Gorący pies, czyli...? Jaka potrawa nosi taką nazwę? Jest bardzo popularna i nie bardzo zdrowa, niestety. Nazywa się ją fast foodem. Zobacz więcej na temat: jedzenie dieta
Potrawy z łąki i lasu. Jak przyrządzać rośliny? - Ja bez problemu mogę znaleźć kilkadziesiąt gatunków roślin jadalnych niedaleko mojego domu, a mieszkam w centrum Warszawy - przekonuje gospodarza "Czatu Czwórki" Piotra Firana Karol Szurdak, botanik, biolog i technik farmacji. Zobacz więcej na temat: Czwórka rośliny Piotr Firan Weronika Puszkar STYL ŻYCIA żywność książki warzywa dieta zdrowe odżywianie
Sushi. Sztuka i rytuały w japońskiej kuchni Sushi to potrawa, która podbiła serca smakoszy i wielbicieli zdrowego trybu życia na całym świecie. - To tradycyjna potrawa z Japonii, której jednak nie jada się tam często. Mniej więcej tak, jak Polacy spożywają bigos - opowiadał Marcin Bruczkowski, pisarz, który 10 lat spędził w Kraju Kwitnącej Wiśni. Zobacz więcej na temat: Czwórka sushi kuchnia japońska Beata Kwiatkowska kulinaria gotowanie STYL ŻYCIA
Najwyższy czas na polskie zioła! - Kiedy używamy polskich ziół, kuchnia pachnie łąką i polami. To fantastyczne - mówi Malka Kafka, szefowa warszawskiej restauracji Tel Aviv. Zobacz więcej na temat: gotowanie Katarzyna Pruchnicka sałatki Trójka przepisy kulinarne
Śniadanie na trawie. Kolacja w kinie Śniadanie sportretowane przez francuskiego malarza Édouarda Maneta skończyło się skandalem i oburzeniem. "Śniadanie na trawie" to obraz, który uchodził za jedno z najbardziej kontrowersyjnych dzieł XIX wieku. Zobacz więcej na temat: Czwórka jedzenie Edouard Manet malarstwo
Szparagi i jajko. Stworzone, by jeść je razem - Szparagi pasują do wszystkiego - mówi kucharz Piotr Kucharski. Dodaje, że najsmaczniejsze są w połączeniu z jajkami. I to w każdej postaci. Zobacz więcej na temat: szparagi gotowanie Katarzyna Pruchnicka sałatki
2017. Rok, w którym kucharze odkryli ogień – Wracamy do korzeni nie tylko w wyborze składników, lecz także w technikach, jakimi te składniki traktujemy – mówiła Małgorzata Minta, dziennikarka i blogerka kulinarna. Zobacz więcej na temat: kulinaria napoje jedzenie Łukasz Modelski KULTURA Małgorzata Minta
"Nowa Jadłonomia". Przez świat z roślinną kuchnią "Nowa Jadłonomia" to efekt wieloletnich podróży przez ponad 50 różnych państw na całym świecie. Jej autorka Marta Dymek szukała bowiem inspiracji do swoich przepisów kulinarnych w każdym niemal zakątku globu. Zobacz więcej na temat: Czwórka kuchnia wegetariańska warzywa rośliny podróże Podróże z Czwórką STYL ŻYCIA Kamil Jasieński
"Pedant w kuchni". Julian Barnes od kuchni O kłopotach z gastronomiczną precyzją w książce wybitnego angielskiego prozaika opowiadał krytyk sztuki Bogusław Deptuła. Zobacz więcej na temat: Julian Barnes literatura
Dyskutujemy: czy jedzenie może być patriotyczne? Ostatnio zwiększyło się zainteresowanie polskich konsumentów lokalnymi produktami spożywczymi. Jednocześnie w jadłospisie Polaków dominuje kuchnia włoska, francuska i japońska. A jaka jest nowoczesna kuchnia polska? I czym się przejawia kulinarny patriotyzm? Zobacz więcej na temat: Czwórka jedzenie kuchnia polska patriotyzm Piotr Firan Beata Kwiatkowska Grzegorz Łapanowski STYL ŻYCIA Monika Kucia maciej nowicki
Literatura nurtu warzywnego na wiosnę W "Drodze przez mąkę" książki kulinarne poświęcone głównie warzywom recenzowaliśmy wspólnie z blogerką Małgorzatą Mintą. Zobacz więcej na temat: książki kulinaria przepisy kulinarne warzywa Małgorzata Minta Łukasz Modelski KULTURA
Bezglutenowa Wielkanoc, czyli aquafaba zamiast jajek - W wegańskiej kuchni woda spod cieciorki, czyli aquafaba, jest absolutną gwiazdą. Zachowuje się podobnie do białka kurzego jajka. Ubija się na pianę i można z niej robić pyszne bezy - tłumaczy Weronika Madejska, autorka książki "Słodkie sekrety, czyli bezglutenowe, roślinne historie pisane lukrem". Zobacz więcej na temat: Czwórka dieta bezglutenowa dieta Wielkanoc kuchnia wegetariańska STYL ŻYCIA Aleksandra Jasińska Karina Terzoni książki
Relacje międzypokoleniowe. Co nas łączy? Po 8.00 w Czwórce usiądziemy przy jednym stole z seniorką i juniorką - sprawdzimy, czy mimo dzielących nas różnic wieku możemy znaleźć wspólny jezyk. Zobacz więcej na temat: Czwórka Wielkanoc święta
Pączki z kwitnących drzew prosto na talerz Z bazi można zrobić rozgrzewający napar, pąki wierzby i topoli pomogą przy przeziębieniu, a pąki lipy warto zjadać tuż po zerwaniu, bo wtedy są najsmaczniejsze. O tych oraz innych właściwościach kwitnących roślin w Czwórce opowiedziały chemiczki i twórczynie naturalnych kosmetyków Marta Remplewicz i Zofia Marciniak. Zobacz więcej na temat: Czwórka rośliny drzewa zdrowie i dieta uroda Beata Kwiatkowska STYL ŻYCIA
Kuchnia Bliskiego Wschodu leży w Europie – Osobom z Zachodu te przepisy wydają się bliskowschodnie, ale mieszkańcom Bliskiego Wschodu już nie – mówiła Sabrina Ghayour, autorka książki "Sirocco. Wspaniałe smaki Bliskiego Wschodu". Zobacz więcej na temat: Bliski Wschód jedzenie kulinaria Europa KULTURA Iran przepisy kulinarne
Babcia podpowiada - co i jak jeść, aby zdrowo żyć? Jak mawiał autor "Fizjologii smaku" - "powiedz mi, co jesz, a powiem ci, kim jesteś". Jedzenie ma ogromny wpływ na nasze zdrowie, wygląd samopoczucie i energię. Zobacz więcej na temat: Czwórka Babcia radzi zdrowie i dieta zdrowie dieta Justyna Tylczyńska STYL ŻYCIA
"Miejski farmer". Pyszne warzywa w wielkim mieście Naszym gościem będzie Piotr Kucharski, autor książki "Miejski farmer". Udowodnimy, że każdy z nas wyhodować może swoje własne warzywa i owoce. Zobacz więcej na temat: Czwórka ekologia kulinaria
Befsztyk i inne kulinarne mity Rolanda Barthes'a – Befsztyk nawet dziś jest w centrum mitologii prawdziwej siły i męskości – mówiła tłumaczka literatury francuskiej Ewa Wieleżyńska, omawiając "Befsztyk i frytki" Rolanda Barthes'a. Zobacz więcej na temat: Roland Barthes literatura befsztyk KULTURA kulinaria Łukasz Modelski KSIĄŻKA