Sprawdź, jakie są ceny warzyw i owoców przed świętami Na rynku hurtowym w Broniszach podaż warzyw i owoców jest duża, kupców jest sporo, ale kupują mniej niż w ubiegłym roku. Ceny są porównywalne z ubiegłorocznymi, a przedświąteczną gorączkę zakupową skutecznie ostudził zakaz wspólnych Świąt i Sylwestra. Zobacz więcej na temat: GOSPODARKA rolnictwo ceny żywności
Fasola - samo zdrowie do pasztetu Fasola ma około 400 gatunków, w Polsce popularnych jest kilka, przede wszystkim Jaś. Każda odmiana ma trochę inne właściwości, ale wszystkie zawierają potas, wapń i fosfor. Na naszych stołach króluje w fasolce po bretońsku, a ostatnio w bardziej innowacyjnych przepisach na smalec czy pasztet z fasoli. Zobacz więcej na temat: Czwórka Kuba Marcinowicz STYL ŻYCIA zdrowie dieta
Zamiast kawy czy herbaty – napar z ziół. Na zdrowie! Jesteśmy chyba w najgorszym momencie roku – do świąt jeszcze miesiąc, zmrok zapada szybko, chłód bywa dojmujący, no i jeszcze pandemia. W takich chwilach instynktownie zwracamy większą niż zazwyczaj uwagę na swój dobrostan. Tu warto sięgnąć po to, co dawało nam zdrowie od wieków – mowa oczywiście o owocach, warzywach i ziołach, z których napar z powodzeniem możemy pić zamiast kawy czy herbaty. Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA Anna Popek Trójka zdrowie zdrowe odżywianie dieta owoce
Natka pietruszki - kompleks na jesienno-zimową odporność Natka pietruszki to przede wszystkim witamina C. Garść pokrojonej natki pokrywa w 100 procentach nasze dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę. Zobacz więcej na temat: Czwórka Kuba Marcinowicz STYL ŻYCIA zdrowie dieta
Czosnek - słynny, polski superfood Jego zapach wielu odstrasza, jednak, jak przekonuje dietetyczka, warto się przełamać i jeść go cały rok. Czosnek pomoże budować naszą odporność. Zobacz więcej na temat: Czwórka zdrowie kuchnia czosnek Mateusz Kulik jedzenie
Po te warzywa i owoce Polacy sięgają najchętniej. Zobacz wyniki badania Dietetycy zalecają, aby warzywa i owoce stanowiły co najmniej połowę tego, co jemy. Jedynie 15 proc. Polaków spełniło ten warunek w październiku, o 3 pkt. proc. mniej niż we wrześniu. Odnotowano też spadek wartości wskaźnika "Wczoraj na talerzu" obrazującego jakość naszej diety. Zobacz więcej na temat: żywność dieta zdrowie i dieta owoce GOSPODARKA
Jak przemycić zdrowie w comfort foods Pojęcie "comfort food" znamy już od lat 60. zeszłego wieku. - Dla mnie oznacza ono posiłki, które przypominają mi dzieciństwo, tamto poczucie bezpieczeństwa - mówi dietetyk Eryk Wałkowicz, autor bloga ErVegan. Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński jedzenie dieta
Świeże produkty prosto od rolnika. Poznaj polski e-bazarek.pl Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi wraz z jednostkami doradztwa rolniczego realizuje kampanię informacyjną pod nazwą Cudze chwalicie, swoje poznajcie, która promuje polskiebazarek.pl jako narzędzie sprzedaży bezpośredniej od rolnika do konsumenta. Zobacz więcej na temat: rolnictwo owoce Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi sprzedaż społeczeństwo
Dynia - cudowny jesienny owoc i solidna dawka zdrowia Jesienna aura sprzyja temu, by sięgać po zdrowie. A to odnajdziemy w pysznych sezonowych produktach: śliwkach, jabłkach, ale też w dyni. Zobacz więcej na temat: Czwórka Kuba Marcinowicz dynia zdrowie
Bezmięsni: jak weganie radzą sobie w Polsce? Dzisiaj jest Światowy Dzień Weganizmu. Czym różnią się weganie od wegetarian i jak dają sobie radę w Polsce, która przecież tradycyjnie kotletami – schabowym i mielonym – stoi? Zobacz więcej na temat: zdrowie jedzenie dieta STYL ŻYCIA Trójka owoce Karolina Pilarczyk
Działa antybakteryjnie, antynowotorowo i odmładza. Naturalne właściwości czosnku Czosnek znany jest nie tylko ze swoich walorów smakowych, jest to także źródło cennych właściwości leczniczych. - Zawiera najsilniejsze substancje przeciwzapalne ze wszystkich warzyw, obniża podwyższony poziom cholesterolu we krwi, działa antynowotworowo - wylicza dr Hanna Stolińska, dietetyk. Zobacz więcej na temat: czosnek zdrowie dieta
Poczuj radość zbierania! Dołącz do osób zbierających owoce i warzywa Portal MyZbieramy.pl łączy rolników, sadowników z osobami, które chcą dla siebie pozbierać owoce, warzywa na własne potrzeby albo po prostu kupić warzywa, owoce, przetwory w gospodarstwie. Obie strony zyskują! Zobacz więcej na temat: społeczeństwo ogród owoce zbiory rolnictwo Agnieszka Ciecierska
Sezon na dynie. Okiem dietetyka: są źródłem witamin Właśnie rozpoczął się sezon na dynie. - Podobnie jak wszystkie warzywa, dynie oczywiście również warto uwzględnić w swoimi jadłospisie - zapewnia dietetyk Katarzyna Barańska. Co w takim razie możemy przygotować z dyni? Zobacz więcej na temat: Mateusz Drozda dynia dieta zdrowie i dieta zdrowie
Dla wzroku, dla serca, przeciwko rakowi. Jedz kalarepę - Kalarepa jest fantastycznym warzywem. Mam wrażenie, że gdy przychodzi na nią sezon, to są ludzie, którzy jedzą ją codziennie, albo tacy, którzy jej nie lubią - mówi dietetyk Hanna Stolińska. Zobacz więcej na temat: Czwórka Kuba Marcinowicz jedzenie zdrowie
Nie tylko rosół i pomidorowa – o zupach nie tak oczywistych – Kremy są modne. Młodzi ludzie są zabiegani, więc ograniczają się do kupienia blendera i szybkiej akcji – mówił Trójkowy szef kuchni Jarosław Uściński, który zdradził nam przepis na zupę krem będącą nieoczywistym połączeniem pietruszki, cukinii i… gruszki. Zobacz więcej na temat: Trójka STYL ŻYCIA jedzenie kulinaria owoce Tomasz Żąda cukinia
Przodek kalafiora i przysmak kulturystów. Brokuł daje radę Brokułami zajadali się mieszkańcy basenu Morza Śródziemnego już 2000 lat temu. W Polsce warzywo uprawia się od lat 70. XXI wieku, ale dopiero w ostatnich latach na dobre zagościło ono na naszych stołach. Na całe szczęście. Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA zdrowie dieta gotowanie Mateusz Fusiarz
Jak się odżywiać, żeby nie szkodzić? Polacy z roku na rok jedzą coraz mniej mięsa. Co ciekawe, także pandemia miała na to wpływ: aż 14 proc. z nas zadeklarowało, że podczas kwarantanny starało się ograniczać jego spożywanie. Przed nami jednak jeszcze sporo do zrobienia – W Polsce na osobę przypada prawie 62,5 kilograma mięsa w ciągu roku. To zdecydowanie za dużo – mówi Aleksandra Stanisławska, współautorka bloga "Crazy Nauka". Zobacz więcej na temat: Trójka STYL ŻYCIA Wioletta Myszkowska Marcin Cichoński jedzenie ekologia Ziemia NAUKA
GUS: rośnie pozycja Polski w eksporcie żywności. Zobacz, w których produktach przodujemy W 2019 r. w wyniku zmian modernizacyjnych i rozwoju swobodnej wymiany towarowej wzmocniła się handlowa pozycja Polski na rynku europejskim i światowym - wynika z raportu GUS. Wartość eksportu żywności osiągnęła 31,4 mld euro, tj. o 5,8 proc. więcej niż rok wcześniej. Zobacz więcej na temat: eksport żywność jedzenie rolnictwo sprzedaż owoce mleko