"Talerz zdrowia" dla osób starszych, ale nie tylko Po pierwsze, nie jedz niczego, czego nie mógł zjeść Twój pradziadek. Po drugie, nie kupuj niczego, co ma w składzie nazwę, której nie rozumiesz. Po trzecie, unikaj produktów składających się więcej niż z pięciu składników. Do tych prostych, wspomagających odporność zasad żywienia Beaty Boruckiej powinni stosować się nie tylko seniorzy. Zobacz więcej na temat: Trójka zdrowie senior Agnieszka Furtak-Bilnik jedzenie dieta
"Dzieje się je" – historia kulinariów dla małych i tych większych Skąd przypłynęła wanilia i... guma do żucia? Skąd się wziął widelec we Francji? Kiedy pojawiły się słodycze? Odpowiedzi na te pytania można znaleźć się w książce Łukasza Modelskiego "Dzieje się je. Mała historia kuchni". Jeszcze więcej ciekawostek autor zdradził Katarzynie Pruchnickiej w audycji. Zobacz więcej na temat: Trójka STYL ŻYCIA jedzenie kuchnia Katarzyna Pruchnicka literatura Łukasz Modelski literatura dziecięca HISTORIA
Tajemnice "Wszystkich poranków świata" Bogusław Deptuła, pisarz, dziennikarz, historyk sztuki opowiadał w "Drodze przez mąkę" o książce "Wszystkie poranki świata" Pascal Quignard. Zobacz więcej na temat: barok Francja literatura jedzenie Łukasz Modelski
Koronawirus a zakupy. Czy produkty spożywcze trzeba dezynfekować? Z badań nie wynika, aby koronawirus mógł wnikać do produktów spożywczych i w ten sposób przedostawać się do organizmu człowieka. Jednak cząsteczki wirusa mogą znaleźć się na powierzchni produktów spożywczych lub na ich opakowaniach. Jak postępować z przyniesionymi do domu zakupami? Zobacz więcej na temat: Koronawirus w Polsce koronawirus zdrowie zakupy jedzenie infografika
Rabarbar. Wiosenny deser z witaminowych łodyg Jednym z pierwszych wiosennych warzyw jest rabarbar. To źródło witamin i doskonały deserowy przysmak. Zobacz więcej na temat: Czwórka Kuba Marcinowicz jedzenie rabarbar
Co gościło na królewskich stołach? - Królewskie uczty z założenia musiały być ustami wystawnymi, ponieważ od tego zależał prestiż dworu, trzeba było się pokazać. Natomiast królowie mieli bardzo różne gusta - mówiła w "Poranku Dwójki" Wika Filipowicz, autorka książki "Przy stole z królem. Jak ucztowano na królewskim dworze". Zobacz więcej na temat: jedzenie literatura Dwójka Paweł Siwek KSIĄŻKA
Wielkanocne potrawy dawniej i dziś. Czy kontynuujemy kulinarne tradycje? W polskiej tradycji Wielkanoc to najbardziej uroczyste święto w roku, w czasie którego spotykano się oraz wspólnie ucztowano. Spis wielkanocnych dań zmienił się jednak na przestrzeni lat. Zobacz więcej na temat: POLSKA Wielkanoc święta tradycja HISTORIA jedzenie kuchnia polska potrawy
COVID-19. Czy zakupy trzeba czyścić po powrocie do domu? Wirus COVID-19 nie jest przenoszony za pośrednictwem jedzenia - takie jest stanowisko Światowej Organizacji Zdrowia. Większość sprzedawana jest w ochronnych opakowania, jednak co z produktami sprzedawanymi w sklepach "luzem"? Zobacz więcej na temat: Czwórka Piotr Firan jedzenie zakupy zdrowie Anna Depczyńska NAUKA
Które lokale oferują jedzenie na wynos lub w dostawie? Powie nam mapa Google Maps pozwala na szybkie znajdowanie restauracji, w których możemy zamówić posiłki podczas pandemii koronawirusa. Zobacz więcej na temat: google koronawirus jedzenie aplikacje mobilne
Francuskie rogaliki, pizza i hummus - zrób je w domu Na czas izolacji wielu zrobiło duże zakupu. Czwórka proponuje, by polskie tradycyjne kluski i pierogi zastąpić kuchnią świata. Zobacz więcej na temat: Czwórka Patryk Kuniszewicz Weronika Puszkar jedzenie kuchnia włoska
"Rękopis znaleziony w Saragossie". Świat kulinariów hiszpańskich W związku ze śmiercią Krzysztofa Pendereckiego przypomnieliśmy rozmowę z Wandą Klenczon o kuchni w "Rękopisie znalezionym w Saragossie", do którego filmowej adaptacji muzykę skomponował właśnie polski kompozytor. Zobacz więcej na temat: jedzenie
Co jeść, a czego nie jeść w czasie epidemii? Dietetycy odpowiadają Jak zadbać o nasze ciało, a co za tym idzie – o odporność, gdy nasze możliwości uprawiania sportu są mocno ograniczone? Można, a nawet trzeba zastosować odpowiednią dietę. Specjaliści od żywienia przypominają, by na czas pandemii szczególnie mocno zwracać uwagę na to, co trafia na nasz talerz. Zobacz więcej na temat: Trójka Marcin Pośpiech Koronawirus w Polsce koronawirus zdrowie jedzenie dieta
Przed snem nie najadaj się na zapas Czas spędzony w domu to idealny moment, żeby przyjrzeć się temu, w jaki sposób jemy. Skoro odpada argument o wiecznym pośpiechu i możemy jadać regularnie to kiedy powinniśmy zasiąść do kolacji? Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA dieta jedzenie Oliwia Olczyk
Granola - to po prostu słodycz. "Lepiej wybierz zwykłe płatki" Granola to mieszanina płatków zbożowych, bakalii i miodu. Zdecydowanie lepiej zrobić ją w domu, niż delektować się tą sklepową, pełną cukru. Zobacz więcej na temat: Czwórka jedzenie kuchnia zdrowie orzechy STYL ŻYCIA
Włoska kuchnia pachnąca bazylią W audycji porozmawiamy o nowym wydaniu "Mojej kuchni pachnącej bazylią" z jej autorką - Tessą Capponi-Borawską. Zobacz więcej na temat: jedzenie zioła prowansalskie kuchnia włoska
"Niewykorzystane jedzenie przekażcie potrzebującym". Poznański Caritas apeluje do restauracji Caritas Archidiecezji Poznańskiej zachęca restauracje, posiadające nadprogramowe jedzenie, do przekazania go potrzebującym i wsparcia poznańskich jadłodajni. W Poznaniu z darmowych posiłków dla ubogich korzysta ponad 500 osób. Zobacz więcej na temat: POLSKA regiony wielkopolskie Poznań koronawirus Koronawirus w Polsce pomoc społeczna jedzenie
Kasze, makarony i puszki. Żywność na czas pandemii Na czas walki z koronawirusem i obowiązkowej dla wielu osób kwarantanny, powstała lista produktów spożywczych, które należy mieć w domu. Zobacz więcej na temat: Czwórka jedzenie
Książka "Less waste Polska". Styl czy moda? - Dan Barber postanowił podawać gościom dania przygotowane wyłącznie z resztek, np. z pulpy po burakach. To były resztki z innych restauracji. Projekt odniósł ogromny sukces - mówiła o jednym z najlepszych kucharzy na świecie Małgorzata Minta, autorka tekstu w książce "Less Waste Polska". Zobacz więcej na temat: jedzenie recycling restauracja Łukasz Modelski Dwójka