W jadłospisie Hiacynta Przetockiego O książce "Postny obiad albo zabaweczka" Hiacynta Przetockiego rozmawialiśmy z prof. Jarosławem Dumanowskim z Centrum Dziedzictwa Kulinarnego na Wydziale Nauk Historycznych UMK w Toruniu. Zobacz więcej na temat: kulinaria Łukasz Modelski
Przyszłość konsumpcji - świadome pozyskiwanie jedzenia Kampania "Our Food Our Future", ma na celu zmobilizowanie młodzieży do przyjęcia zrównoważonych wzorców konsumpcji i aktywnego wspierania zrównoważonych łańcuchów dostaw żywności. Ma również pokazać alternatywne miejsca pozyskiwania jedzenia. Zobacz więcej na temat: Czwórka ochrona przyrody Kasia Dydo Katarzyna Dydo ekologia
Rozmaryn - zioło młodości Rozmaryn to świetny dodatek do mięs, do wołowiny, cielęciny i wieprzowiny, ale także do ryb i innych potraw, którym nada wyrazisty smak i zapach. Najczęściej spotykany jest w krajach basenu Morza Śródziemnego, a w Hiszpanii, Grecji, Włoszech, czy na Bałkanach rośnie w ogródkach, albo na ulicy. Zobacz więcej na temat: Czwórka zdrowie STYL ŻYCIA dieta kulinaria Kuba Marcinowicz Mateusz Kulik
Ostatni posiłek skazańca W Stanach Zjednoczonych, w czasach, kiedy kara śmierci była powszechnie stosowana, narodziła się tradycja – którą później zamieniono na prawo – że skazaniec przed egzekucją może zażądać dowolnego posiłku. Któż o tym nie słyszał? Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA kara śmierci Katarzyna Cygler Trójka detektyw
Przepis na szybkie ciasto - ciasto marchewkowe Jego zapach i konsystencja sprawią, że nawet najwięksi przeciwnicy słodkości skuszą się chociaż na kęs... a nawet kilka. Zobacz więcej na temat: Małgorzata Raducha przepisy kulinarne przepisy
Jedz jaglankę, ale z kaszy bez glifosatu! Od lat prowadzone są badania, które mają sprawdzić, co jest w naszym jedzeniu. Okazuje się, że nawet w zdrowych produktach, zaliczanych do superfoods, może czaić się coś niedobrego. Zobacz więcej na temat: Czwórka Mateusz Kulik kuchnia
Włoska tożsamość - kuchnia, kino i piłka nożna Cucina italiana - zachwycają się nią nie tylko smakosze, ale i filmowcy. Pizzą zajada się m.in. Julia Roberts, a spaghetti - "Zakochany kundel". Zobacz więcej na temat: Czwórka Włochy kino hobby gotowanie Beata Kwiatkowska
O smaku według Davida Hume'a W niedzielnej "Drodze przez mąkę" rozmawialiśmy o smaku w ujęciu Davida Hume'a oraz jego gustach kulinarnych. Gościem audycji była filozofka dr Karolina Rychter. Zobacz więcej na temat: filozofia Łukasz Modelski
Z powodu TikToka zabrakło sera feta Ostatnio furorę na TikToku robi makaron z fetą i pomidorkami koktajlowymi Zobacz więcej na temat: media społecznościowe
Jajka są zdrowe - przygotuj nitamago Jajka na miękko, na twardo, marynowane, sadzone, w jajecznicy, szakszuce, omletach - jemy je od wieków na różne sposoby. Najnowsze badania pokazuję, że nawet jedzenie 10 jaj tygodniowo nam nie zaszkodzi. Zobacz więcej na temat: Czwórka Kuba Marcinowicz jajko kuchnia dieta zdrowie STYL ŻYCIA
Dziś tłusty czwartek. Mamy przepis na proste pączusie serowe By tradycji stało się zadość, dziś trzeba zjeść przynajmniej jednego pączka. My zapraszamy na niezwykle proste pączusie serowe, z nadzieniem lub bez, obsypane cukrem lub z lukrem na bazie ubitych białek. Robi się je szybciej niż tradycyjne pączki, a są równie pyszne! Zobacz więcej na temat: Małgorzata Raducha przepisy kulinarne przepisy
Skąd wzięły się nazwy tłustoczwartkowych przysmaków? Jak się okazuje, słodycze tradycyjnie jadane w tłusty czwartek w różnych częściach Polski mają różne nazwy. Jakie jest pochodzenie i historia wypieków znanych powszechnie jako pączki i faworki? Zobacz więcej na temat: Trójka STYL ŻYCIA Łukasz Ciechański tłusty czwartek pączki słodycze tradycja Piotr Żułnowski język polski Europa Środkowo-Wschodnia
Koronawirus zmienia nawyki Polaków. Są tego również pozytywne efekty Koronawirus zmienił nawyki zakupowe Polaków. Oszczędzają na dobrym jedzeniu, ale zaoszczędzone pieniądze przeznaczają głównie na używki: na słodycze oraz - co jeszcze gorsze - na alkohol i papierosy. W 2020 roku rodacy wydali na alkohol o siedem proc. więcej niż rok wcześniej. - Z drugiej strony pandemia ma też swoje dobre strony - mówi dr Aneta Janowska z SGH. Zobacz więcej na temat: koronawirus Koronawirus w Polsce pandemia żywność dieta Roman Czejarek
Naturalne probiotyki jedz na co dzień. Te w kapsułkach zostaw na trudne chwile Wszyscy chcemy dbać o zdrowie, dlatego jesteśmy podatni na różne reklamy np. suplementów. Nie warto jednak sięga po nie bezmyślnie, a upewnić się, że na pewno ich potrzebujemy. Zobacz więcej na temat: Czwórka Agata Nowotnik Patryk Kuniszewicz zdrowie antybiotyki STYL ŻYCIA
Gastronomia warszawskiej Pragi O specyfice kuchni warszawskiej Pragi rozmawialiśmy z Jarosławem Kaczorowskim – przewodnikiem. Zobacz więcej na temat: Warszawa Łukasz Modelski Dwójka
Przekąski na home office. Jak podjadać, żeby nie przytyć? Jak zdrowo podjadać i nie przytyć podczas pracy zdalnej? - Pełnowartościowy posiłek, jedzony co kilka godzin, jest dla organizmu ważniejszy niż nawet najzdrowsze przekąski - podkreślała dietetyk Magdalena Kartasińska. Zobacz więcej na temat: Czwórka dieta zdrowie Marta Hoppe STYL ŻYCIA
Kapustogrocholotem przez świat. Obrazy kulinariów w komiksach Papcia Chmiela - Tak jak Bond kojarzony jest z wódką martini, tak Tytus - z bananami i lodami pistacjowymi - mówił o jednym z tytułowych bohaterów legendarnego komiksu Tytus, Romek i A'Tomek Tomasz Prange-Barczyński, redaktor naczelny magazynu o winie "Ferment". Zobacz więcej na temat: komiks Henryk Jerzy Chmielewski Łukasz Modelski
Owady na talerzu? "Nowy trend w gastronomii" Smażone, gotowane, a może suszone? Na świecie zjada się ponad 2000 gatunków i insektów. Czy wylądują także na polskich stołach? Zobacz więcej na temat: Czwórka owady gotowanie kuchnia dieta kulinaria Kamil Jasieński