Branża restauracyjna w opałach Mimo apeli Polacy rzadko zamawiają jedzenie z restauracji. Jak wynika z badań przeprowadzonych przez GfK, co dziesiąta restauracja upadła, a co czwarta zawiesiła działalność. Pomimo że Polacy zamawiają jedzenie częściej niż przed pandemią, jest to jednak za mało, żeby ocalić branżę. Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński Weronika Puszkar pandemia koronawirus restauracja
Spaghetti carbonara. Jak przygotować oryginalne włoskie danie? Do przygotowania tego dania potrzebny jest długi makaron, ser, jajka, pieprz oraz mięso. - Zanim zaczniemy musimy jeszcze zamknąć oczy i przenieść się myślami do słonecznej Italii - mówił szef kuchni Łukasz Ochab. Zobacz więcej na temat: Czwórka Mateusz Kulik kulinaria gotowanie STYL ŻYCIA
Smak, który pamiętamy, czyli o pamięci smakowej Jak funkcjonują wspomnienia oparte na smaku? O tym w audycji Beaty Kwiatkowskiej. Zobacz więcej na temat: Czwórka psychologia kino
Bielik - symbol. Czy jest orłem? Od samego rana będzie z nami bielik - czyli nasz symbol narodowy. Czy bielik jest orłem? Gdzie go spotkamy? Zobacz więcej na temat: Czwórka ptaki remont
Smak i kino. Jedzenie na ekranie Berlinale w tym roku przeniosło się do sieci. Beata Kwiatkowska przenosi nas w czasy wcześniejsze, gdy było on przede wszystkim festiwalem smaku, a kuratorem kina kulinarnego byłThomas Struth. Zobacz więcej na temat: Czwórka Beata Kwiatkowska SZTUKA KULTURA STYL ŻYCIA
Tadżin to Maroko, a Maroko to tadżin W Maroku tadżin jedzony jest na co dzień i od święta. To podstawowa i ulubiona potrawa jego mieszkańców, którą chwalą się na całym świecie. Tadżin swój smak zawdzięcza nietuzinkowej kompozycji przypraw. Ale tadżin to też specjalne naczynie. Zobacz więcej na temat: Czwórka kuchnia Maroko przepisy kulinarne Mateusz Kulik
Kimchi. Koreańska kiszonka, którą pokochali Polacy Wiele osób nie wyobraża sobie jadłospisu pozbawionego kiszonek. Polacy chętnie sięgają po kapustę lub ogórki. Bardziej odważni eksperymentują z orientalnymi smakami. Co łączy polskie kiszonki z azjatyckim kimchi? Czym różnią się sposoby kiszenia? W Trójce opowiadał o tym Grzegorz Łapanowski – szef kuchni, juror kulinarny i propagator kimchi w Polsce. Zobacz więcej na temat: Trójka STYL ŻYCIA gastronomia Azja kiszenie kapusty Adriana Marczewska
Pierwiosnek - szpieg ukryty w drzewach Jeśli słyszymy jego głos, to znaczy że wiosna już przyszła. Pierwiosnki jako jedne z pierwszych ptaków przylatują do nas po zimie, bo spędzają ją całkiem niedaleko - na południu Europy. Ciężko je jednak dostrzec. Zobacz więcej na temat: Czwórka ptaki zwierzęta Anna Hardej Kuba Marcinowicz hobby STYL ŻYCIA
Masło dla smaku jest OK, warto jeść je z umiarem Masło przez wiele lat obrosło w mity. Najpopularniejszy z nich mówi, że przez nie możemy mieć problemy z pamięcią, ale mimo to wciąż gości na naszych stołach. Zobacz więcej na temat: Czwórka Kuba Marcinowicz nabiał zdrowie dieta
Co tak naprawdę krzyczy w obrazie Edvarda Muncha? Skąd tak naprawdę wydobywa się "Krzyk" na słynnym obrazie Edvarda Muncha i co miał wspólnego z naszym kontrowersyjnym rodakiem, Stanisławem Przybyszewskim? Na te pytania odpowiedziała w "Leniwym przedpołudniu" Joanna Łenyk-Barszcz, która wraz ze swoim mężem - Przemysławem Barszczem - napisała książkę ''Wielkie sekrety arcydzieł sztuki''. Zobacz więcej na temat: Anna Popek Trójka KULTURA dzieła sztuki Vincent van Gogh Alicja Węgorzewska marketing e-commerce TEATR koncerty pandemia opera
Żywność eko. Czy naprawdę wiemy, co jemy? Podczas pandemii z jednej strony przybyło nam kilogramów, ale z drugiej - zmieniliśmy rodzaj wybieranej w sklepach żywności. Dlaczego nagle zwiększyła się sprzedaż produktów oznaczonych "bio"? Zobacz więcej na temat: Czwórka aktywność fizyczna STYL ŻYCIA ekologia Piotr Galus
Brzydkie to nie znaczy, że niesmaczne! Z badań Banków Żywności wynika, że ponad połowa konsumentów nie kupuje gorzej wyglądających, małych czy niekształtnych warzyw i owoców. W efekcie trafiają one do śmieci. I to pomimo że "nieidealne" produkty są tak samo wartościowe i smaczne jak te "idealne". Czy można zmienić takie nawyki i tym samym ograniczyć marnowanie żywności? Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA konsument Elżbieta Korczyńska Piotr Łodej Trójka
Cierpiący na choroby układu pokarmowego z "Apetytem na życie" "Apetyt na życie" – wyjątkowa organizacja, która niesie energię i pomoc osobom zmagającym się z niewydolnością przewodu pokarmowego. Stowarzyszenie udowadnia podopiecznym, że nawet z ciężką chorobą można nie tylko w miarę normalnie funkcjonować, ale też realizować swoje pasje i marzenia. Zobacz więcej na temat: Elżbieta Korczyńska Klub Trójki choroba Trójka społeczeństwo zdrowie zdrowie i dieta
W jadłospisie Hiacynta Przetockiego O książce "Postny obiad albo zabaweczka" Hiacynta Przetockiego rozmawialiśmy z prof. Jarosławem Dumanowskim z Centrum Dziedzictwa Kulinarnego na Wydziale Nauk Historycznych UMK w Toruniu. Zobacz więcej na temat: kulinaria Łukasz Modelski
Przyszłość konsumpcji - świadome pozyskiwanie jedzenia Kampania "Our Food Our Future", ma na celu zmobilizowanie młodzieży do przyjęcia zrównoważonych wzorców konsumpcji i aktywnego wspierania zrównoważonych łańcuchów dostaw żywności. Ma również pokazać alternatywne miejsca pozyskiwania jedzenia. Zobacz więcej na temat: Czwórka ochrona przyrody Kasia Dydo Katarzyna Dydo ekologia
Rozmaryn - zioło młodości Rozmaryn to świetny dodatek do mięs, do wołowiny, cielęciny i wieprzowiny, ale także do ryb i innych potraw, którym nada wyrazisty smak i zapach. Najczęściej spotykany jest w krajach basenu Morza Śródziemnego, a w Hiszpanii, Grecji, Włoszech, czy na Bałkanach rośnie w ogródkach, albo na ulicy. Zobacz więcej na temat: Czwórka zdrowie STYL ŻYCIA dieta kulinaria Kuba Marcinowicz Mateusz Kulik
Ostatni posiłek skazańca W Stanach Zjednoczonych, w czasach, kiedy kara śmierci była powszechnie stosowana, narodziła się tradycja – którą później zamieniono na prawo – że skazaniec przed egzekucją może zażądać dowolnego posiłku. Któż o tym nie słyszał? Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA kara śmierci Katarzyna Cygler Trójka detektyw
Przepis na szybkie ciasto - ciasto marchewkowe Jego zapach i konsystencja sprawią, że nawet najwięksi przeciwnicy słodkości skuszą się chociaż na kęs... a nawet kilka. Zobacz więcej na temat: Małgorzata Raducha przepisy kulinarne przepisy