Polskie Radio
Section05

kuchnia polska

Cecylia Plater-Zyberkówna i jej szkoły dla dziewcząt

Cecylia Plater-Zyberkówna – krewna słynnej Emilii Plater, konserwatystka w poglądach, a jednocześnie nieprawdopodobnie pracowita i skuteczna organizatorka. W Warszawie stworzyła pierwszą szkołę zawodową dla dziewcząt, a w Chyliczkach pod Piasecznem - szkołę gospodarstwa kobiecego. Pisała książki, prowadziła pogadanki, zakładała stowarzyszenia. Chciała, by kobiety były przede wszystkim dobrymi matkami i obywatelkami, ale dała im także solidne wykształcenie i narzędzia do samodzielności. O tym, co jej zawdzięczamy  i jakie można mieć do niej zastrzeżenia opowiadamy w odcinku naszego cyklu.
Zobacz więcej na temat:  Maria Skłodowska-Curie

Klementyna Hoffmanowa czyli nie tylko o dziewcząt wychowaniu...

We wrześniu i październiku w naszym cyklu przyglądamy się kobietom, które zmieniły... edukację. Nie tylko w Polsce. Zaczynamy od o Klementyny z Tańskich Hoffmanowej – autorki najsłynniejszego poradnika wychowania dziewcząt w historii, która  - z pozoru niezwykle konserwatywna - otworzyła kobietom drogę do wykształcenia znacznie wykraczającego poza naukę "cnót niewieścich" i podobania się mężowi. A w dodatku... sama żyła jak chciała, stając się pierwszą polską zawodową pisarką. 
Zobacz więcej na temat:  Maria Skłodowska-Curie

Międzynarodowe smaki w polskich domach. Czy wstydzimy się polskiej kuchni?

Choć polska kuchnia to dla wielu smak dzieciństwa, coraz częściej ustępuje miejsca daniom z innych stron świata. W rozmowie z Natalią Mętrak-Rudą, dziennikarką kulinarną i autorką książki "Warzywa zjedz, mięso zostaw", zastanawialiśmy się, dlaczego tak chętnie sięgamy po ramen, curry czy kebab, a pierogi traktujemy jako nudny obowiązek? Czy naprawdę wstydzimy się polskich smaków?
Zobacz więcej na temat:  Czwórka diety Dominika Płonka

Karol Okrasa – Książulo i pojedynek na noże

Rozmowa Daniela Wydrycha z Karolem Okrasą, jednym z najbardziej charyzmatycznych mistrzów kuchni w Polsce, osobowością medialną. Gość, jak sam mówi, jest "kucharzem z zamiłowania i zawodu". Opowiada m.in. o tym jak zakwalifikował się do pierwszego, telewizyjnego programu kulinarnego, czy od nazwiska zależy kariera, dlaczego ważny jest sos holenderski, ile jest w Polsce zup oraz czy wątróbka może smakować bez cebulki. Zdradza także, jak poznał swoją żonę i dlaczego wychowywała go babcia Jasia. Karol Okrasa zmierzy się też z Danielem Wydrychem w nietypowej rywalizacji… na noże.
Zobacz więcej na temat:  kulinaria podcast Daniel Wydrych