się w przyszłość i sprawdzamy, jak będą wyglądały w roku 2030 kwestie związane z jedzeniem. O tym, co pojawi się na naszych stołach, opowiadają Magdalena Malutko z agencji "Od kuchni" oraz Radosław Bogusz z SGGW. Zobacz więcej na temat: Czwórka klimat Marta Zinkiewicz żywność laboratorium owady Prawie lato POP-UP Czwórki
Wielki triumf szarlotki. Wygrała prestiżowy konkurs Polska szarlotka zdeklasowała konkurencję i zdaniem czytelników portalu Taste Atlas jest najlepszym słodkim ciastem świata. Polski przysmak przebił m.in. desery z Belgii, Grecji czy Stanów Zjednoczonych. Zobacz więcej na temat: POLSKA społeczeństwo żywność
Bestialstwo izraelskich ekstremistów. Niszczą pomoc Niektórzy funkcjonariusze wojska i policji izraelskiej przekazują informacje o transportach z pomocą humanitarną jadącą do Strefy Gazy radykalnym grupom izraelskim. Ci z kolei je blokują i niszczą - opisuje brytyjski dziennik "The Guardian", powołując się na rzecznika grupy osadniczej. Zobacz więcej na temat: Strefa Gazy Izrael Bliski Wschód ONZ konflikt w Strefie Gazy
Jak być fit i nie zgubić się w gąszczu batonów proteinowych i suplementów? Batoniki proteinowe to przekąska, po którą chętnie sięgają osoby aktywne fizyczne. Włączając je do swojej diety, powinniśmy uważnie czytać ich skład. Co powinny zawierać, w Czwórce podpowiada Bartek Szkutnik. Zobacz więcej na temat: Czwórka dieta zdrowie Bartek Szkutnik Kamil Jasieński żywność
Zmiany w Zielonym Ładzie. Minister mówi o dobrej wiadomości Minister rolnictwa Czesław Siekierski uważa, że zmiany wprowadzone w Zielonym Ładzie są dobrą wiadomością dla rolników, ponieważ odpowiadają na ich oczekiwania i ułatwią planowanie działalności. Zobacz więcej na temat: GOSPODARKA rolnictwo rolnicy ceny żywności żywność chemia Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi Polska w Unii Europejskiej warzywa owoce zboże
Celiakia - co to za choroba, jakie są jej objawy, jak się ją diagnozuje i leczy? Choć celiakia jest znana od dwóch tysięcy lat i występuje częściej niż nowotwory piersi czy płuc, to nadal wiedza społeczna na jej temat jest niewielka. Na podstawie europejskich danych epidemiologicznych szacuje się, że w Polsce może na nią cierpieć ok. 380 tys. osób. Jednak większość, 90-95 proc., o tym nie wie. Zobacz więcej na temat: Artur Wolski Celiakia zdrowie medycyna dieta
Ta pizza jest najlepsza w Polsce. Włosi wydali werdykt Włoski przewodnik kulinarny 50 Top Pizza opublikował ranking najlepszych pizzerii w Europie. Wśród nich znalazły się dwa polskie lokale. Zobacz więcej na temat: POLSKA społeczeństwo ranking pizza restauracja kuchnia Włochy kulinaria
Rynek pracy, wakacje kredytowe i jedzenie młodych. Popołudnie w Czwórce W audycji "Czwórka do piątej" między innymi porozmawiamy o zmianach na rynku pracy, powiemy o przepisach przedłużających wakacje kredytowe, a także zajrzymy do talerzy młodych Polaków. Zobacz więcej na temat: Czwórka praca finanse
Nowe technologie w kuchni. Jak zmieniają się nasze kulinarne przyzywczajenia? Mamy wielofunkcyjne urządzenia, inteligentne lodówki, a mimo to rzadziej gotujemy w domu. W Czwórce sprawdzamy, jak nowe technologie i nowe rozwiązania zmieniają nasze przyzwyczajenia. Zobacz więcej na temat: Czwórka Piotr Firan kuchnia nowe technologie