Kampania "Produkt polski". Wspieraj krajowych producentów, polską gospodarkę i rolnictwo Znak "Produkt polski" i zasady jego stosowania opracowało ministerstwo rolnictwa. Ma on ułatwić konsumentom identyfikację produktów wytworzonych z krajowych surowców. Zobacz więcej na temat: Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi Jan Krzysztof Ardanowski Dariusz Kwiatkowski
GIS ostrzega. Salmonella w mielonym pieprzu - W czterech partiach mielonego czarnego pieprzu, wyprodukowanego przez firmę z Białegostoku, wykryto bakterie Salmonella - poinformował Główny Inspektorat Sanitarny. Spożycie produktu wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego. Zobacz więcej na temat: POLSKA Główny Inspektor Sanitarny jedzenie pieprz
Smaczny podwieczorek Dlaczego warto zrezygnować z windy i zacząć chodzić po schodach? Co zjeść na śniadanie, aby łatwiej było nam rozwiązywać trudne zagadki i jak zrobić trufle z ciecierzycy? Zobacz więcej na temat: dzieci zdrowie zdrowe odżywianie zdrowie i dieta
"Jedzeniowe" ratowanie świata w twoim smartfonie - Przeciętny Polak marnuje rocznie 230 kilogramów żywności. Najczęściej wyrzucamy chleb, warzywa i owoce - mówi Karolina Woźniak z Too Good To Go, aplikacji, dzięki której zmarnujemy mniej, odbierzemy coś od kogoś, komu jest to już niepotrzebne. Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński jedzenie ekologia
Ponad 2 tony jedzenia ukryte w autokarze. Przemyt z Polski Ukraińskie służby graniczne udaremniły przemyt artykułów spożywczych z Polski. Ponad 2 tony produktów żywnościowych ukryto w autobusie i próbowano wwieźć na Ukrainę. Polskie towary, zwłaszcza artykuły spożywcze są coraz popularniejsze u naszych wschodnich sąsiadów. Zobacz więcej na temat: ŚWIAT Europa Ukraina straż graniczna
Dobre, bo z Polski. Zaczynamy doceniać polską żywność Polacy coraz bardziej doceniają walory rodzimej żywności - wynika z raportu Polskiego Monitora Opinii. Blisko 1/3 z nas zwraca uwagę na rodzime pochodzenie produktu. Głównym kryterium zakupu pozostaje jednak nadal cena, a na zakupy chodzimy przede wszystkim do dyskontów i lokalnych sklepów. Zobacz więcej na temat: rolnictwo
RAPORT Dobre, bo polskie. Coraz wyżej cenimy rodzimą żywność Polacy coraz bardziej doceniają walory rodzimej żywności - wynika z raportu Polskiego Monitora Opinii. Blisko 1/3 z nas zwraca uwagę na rodzime pochodzenie produktu. Głównym kryterium zakupu pozostaje jednak nadal cena, a na zakupy chodzimy przede wszystkim do dyskontów i lokalnych sklepów. Zobacz więcej na temat:
#DobraPaczka – Too Good To Go #DobraPaczka – Too Good To Go to akcja charytatywna na rzecz Federacji Polskich Banków Żywności. 150 krajów bierze czynny udział w tegorocznej odsłonie Światowego Dnia Żywności ONZ. Zobacz więcej na temat: aplikacja
Dlaczego Polacy wyrzucają jedzenie? Wielkimi krokami zbliża się Światowy Dzień Żywności. W "Czterech porach roku" rozmawialiśmy o nowym raporcie dotyczącym marnowania żywności, z którego dowiedzieliśmy się, co najczęściej wyrzucają Polacy i dlaczego. A może, zamiast pozbywać się jedzenia, warto je przekazać potrzebującym czy wesprzeć zbiórki w sklepach spożywczych? Zobacz więcej na temat: Roman Czejarek sklepy społeczeństwo zdrowie
KOWR zbada przyczyny marnowania żywności Program Gospostrateg m.in. zbada, ile żywności się marnuje, gdzie powstają straty i jakie są tego przyczyny. Część badawcza projektu powinna się zakończyć w marcu 2020 roku. - poinformował Krajowy Ośrodek Wsparcie Rolnictwa. Zobacz więcej na temat: sklep jedzenie
Polacy wydają miliardy złotych na fałszywe jedzenie Około 50 miliardów złotych – tyle rocznie Polacy wydają na jedzenie, które jest zafałszowane – podaje "Fakt", powołując się na niepublikowany raport Inspekcji Handlowej z kontroli żywności w 2018 r. Zobacz więcej na temat: POLSKA handel wędliny
Jak ustrzec się raka W czwartkowych (3.10) "Czterech porach roku" będziemy mówili o profilaktyce chorób nowotworowych, samobadaniu, wczesnym wykrywaniu chorób takich jak rak szyjki macicy. Przy tej okazji podkreślimy znaczenie cytologii we wczesnym wykrywaniu raka. Zobacz więcej na temat: zdrowie medycyna onkologia rak Powstanie Warszawskie
Zaczęło się od pietruszki. Żywność zaczyna szybko tanieć Spadek cen we wrześniu będzie w kategorii żywność bliski rekordom - tak analitycy mBanku komentują sytuację na rynku warzyw i owoców. Co ciekawe, spadki zaczęły się od pietruszki, która już od kilku miesięcy taniała, ale później objęły one także inne warzywa i owoce. Zobacz więcej na temat: warzywa owoce
Reporter na tropie sera korycińskiego. Jadł go nawet Obama Gmina Korycin położona na Podlasiu, znana jest w całym kraju z produkcji serów korycińskich. - Na tym terenie sery produkuje się bez mała od 300 lat - mówi Marcin Bielec, jeden z producentów. Czy to prawda, że okoliczni mieszkańcy nauczyli się wyrabiania serów od… Szwajcarów? Zobacz więcej na temat: Karolina Rożej Maciej Walecki Podlasie produkcja
Koniec z marnowaniem żywności. Od dziś nowe przepisy Podpisywanie przez handlowców umów z organizacjami charytatywnymi o przekazywaniu im produktów spożywczych, karne opłaty za utylizację żywności, która nie trafiła do potrzebujących oraz prowadzenie działań edukacyjnych - to główne rozwiązania, zawarte w ustawie o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności. Zobacz więcej na temat: POLSKA rolnictwo Dariusz Kwiatkowski
Czy już wiem, że mam alergię? Alergia to coraz powszechniejszy problem. Uczulone są dzieci, uczulają się dorośli. Zobacz więcej na temat: Trójka społeczeństwo Agnieszka Furtak-Bilnik alergia smog Stanisław Maćkowiak
Nowe wsparcie dla rolników. Powstała Krajowa Grupa Spożywcza Zakończono tworzenie Krajowej Grupy Spożywczej, która zostanie dokapitalizowana przez Skarb Państwa. Jej trzonem ma być Krajowa Spółka Cukrowa Polski Cukier - ogłosił minister rolnictwa Jan Krzysztof Ardanowski podczas Dożynek Prezydenckich w Spale. Zobacz więcej na temat: POLSKA rolnictwo Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi Jan Krzysztof Ardanowski rolnicy
Burger z roślin, kurczak z mąki. Branża spożywcza sięga po foodtechy Przybywa żywności wytwarzanej nie na polach rolników, ale w laboratoriach. Starania producentów zmierzaja do uzyskania pierwotnych smaków, do których przyzwyczajeni są konsumenci. Także w Polsce trwają prace nad tego typu żywnością. Zobacz więcej na temat: jedzenie Aleksandra Tycner