Polskie Radio
Section05
zdrowie i dieta

Produkty mleczne: ten sam składnik, różne właściwości

Dietetycy zachęcają do codziennego spożywania nabiału ze względu na wysoką zawartość białka, wapnia i wielu innych substancji odżywczych. Nie wszystkie produkty mleczne są jednak dla nas odpowiednie i nie każdy przyswaja się tak samo łatwo. Mimo że wszystkie wymienione produkty są na bazie mleka, różnią się swoim działaniem i właściwościami, dzięki czemu możemy wybrać to, co będzie dla nas najlepsze. 
Zobacz więcej na temat:  dieta dieta proteinowa jogurt mleko STYL ŻYCIA witaminy zdrowe odżywianie zdrowie zdrowie i dieta

Co jeść żeby nie chorować

– Zjadamy ok. 210 ton różnych posiłków w ciągu całego swojego życia. Jeżeli nasz pokarm składa się z  konserwantów, barwników i dodatków do żywności, organizm musi to przepracować i nie jest później  do końca zdrowy – mówiła w audycji Rozmowy o Zdrowiu prof. Bożena Kropka. Jak więc odżywiać się, żeby nie chorować – doradzała dietetyk, promotor zdrowia, autorka książki "Co mi dolega? Poradnik skutecznego leczenia dietą".
Zobacz więcej na temat:  nowotwory zdrowie zdrowie i dieta dieta Henryk Szrubarz

Bez owoców ani rusz. Susz i już!

Jesienią i zimą jemy znacznie mniej świeżych owoców, a te, które kupujemy w supermarketach są często ubogie w wartości odżywcze, hodowane w szklarniach lub transportowane przez wiele godzin w nieodpowiednich warunkach. Warto wtedy sięgać po suszone owoce, które zawierają wiele cennych substancji, błonnika, a do tego są zdrowszym zamiennikiem słodyczy.
Zobacz więcej na temat:  dieta jedzenie minerały owoce STYL ŻYCIA witaminy zdrowe odżywianie zdrowie i dieta

Zimno? Rozgrzej się od wewnątrz!

W chłodne dni szukamy różnych sposobów na ogrzanie się, ale nie musimy ograniczać się tylko do grubych swetrów i grzania przy kominku lub kaloryferze. W walce z chłodem pomoże nam nie tylko gorąca herbata, ale także pokarmy i przyprawy mające właściwości pobudzające krążenie krwi i przyspieszające produkcję ciepła w organizmie.
Zobacz więcej na temat:  jedzenie jesień kulinaria STYL ŻYCIA zdrowe odżywianie zdrowie zdrowie i dieta zima

Sfermentowane znaczy zdrowe. Pora na kiszonki

Są nie tylko smaczne i pożywne, ale też zdrowe, gdyż poza wieloma witaminami i składnikami mineralnymi zawierają bakterie kwasu mlekowego chroniące nas przed chorobami i infekcjami. Kiszonki są zatem naturalnym probiotykiem, cenną przekąską, dodatkiem do dań i sałatek. Ponadto, są wygodne w przechowywaniu i nie psują się tak łatwo, bo są już… sfermentowane.
Zobacz więcej na temat:  kiszenie kapusty kiszenie ogórków owoce przetwory STYL ŻYCIA warzywa witaminy zdrowe odżywianie zdrowie zdrowie i dieta

Zapalenie zatok. Jak z nim walczyć?

To wyjątkowo uciążliwa i zwykle długotrwała choroba, która przebiega najczęściej w kilku etapach i lubi wracać. Co więcej, atakuje większość obszarów w obrębie głowy, przez co utrudnia mówienie, jedzenie, oddychanie, wąchanie i słuchanie, czyli po prostu normalne funkcjonowanie. Jeśli zapalenie zatok jest przewlekłe, narażeni jesteśmy na poważne powikłania, dlatego tak ważne jest, aby wykryć je najwcześniej.
Zobacz więcej na temat:  choroba lekarz STYL ŻYCIA zapalenie zatok zdrowie zdrowie i dieta

Skala Scoville’a, czyli coś na ostrrro

Jedni unikają pikantnych przypraw, sosów i dodatków, a inni rozsmakowują się w daniach, po których odczuwają pieczenie w przełyku. Inni. Zwolennicy ostrych smaków dzielą się z kolei na tych mniej odpornych na ostrość oraz tych, którzy sięgają po najbardziej pikantne odmiany papryczek. Dla określenia poziomu ostrości stworzono skalę Scoville’a. Na czym ona polega?
Zobacz więcej na temat:  dieta jedzenie kulinaria papryka STYL ŻYCIA zdrowe odżywianie zdrowie i dieta