Jak nie marnować? Kuchnia w duchu zero waste [SŁUCHAJ STREFY RODZICA OD 20.00] Każdego roku przeciętna polska rodzina wyrzuca nawet 90 kilogramów żywności – najczęściej pieczywo, wędliny, warzywa i owoce. Czy da się to zmienić? Z okazji Światowego Dnia Żywności w audycji „Strefa rodzica” w Polskim Radiu Dzieciom porozmawiamy o tym, jak żyć i gotować w duchu zero waste. Zobacz więcej na temat: zero waste jedzenie zakupy Strefa Rodzica radio dla rodziców Karina Terzoni
Światowy Dzień Chleba. Maks Smółka radzi, jak zrobić dobry zakwas na chleb Bohater polskiego stołu, a także jeden z najstarszych i najważniejszych produktów w historii ludzkości. Choć półki sklepowe uginają się pod różnorodnymi bochenkami, nie każdy chleb jest tak samo wartościowy. Chleb to nie tylko podstawa diety w wielu kulturach, ale też symbol gościnności i wspólnoty. Wypiekany od tysięcy lat, przeszedł długą drogę - od prostych placków z mąki i wody po dzisiejsze rzemieślnicze bochny na zakwasie. 16 października obchodzimy Światowy Dzień Żywności oraz Światowy Dzień Chleba. Zobacz więcej na temat: Agnieszka Kunikowska chleb jedzenie dieta pieczywo pieczenie chleba
Jak jemy, myślimy i klikamy w Europie w audycji "Eurovibe" W Światowy Dzień Żywności przyjrzymy się temu, co trafia na europejskie stoły i jak kontynent radzi sobie z wyzwaniami zrównoważonego odżywiania. Po 12.30 naszym gościem będzie Radosław Bogusz z SGGW, który opowie o przyszłości jedzenia - od ekologicznych upraw po białko owadów. W drugiej godzinie audycji z Natalią Ceterą porozmawiamy o cyfrowej kulturze Europy, o tym, jak algorytmy kształtują nasze gusta, tożsamości i sposób odbioru świata. Zobacz więcej na temat: Czwórka Europa cyfryzacja
Jest umowa handlowa UE-Ukraina. Uwzględniono polski postulat Umowa handlowa Unii Europejskiej z Ukrainą została zatwierdzona. Decyzję podjęli ministrowie sprawiedliwości unijnych krajów w Luksemburgu, pieczętując tym samym ustalenia ambasadorów z ubiegłego tygodnia. Wtedy sprzeciwiły się tylko Słowacja i Węgry. W umowie są gwarancje chroniące rynki unijnych krajów przed zalewem taniej żywności z Ukrainy. Zabiegała o to między innymi Polska. Zobacz więcej na temat: Ukraina Unia Europejska rolnictwo Polska w Unii Europejskiej ŚWIAT
ZDROWIE Wystarczy 250 ml dziennie. Złe wieści dla fanów tych napojów Nawet niewielkie ilości napojów gazowanych - zarówno słodzonych, jak i ich "dietetycznych" odpowiedników - mają destrukcyjny wpływ na wątrobę. Regularne ich spożywanie wiąże się ze znacznym wzrostem ryzyka wystąpienia stłuszczeniowej choroby wątroby (NAFLD). Zobacz więcej na temat: ŚWIAT zdrowie NAUKA napoje
Parlament Europejski przeciwko wegańskim kiełbasom W głosowaniu Parlament Europejski opowiedział się za tym, by wprowadzić zakaz używania określeń "stek" czy "kiełbasa" wobec produktów wegańskich i wegetariańskich. Nie oznacza to jednak wejścia w życie takiego zakazu. Zobacz więcej na temat: GOSPODARKA ŚWIAT Parlament Europejski wegetarianizm mięso konsument
Nie wyrzucaj, wystylizuj! Daj żywności drugie życie Prawie 3 miliony ton jedzenia rocznie trafia w Polsce do kosza. Często z powodu samego nieatrakcyjnego wyglądu żywności. O tym, jak sprawić, żeby "krzywy" ogórek czy banan z plamką prezentowały się lepiej, niż te pokazywane w reklamach, opowie w najnowszym odcinku "Szanuj Zieleń" - Jagoda Żmudzińska. Zobacz więcej na temat: Czwórka
NAUKA Odtworzyli "mrówkowy" jogurt. Fermentował w mrowisku Naukowcy z Danii odtworzyli przepis na jogurt, w którym fermentację wspomagają mrówki. Przepis był niegdyś popularny w Turcji i na Bałkanach. Zobacz więcej na temat: ŚWIAT jogurt NAUKA
Deficyt kaloryczny - warto się nim zainteresować, jeśli chcesz schudnąć Deficyt kaloryczny to jedno z kluczowych zagadnień związanych z redukcją masy ciała. Zobacz więcej na temat: dieta zdrowie jedzenie
Ołów w naczyniach dla dzieci z Pepco. Ostrzeżenie GIS Główny Inspektorat Sanitarny (GIS) ostrzegł przed zawartością ołowiu w naczyniach ceramicznych Psi Patrol KIDS. Chodzi o kubki, miski i talerze, które z Chin importowało Pepco. Zobacz więcej na temat: POLSKA Główny Inspektor Sanitarny
Dieta dla seniora. Trzeba w niej pamiętać o spadku apetytu - Niedożywienie seniorów jest problemem, bo nasz organizm zmienia się wraz z wiekiem. Zmienia się percepcja węchu i odczuwanie smaków przez kubki smakowe i wiele osób starszych odczuwa mniejsze odczucie głodu i potrzebę picia płynów - powiedziała w Polskim Radiu 24 Anna Sobolewska-Wawro, dietetyk kliniczny i psychodietetyczka. Zobacz więcej na temat: Polskie Radio 24 seniorzy dieta terapia
Dynia to prawdziwa bomba odżywcza. Warto ją włączyć do diety Od września do listopada w sklepach dostępne są świeże dynie różnych odmian. Warto pamiętać, że dynia to prawdziwa bomba odżywcza. Dostarcza witamin i przeciwutleniaczy, które mogą korzystnie wpływać na każdą funkcję organizmu, więc warto ją włączyć do codziennej diety. Zobacz więcej na temat: zdrowie dieta warzywa jesień dynia przetwory infografika
Co włożyć dziecku do śniadaniówki? Co powinno się znaleźć w lunch boxie? Śniadania dodają energii i karmią mózg - podkreślają eksperci żywieniowi. Zarówno pierwsze śniadanie w domu, jak i drugie, zabierane do szkoły, powinny być pożywne i nie "na słodko". Zobacz więcej na temat: jedzenie dzieci szkoła edukacja dieta
Jak ograniczyć marnowanie jedzenia? Wystarczy prowadzić w życie kilka zasad W Polsce marnujemy niemal 5 mln ton żywności rocznie, a najwięcej jedzenia wyrzucają konsumenci. Marnowanie żywności to problem globalny, żywność marnuje się na etapie produkcji, przetwórstwa, dystrybucji i konsumpcji. Jednak badania pokazują, że 60 proc. żywności w naszym kraju marnuje się w gospodarstwach domowych, to blisko 3 mln ton rocznie. Dlatego tak ważne jest planowanie zakupów, przechowywanie żywności w odpowiedni sposób, przetwarzanie resztek i dzielenie się nadwyżkami. Zobacz więcej na temat: społeczeństwo marnowanie żywności zakupy ekologia Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi infografika
Sezon na śliwki. Nie tylko na słodko - pomysły na dania wytrawne ze śliwkami Śliwki to owoce, które często kojarzą się nam z przetworami czy domowymi wypiekami, ale rzadko doceniamy je jako składnik sałatek czy dań obiadowych. Zobacz więcej na temat: jedzenie śliwki przepisy
Grzyby w kuchni. Jak ususzyć grzyby? Jak przechowywać ususzone grzyby? Wraz z początkiem jesieni rozpoczyna się sezon na grzyby. Grzyby można jeść w różnych postaciach - smażone, duszone, marynowane. Można ich użyć do sosów czy zup. Aby zachować grzyby na dłużej i wykorzystywać je w późniejszym czasie można je zamrozić lub ususzyć. Zobacz więcej na temat: grzyby grzybobranie jedzenie
Cała prawda o chlebie według Borysa Roswadowskiego - Najfajniejsze w pieczeniu domowym jest to, że na trzy chleby jeden ci wyjdzie, a reszta wyjdzie ci tak, że i tak je zjesz, bo jesteś zafascynowany i musisz spróbować - opowiada w Czwórce Borys Roswadowski, piekarz i pasjonat rzemieślniczego chleba. Zobacz więcej na temat: Czwórka jedzenie chleb pieczywo Kamil Jasieński gotowanie
W sklepach pojawią się kolorowe ziemniaki? Polscy naukowcy pracują nad tym Naukowcy z Uniwersytetu w Siedlcach prowadzą badania nad uprawą ziemniaków o fioletowym, różowym lub czerwonym miąższu. Według nich kolorowe ziemniaki mają wiele zalet - korzystnie wpływają na zdrowie, różnorodność upraw i konkurencyjność polskiego rolnictwa. Zobacz więcej na temat: ziemniaki jedzenie rolnictwo NAUKA kuchnia polska