Polska żywność coraz chętniej kupowana w Azji Najbardziej obiecujące są dla nas rynki w Wietnamie i Filipinach. W Seulu trwają właśnie największe w tym kraju targi spożywcze. Swą ofertę prezentuje tam między innymi 30 polskich producentów żywności i organizacji przetwórstwa Zobacz więcej na temat: Azja drób
To najzdrowsze mięso. Polacy je lekceważą, Niemcy doceniają Gęsina, która ma korzystne właściwości dla naszego organizmu, rzadko gości na polskich stołach. Mięso, bogate w witaminy, przeciwutleniacze i zdrowe tłuszcze, jest przeważnie z Polski eksportowane. Przede wszystkim do Niemiec. Zobacz więcej na temat: POLSKA mięso zdrowie gęsi Niemcy
Ostrzeżenie przed polędwiczkami z Biedronki. Alert GIS Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega przed polędwiczkami z kurczaka o smaku jogurt-morela z Biedronki. W 4 na 5 próbek wykryto Salmonellę. Zobacz więcej na temat: GOSPODARKA POLSKA Główny Inspektor Sanitarny biedronka
Jak suplementować się zdrowo i odpowiedzialnie? Przypominają leki, choć nimi nie są - czym właściwie są suplementy diety? Podczas "Audycji sportowej" Karina Terzoni rozmawiała z Ewą Trusewicz o tym, kiedy ich stosowanie ma sens, a kiedy może być zbędne lub wręcz szkodliwe dla zdrowia. Zobacz więcej na temat: Czwórka suplementy diety zdrowie leki Karina Terzoni witaminy
Haribo wycofuje całą partię żelków. Wykryto w nich narkotyki Holenderski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności Produktów Konsumenckich prowadzi dochodzenie po zatruciu kilku osób substancjami psychoaktywnymi z marihuany (konopi indyjskich) obecnymi w żelkach marki Haribo. Zobacz więcej na temat: GOSPODARKA ŚWIAT Holandia słodycze marihuana
Polskie dżemy przebadane. Wyniki mogą szokować Czy otwierając słoik popularnego, polskiego dżemu możemy liczyć na to, że produkt, który trzymamy w rękach, jest w stu procentach bezpieczny dla naszego zdrowia? Sprawdziła to Fundacja Pro-Test, której główną misją jest badanie jakości poszczególnych produktów. Zobacz więcej na temat: POLSKA zdrowie dżem
Owady w jedzeniu. „Nie czytamy etykiet” Czy Unia Europejska „każe nam jeść robaki”? W jakich warunkach odbywa się w Polsce produkcja owadów jadalnych? Jakie obowiązki mają producenci takiej żywności?W najnowszym odcinku podcastu „Sprawdzam” na te i inne pytania odpowiada prof. Ewelina Hallmann. Zobacz więcej na temat: Roman Czejarek podcast owady jedzenie
Naukowcy biją na alarm. Emulgatory mogą powodować raka Naukowcy odkryli szkodliwy wpływ popularnego składnika dodawanego do żywności. Emulgatory, służące poprawianiu konsystencji produktów mogą powodować poważne zaburzenia układu pokarmowego, a w skrajnych przypadkach prowadzić do nowotworów. Zobacz więcej na temat: zdrowie medycyna NAUKA zdrowie i dieta
Kosmetyki i rajstopy od Wedla? Nowa strategia firmy Polski producent słodyczy, firma Wedel, zapowiada kolejną dużą inwestycję. Planuje budowę nowej linii produkcyjnej, rozważa przejęcie fabryki oraz rozszerzenie działalności poza rynek czekolady - wynika ze sprawozdania z działalności za 2024 rok. Zobacz więcej na temat: czekolada GOSPODARKA zdrowie POLSKA
Byliśmy w fabryce "nudli". Tak robi się zupki, które zna każdy Polak Zajrzeliśmy za kulisy produkcji popularnych "nudli", czyli zupek chińskich sprzedawanych pod markami Knorr i Amino. Sprawdziliśmy też, jak powstaje majonez oraz inne produkty znanego koncernu Unilever. Zobacz więcej na temat: POLSKA przemysł produkcja przemysłowa technologie reportaż
Ten owoc wygląda jak wąż. Wzmacnia serce Jest bogaty w antyoksydanty, białko i witaminę C, przez co dobrze wpływa na układ sercowo-naczyniowy, pracę układu pokarmowego i mózgu. Można go jeść na surowo, ale można też zamarynować, czy dodać do ciasta, a jego sproszkowane i zaparzone pestki smakują jak kawa. Takie właściwości ma salak, z racji wyglądu nazywany wężowym owocem. Zobacz więcej na temat: zdrowie owoce społeczeństwo POLSKA
Czy Polska jest samowystarczalna żywnościowo? W czasach zmian klimatu, konfliktów zbrojnych i kryzysów gospodarczych pytanie o bezpieczeństwo żywnościowe staje się jednym z najważniejszych. Zobacz więcej na temat: klimat ekologia
Nowy komunikat ws. pryszczycy. Jest ważny apel Pryszczyca nie dotarła do Polski - to główny wniosek z prac zespołu zarządzania kryzysowego przy Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi, który przeanalizował dotychczasowe działania profilaktyczne i sytuację epidemiologiczną na Węgrzech i Słowacji. W ramach profilaktyki w komunikacie zaapelowano do klientów, aby nie kupowali żywności w "przypadkowych miejscach sprzedaży". Zobacz więcej na temat: POLSKA rolnictwo choroby zakaźne choroby
Polska wprowadza embargo na import z Węgier Polska wprowadziła zakaz sprowadzania z Węgier zwierząt, produktów i przedmiotów, które mogą przenosić pryszczycę. Powodem jest piąte ognisko tej choroby potwierdzone przez tamtejszy rząd. Zobacz więcej na temat: POLSKA Węgry rolnictwo
Batony bezglutenowe wycofywane z produkcji. GIS ostrzega Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie w sprawie wycofania określonych partii batonów bezglutenowych marki BioTechUSA. W kwestionowanych produktach stwierdzono obecność glutenu. Zobacz więcej na temat: GIS alergeny POLSKA
Rosjanie przejęli firmę z USA. Chcą, aby karmiła armię Kreml planuje wykorzystać firmę z USA, która została przejęta przez Rosjan, do produkcji żywności dla swoich żołnierzy. Zobacz więcej na temat: ŚWIAT Rosja USA jedzenie żołnierze
E-dodatki do żywności. Które "E" na etykiecie są szkodliwe dla zdrowia? W czasach, gdy półki sklepowe uginają się od produktów spożywczych, umiejętność czytania i rozumienia etykiet stała się ważnym elementem świadomego robienia zakupów. Dzięki temu możemy unikać produktów bogatych w sztuczne dodatki, które mogą nam zaszkodzić. E-dodatki do żywności to substancje dodatkowe, które są dodawane do produktów spożywczych w celu poprawienia ich smaku, koloru, konsystencji czy trwałości. Oznaczenie "E" pochodzi od słowa "Europa". Każda substancja po literce "E" ma przypisany swój numer. Czy wszystkie "E" są szkodliwe? Nie. Niektóre są naturalne i nieszkodliwe, jak np. E300 (witamina C), ale są także syntetyczne i kontrowersyjne jak np. E621 (glutaminian sodu). Zobacz więcej na temat: jedzenie chemia Roman Czejarek etykieta Unia Europejska
Masowe zatrucie pokarmowe. Ponad 150 osób z objawami Ponad 150 osób z Centrum Szkolenia Straży Granicznej w Kętrzynie miało objawy zatrucia pokarmowego. Trzynaście osób trafiło do szpitala - poinformowało RMF FM. Ich życiu na szczęście nie zagraża niebezpieczeństwo. Przyczyny wystąpienia dolegliwości nie są jeszcze znane. Sanepid pobrał już próbki wody oraz jedzenia do badań. Zobacz więcej na temat: POLSKA regiony warmińsko-mazurskie zatrucie zdrowie