Świąteczna zbiórka żywności. Podziel się z potrzebującymi Pierwsza zbiórka żywności organizowana przez Federację Polskich Banków Żywności SOS odbyła się w 1996 roku. Od tamtej pory każdego roku w sklepach na terenie całej Polski przed świętami Bożego Narodzenia wolontariusze zbierają żywność dla potrzebujących. O akcji mówiły w Polskim Radiu 24 Magdalena Krajewska (Federacja Polskich Banków Żywności SOS w Warszawie) i Dagmara Rudowska (koordynatorka Świątecznej Zbiórki Żywności w Warszawie). Zobacz więcej na temat: Polskie Radio 24 akcja charytatywna Boże Narodzenie wolontariat żywność
Jak nie podjadać i nie pozwalać na to dzieciom? - Gdy do dziecka przychodzi koleżanka czy kolega, to wiadomo, że wypada poczęstować maluchy czymś do jedzenia. To mogą być domowe, łatwe ciasteczka owsiane, nasiona słonecznika czy świeże lub suszone owoce - zaleca dietetyk Aneta Łańcuchowska. Zobacz więcej na temat: Krystian Hanke Paulina Kozion Trójka STYL ŻYCIA
Przeżyć na kapuście. Tajniki okrętowej kuchni - Gdy raz podróż przedłużyła się o dwa tygodnie, postawiłem sobie za punkt honoru, że będę karmił marynarzy warzywami. Ukisiłem zatem kapusty - wspominał w "Drodze przez mąkę" Piotr Lisakowski, rybak, restaurator i wieloletni kucharz okrętowy. Zobacz więcej na temat: kuchnia Łukasz Modelski morza żeglarstwo KULTURA
Cztery pomysły na obiad z boczniakami - Czosnek, szałwia, rozmaryn i pieprz - to aromaty, które idealnie pasują do boczniaków - mówi Katarzyna Pruchnicka. Zobacz więcej na temat: hobby Katarzyna Pruchnicka przepisy kulinarne STYL ŻYCIA zdrowie i dieta
Co zrobić z grzybami, które przypominają potwory? - Najbardziej fascynujące są dla mnie takie pierzaste, białe grzyby, które wyglądają prawie jak pompony i mimo zewnętrznej budowy środek mają spójny i mięsisty. To bardzo dekoracyjne i efektowne soplówki, które znakomicie nadają się do smażenia - mówi restauratorka, Agnieszka Kręglicka. Zobacz więcej na temat: Agnieszka Kręglicka grzyby Katarzyna Pruchnicka przepisy kulinarne Trójka STYL ŻYCIA
"Częste chorowanie dzieci to naturalny proces" - Dziecko do piątego roku życia choruje prawie wyłącznie na zakażenia wirusowe, one nie wymagają leczenia antybiotykami - mówiła w Trójce dr Ewa Bernatowska, kierowniczka Kliniki Immunologii w Centrum Zdrowia Dziecka. Zobacz więcej na temat: dzieci Katarzyna Pruchnicka psychologia STYL ŻYCIA Trójka zdrowie
Czy polska żywność jest naprawdę polska? Z raportu Fundacji Republikańskiej "Rynek produkcji spożywczej w Polsce. Czy polska żywność rzeczywiście jest polska?" wynika, że udział rodzimego kapitału w sektorze spożywczym jest niski. Współautor raportu Rafał Momot gościł w Polskim Radiu 24. Zobacz więcej na temat: żywność
Talerz jako narzędzie do trenowania uważności - Dzisiaj żyjemy tak, jak byśmy odhaczali kolejne zadania do wykonania, gubimy swój wewnętrzny rytm. Moment jedzenia to dobra okazja, żeby to przemyśleć - mówiła w Trójce Elżbieta Lange, psychodietetyczka. Zobacz więcej na temat: Grażyna Dobroń STYL ŻYCIA Trójka zdrowie
Na św. Marcina najlepsza polska gęsina - Nasze polskie gęsi, nawet te z supermarketu, to taki rodzaj mięsa, którym zachwyca się pół Europy - mówi Jacek Szklarek, prezes Slow Food Polska. Zobacz więcej na temat: hobby Katarzyna Pruchnicka przepisy kulinarne STYL ŻYCIA zdrowie i dieta
Nadeszła moda na kiszenie Kiszenie warzyw, owoców, serów, a nawet mięsa staje się coraz bardziej popularne. Niektóre z tych potraw swój renesans przeżywają w domowym zaciszu. Zobacz więcej na temat: hobby Katarzyna Pruchnicka przepisy kulinarne STYL ŻYCIA zdrowie i dieta
Bez owoców ani rusz. Susz i już! Jesienią i zimą jemy znacznie mniej świeżych owoców, a te, które kupujemy w supermarketach są często ubogie w wartości odżywcze, hodowane w szklarniach lub transportowane przez wiele godzin w nieodpowiednich warunkach. Warto wtedy sięgać po suszone owoce, które zawierają wiele cennych substancji, błonnika, a do tego są zdrowszym zamiennikiem słodyczy. Zobacz więcej na temat: dieta minerały owoce STYL ŻYCIA witaminy zdrowe odżywianie zdrowie i dieta
W zdrowym gotowaniu liczy się kreatywność 8 listopada to Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania. Z tej okazji o najlepsze sposoby obróbki warzyw, owoców, mięsa i ryb zapytaliśmy ekspertów z Fundacji Szkoła na Widelcu - dietetyczkę Ulę Somow i kucharza Grzegorza Łapanowskiego. Zobacz więcej na temat: Czwórka dieta kulinaria Marta Hoppe STYL ŻYCIA zdrowie zdrowie i dieta
"Jesteś tym, co jesz". Zdrowa żywność i odporność Zdrowe odżywianie wymaga wysiłku, trzeba się skupić na sobie, spojrzeć na swoje ciało, potrzeby, poszukać produktów – mówił Marcin Banach, szef kuchni warszawskiej restauracji Winiarnia-Kotłownia. O świadomym jedzeniu w Polskim Radiu 24 rozmawiali także Anna Ruszczak (autorka bloga kulinarnego Na moim stole) i Andrej Modic (twórca internetowej społeczności zakupowej Lokalny Rolnik). Zobacz więcej na temat: ekologia jesień zdrowe odżywianie zdrowie zima blog
Po Polsce i świecie. Podróżuj pięknie i smacznie Podróże i jedzenie to dwie pasje Natalii Sitarskiej, współautorki bloga "Tasteaway". Blog założony w 2011 roku był efektem kulinarnej, miesięcznej wycieczki po Europie. Zobacz więcej na temat: blogosfera Czwórka kulinaria Mateusz Kulik podróże
Sukienka z ananasa i koronki z truskawek - Tekstifood to wystawa prezentująca wyjątkowe kreacje tworzone z włókien naturalnych lub sztucznch - mówi koordynatorka projektu Cyrielle Dufrenne-Czyzewska. - Tu można odkryć jak stworzyć sukienkę z produktów spożywczych. Zobacz więcej na temat: Beata Kwiatkowska Czwórka moda STYL ŻYCIA
Sztuka osiągania kulinarnego mistrzostwa Przyczynkiem tego wydania "Sztuki Jedzenia" jest film dokumentalny Pierre'a Deschampsa "Noma: My Perfect Storm", w którym poznajemy René Redzepiego, szefa kuchni najsłynniejszej i najlepszej kopenhaskiej restauracji. Zobacz więcej na temat: Agnieszka Kręglicka Beata Kwiatkowska Czwórka kuchnia restauracja STYL ŻYCIA
Musical bogaty w chlorofil Kolejną musicalową audycję poświęciliśmy..jedzeniu. Tym razem w broadwayowskich przebojach szukaliśmy wegetariańskich i roślinnych motywów. Zobacz więcej na temat: musical MUZYKA Marcin Zawada Jacek Mikołajczyk
Zimno? Rozgrzej się od wewnątrz! W chłodne dni szukamy różnych sposobów na ogrzanie się, ale nie musimy ograniczać się tylko do grubych swetrów i grzania przy kominku lub kaloryferze. W walce z chłodem pomoże nam nie tylko gorąca herbata, ale także pokarmy i przyprawy mające właściwości pobudzające krążenie krwi i przyspieszające produkcję ciepła w organizmie. Zobacz więcej na temat: jesień kulinaria STYL ŻYCIA zdrowe odżywianie zdrowie zdrowie i dieta zima