Sunday roast - zjedz sobie obiad po angielsku Sunday roast to dla Brytyjczyków synonim klasycznego, niedzielnego obiadu. - To danie jest niezwykle proste. Jeśli wykorzystamy w tym daniu kurczaka - smakiem nie będzie ono różnić się specjalnie od przysmaków polskiej kuchni - mówiła Marta Martynowska, autorka bloga "Codzienne gotowanie". Zobacz więcej na temat: Czwórka gotowanie Mateusz Kulik
"Zapraszamy do stołu". Pistacje Pistacje świetnie smakują na słodko jak i solone. Mogą być zarówno składnikiem deserów, ale i bardzo wykwintnych dań. Jak przyrządzić pyszne danie z dodatkiem pistacji? Posłuchajcie! Zobacz więcej na temat: POLSKIE RADIO DZIECIOM dzieci gotowanie edukacja
Stanisław Vincenz i kuchnia huculska Czym się różni kulesza od banyszu? Co to jest huślanka? Jak się robi kisielicę z miodem? Zobacz więcej na temat: kuchnia pisarze i poeci Dwójka Łukasz Modelski
"Zapraszamy do stołu". Kocia kuchnia Kilka dni temu, 17 lutego, obchodziliśmy Międzynarodowy Dzień Kota. Zastanowimy się zatem, jaki jest kulinarny świat naszych pupili - co lubią jeść, jakie posiłki powinny otrzymywać, gdy żyją razem z nami w domowym zaciszu. Zobacz więcej na temat: POLSKIE RADIO DZIECIOM dzieci gotowanie edukacja
Dr Michał Mularczyk i tajniki zdrowego odżywiania Ostatnia audycja miała wyjątkowo praktyczny wymiar, zajęliśmy się w niej bowiem tematyką zdrowego odżywiania. Zobacz więcej na temat: zdrowie zdrowie i dieta zdrowe odżywianie Dwójka Łukasz Modelski
W oczekiwaniu na tłusty czwartek. W kuchni bez grzechu Czy pamiętacie, że najbliższy czwartek, 24 lutego, to tłusty czwartek? Tak, tak – tego dnia zaczyna się ostatni tydzień tegorocznego karnawału. I zgodnie z tradycją wtedy możemy sobie trochę kulinarnie pofolgować. Oczywiście najważniejsze są pączki i faworki, czyli chrust. Ale obok tego są też inne propozycje i możliwości, bo liczy się przecież dobra zabawa! Zobacz więcej na temat: społeczeństwo kuchnia polska tłusty czwartek pączki Anna Popek Trójka
Polskie Radio Dzieciom.. od kuchni! Zapraszamy na wyjątkowe wydanie w Światowym Dniu Radia - dziś przyjrzymy się kuchni PRD - ale co to właściwie oznacza "od kuchni..."? Zobacz więcej na temat: POLSKIE RADIO DZIECIOM dzieci gotowanie edukacja
Buffalo wings na Super Bowl - jak przyrządzić amerykański przysmak? Buffalo wings to popularne danie pochodzące ze Stanów Zjednoczonych. Choć w tym kraju swoje oficjalne święto ten przysmak ma w lipcu, najwięcej chrupiących pikantnych skrzydełek tradycyjnie jada się podczas finałów ligi futbolu Super Bowl, która rozpoczyna się w połowie lutego. Zobacz więcej na temat: gotowanie Czwórka Mateusz Kulik hobby zabawa USA
"Zapraszamy do stołu". Pizza party! Przygotowanie pizzy w domu trwa chwilę, ale naprawdę warto to zrobić. Potrzebna jest oczywiście mąka, drożdże, sól i oliwa. Cała reszta, także to, jaki zrobimy sos, jakiego użyjemy sera i dodatków, to już kwestia naszej inwencji! Zobacz więcej na temat: POLSKIE RADIO DZIECIOM dzieci gotowanie edukacja pizza
Burek - jak przygotować w domu bałkański przysmak? Burek to legendarne danie prosto z Bałkanów. Zrobiony jest z ciasta półfrancuskiego, z mięsem, białym serem lub szpinakiem wewnątrz. Zobacz więcej na temat: Czwórka gotowanie kuchnia Bałkany jedzenie Mateusz Kulik
Burza zmysłów. Smakowite sceny na ekranie Za miesiąc, 2 marca, zakończy się tegoroczny karnawał. Pandemia narzuciła nam odmienne od przyjętych odwiecznym obyczajem reguły postępowania, zmieniła dietę i kazała odłożyć na jakiś czas tradycyjne karnawałowe rozrywki oraz ludowe obrzędy. Zobacz więcej na temat: Monika Małkowska Klub Trójki Trójka KULTURA FILM karnawał
Marchewkowy bekon - jak to się robi? W programie sprawdzimy, jak w domu samodzielnie przyrządzić znane z mediów społecznościowych danie. Dowiemy się także, jak przebiegają przygotowania do olimpiady w Pekinie. Zobacz więcej na temat: Czwórka gotowanie teledysk
Lobster roll. Jak smakuje hot dog z homarem? Lobster roll, czyli bułka z homarem. Danie pochodzi z Nowej Anglii i według tych, którzy je próbowali - jest przepyszne. Podpowiadamy, jak przygotować kanapkę w domu. Zobacz więcej na temat: Czwórka gotowanie jedzenie STYL ŻYCIA Mateusz Kulik
"Zapraszamy do stołu". Rogaliki budyniowe Dzisiaj porozmawiamy sobie o kilku ważnych sprawach kulinarnych. Wspólnie poszukamy odpowiedzi na pytanie jak zaradzić przypalaniu się budyniu oraz jak doczyścić przypalone blachy do ciast. Zobacz więcej na temat: POLSKIE RADIO DZIECIOM dzieci gotowanie edukacja
Lobster roll. Jak smakuje hot-dog z homarem? Lobster roll, czyli bułka z homarem. Danie pochodzi z Nowej Anglii i według tych, którzy je próbowali - jest przepyszne. Jak przygotować kanapkę w domu? Zobacz więcej na temat: Czwórka gotowanie
"Zapraszamy do stołu". Kalendarz kulinarny cz. 2 Czym jest kalendarz kulinarny, czy to tylko zestaw przepisów na każdy dzień? A gdyby tak zrobić własny kalendarz, z naszymi ulubionymi daniami? Na pewno korzystanie z kalendarzy kulinarnych może być bardzo inspirujące! Zobacz więcej na temat: POLSKIE RADIO DZIECIOM dzieci gotowanie edukacja
Pierożki karelskie - jak przyrządzić je samodzielnie? Pierożki karelskie, czyli karjalanpiirakat to jeden z popularniejszych przysmaków w Finlandii. Sprawdzamy w jaki sposób najlepiej zrobić je w domu. Zobacz więcej na temat: Czwórka gotowanie pierogi Finlandia Mateusz Kulik
Co nas denerwuje w restauracjach? Półtorametrowe pieprzniczki. Kieliszki pachnące wilgocią wyparzarki. Przeróżne wyższościowe zdania, które kelner może wypowiedzieć do gościa. Jednym słowem, restauracyjne frustracje. Rozmawialiśmy o nich w kolejnej "Drodze przez mąkę" z Joanną Mróz – dziennikarką, krytyczką i blogerką kulinarną. Zobacz więcej na temat: restauracja blog blogosfera bloger recenzja Łukasz Modelski