Zmiany w Zielonym Ładzie. Minister mówi o dobrej wiadomości Minister rolnictwa Czesław Siekierski uważa, że zmiany wprowadzone w Zielonym Ładzie są dobrą wiadomością dla rolników, ponieważ odpowiadają na ich oczekiwania i ułatwią planowanie działalności. Zobacz więcej na temat: GOSPODARKA rolnictwo rolnicy ceny żywności żywność jedzenie chemia Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi Polska w Unii Europejskiej warzywa owoce zboże
Przymrozki zaszkodziły polskim sadom. Odczują to klienci Straty w sadach spowodowane wiosennymi przymrozkami są ogromne; ucierpiały wszystkie gatunki owoców, największe uszkodzenia roślin są na Lubelszczyźnie i koło Sandomierza - ocenia prezes Związku Sadowników RP Mirosław Maliszewski. Zobacz więcej na temat: GOSPODARKA żywność rolnictwo ceny żywności
Bez Zielonego Ładu to 3 mld zł rocznie mniej dla rolników Odrzucenie Zielonego Ładu w rolnictwie oznacza zlikwidowanie dopłat do dobrowolnych praktyk środowiskowo-klimatycznych, tzw. ekoschematów, na które rocznie przewidziano 3 mld złotych. Jak wskazuje wiceminister rolnictwa Adam Nowak wystąpiło o nie 400 tys. polskich rolników. Zobacz więcej na temat: GOSPODARKA rolnictwo rolnicy Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi Polska w Unii Europejskiej gospodarstwo agroturystyczne ekologia żywność ceny żywności
Przydatność do spożycia a minimalna trwałość. Ekspert wskazuje różnicę Najczęściej marnują się warzywa, owoce, chleb i wędliny - powiedział w Polskim Radiu 24 Błażej Krasoń z federacji Polskie Banki Żywności. Zaapelował też, byśmy nie bali się korzystać z wystawionych w hipermarketach koszy z żywnością z krótkim terminem przydatności do spożycia. Zobacz więcej na temat: Polskie Radio 24 ekologia ochrona środowiska klimat żywność społeczeństwo GOSPODARKA
Pierwsze wiosenne zbiory miodu. Jaki miód najbardziej lubią Polacy? Pszczoły w tym roku szybciej musiały się zbudzić z zimowego snu i wziąć się do roboty. Ciepłe dni przyszły wyjątkowo wcześnie. Rzepak, mniszek czy drzewka owocowe już dawno zakwitły. Oznacza to, że czas na pierwsze wiosenne zbiory miodu. Niestety, mogą być one gorsze niż w poprzednich latach. Zobacz więcej na temat: Maja Mazurek miód pszczoły rolnictwo ekologia dieta jedzenie żywność klimat
Bakterie w mleku dla niemowląt. GIS alarmuje Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie dotyczące wykrycia bakterii Listeria monocytogenes w jednej partii mleka modyfikowanego dla niemowląt po szóstym miesiącu życia Bebilon PROfutura DUOBIOTIK. Spożycie może prowadzić do choroby zwanej listeriozą. Zobacz więcej na temat: GOSPODARKA sprzedaż detaliczna mleko dzieci zdrowie sklep żywność
Mąka i woda. O znaczeniu wypieków w różnych krajach i kulturach Co kraj to obyczaj. To dotyczy również jedzenia. W różnych szerokościach geograficznych natknąć się można na odmienne zwyczaje związane ze spożywaniem pokarmów. Samo jedzenie również może nabrać istotnej roli społecznej w różnych krajach i kulturach, o czym opowiedzieliśmy w przypadającym na 4 maja Dniu Piekarza. Zobacz więcej na temat: Trójka Martyna Matwiejuk wypieki jedzenie żywność
Erdogan: chcemy zmusić Izrael do zawieszenia broni w Strefie Gazy Prezydent Turcji Recep Tayyip Erdogan powiedział, że decyzja Turcji o wstrzymaniu handlu z Izraelem ma na celu zmuszenie tego kraju do zawieszenia broni w Strefie Gazy. Zobacz więcej na temat: Turcja Izrael ludobójstwo żywność Rosja USA dzieci śmierć Bliski Wschód
Gazy cieplarniane i konsumpcja mięsa. Polska ekologiczna Przeciętny Polak w 2021 r. konsumował 89 kg mięsa, z tego 56 kg wieprzowiny i 32 kg drobiu. Rocznie zjadamy średnio 8-krotnie mniej wołowiny niż średnia UE. Zobacz więcej na temat: GOSPODARKA POLSKA finanse osobiste żywność mięso handel ekologia
Dieta i środowisko. Jak odżywiać się bardziej ekologicznie? Produkcja żywności przyspiesza proces utraty bioróżnorodności i jest główną przyczyną takich zjawisk jak wylesienie oraz pustynnienie. Jak żyć, by nasze wybory, zakupy i nawyki uwzględniały troskę o świat, który nas otacza? Zobacz więcej na temat: żywność klimat ekologia ochrona przyrody
Nadwaga i otyłość u dzieci i młodzieży. Jak skutecznie zwalczyć problem? Raport Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) wykazał, że nadwagę i otyłość odnotowano u 32 proc. polskich dzieci w wieku 7-9 lat. Plasuje to Polskę na 8. miejscu wśród badanych krajów europejskich. Konsekwencją opublikowanego dokumentu jest uznanie otyłości za chorobę. Wpisano ją na listę Międzynarodowej Klasyfikacji Chorób. Zobacz więcej na temat: otyłość dzieci zdrowie medycyna Artur Wolski szkoła edukacja żywność dieta społeczeństwo infografika
Śniadanie. Czy rzeczywiście jest najważniejszym posiłkiem dnia? Przez lata wokół śniadań narosło wiele mitów. Czy powinniśmy spożywać je wcześnie rano, czy możemy odłożyć na później? Co dzieje się z naszym organizmem, gdy pierwszego posiłku nie zjemy, a także wtedy, gdy jest on zbyt obfity i bogaty w węglowodany? Zobacz więcej na temat: dieta śniadanie dzieci młodzież zdrowie diety Sława Bieńczycka psychologia żywność
Mąka z owadów. "To pełnowartościowy produkt" - Główną kwestią jest mniejsza ilość potrzebnej paszy, owady mają większą zdolność do budowania swojej masy ciała, to mniejsze zużycie wody i mniejsza emisja gazów cieplarnianych, mniej potrzebnej przestrzeni - mówił o zaletach hodowli owadów na żywność Radosław Bogusz (SGGW). Zobacz więcej na temat: Polskie Radio 24 klimat ochrona środowiska ekologia Katarzyna Dydo żywność owady
Mąka z toksynami. GIS ostrzega Główny Inspektorat Sanitarny wydał w poniedziałek ostrzeżenie dotyczące określonych partii mąki migdałowej ze względu na przekroczenia najwyższego dopuszczalnego poziomu aflatoksyn. To substancje produkowane przez grzyby pleśniowe, które mają szkodliwy wpływ na zdrowie człowieka. Zobacz więcej na temat: GOSPODARKA POLSKA żywność
Przełomowa technologia. Polski startup podbija świat Polski start-up Fresh Inset, specjalizujący się w branży spożywczej, stworzył przełomową technologię, która wydłuża świeżość warzyw i owoców za pomocą specjalnej naklejki. Zobacz więcej na temat: GOSPODARKA ŚWIAT żywność
Jedzenie instagramowe i danie wiralowe. Czy wygląd potraw jest najważniejszy? Rozwój mediów społecznościowych dotyka każdej dziedziny życia i wyjątkiem nie jest kuchnia. Restauracje i twórcy wykorzystują media do promowania swoich przepisów i dań. Małgorzata Minta opowiedziała w audycji "Drogą przez mąkę" w Programie 2 Polskiego Radia m.in. o zjawisku jedzenia instagramowego, za którym niekoniecznie musi iść smak. Zobacz więcej na temat: Dwójka fotografia gotowanie jedzenie żywność Łukasz Modelski Małgorzata Minta media społecznościowe
"Prawo wyboru" - reportaż Joanny Sikory (PR Białystok) Dojrzałe banany są niemal pewnikiem. Często trafiają się też dobre marchewki, pomidory czy nabiał. W przysklepowych śmietnikach można znaleźć niemal wszystko, zależy od dnia - przyznaje Ewelina Głowacka, bohaterka reportażu. Zobacz więcej na temat: reportaż ekologia żywność Joanna Sikora
Spotkanie premiera z ministrem rolnictwa. W tle wsparcie producentów zbóż W środę premier Donald Tusk spotkał się z ministrem rolnictwa i rozwoju wsi Czesławem Siekierskim. Głównym tematem rozmów jest wsparcie producentów zbóż, poszkodowanych przez nadmierny import z Ukrainy. Zobacz więcej na temat: POLSKA polityka Donald Tusk Czesław Siekierski rolnictwo rolnicy import zboże żywność Rząd Donalda Tuska kancelaria premiera Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi