Polskie Radio
Section05

żywność

Jak nie marnować? Kuchnia w duchu zero waste [SŁUCHAJ STREFY RODZICA OD 20.00]

Każdego roku przeciętna polska rodzina wyrzuca nawet 90 kilogramów żywności – najczęściej pieczywo, wędliny, warzywa i owoce. Czy da się to zmienić? Z okazji Światowego Dnia Żywności w audycji „Strefa rodzica” w Polskim Radiu Dzieciom porozmawiamy o tym, jak żyć i gotować w duchu zero waste.
Zobacz więcej na temat:  zero waste jedzenie zakupy Strefa Rodzica radio dla rodziców Karina Terzoni

Światowy Dzień Chleba. Maks Smółka radzi, jak zrobić dobry zakwas na chleb

Bohater polskiego stołu, a także jeden z najstarszych i najważniejszych produktów w historii ludzkości. Choć półki sklepowe uginają się pod różnorodnymi bochenkami, nie każdy chleb jest tak samo wartościowy. Chleb to nie tylko podstawa diety w wielu kulturach, ale też symbol gościnności i wspólnoty. Wypiekany od tysięcy lat, przeszedł długą drogę - od prostych placków z mąki i wody po dzisiejsze rzemieślnicze bochny na zakwasie. 16 października obchodzimy Światowy Dzień Żywności oraz Światowy Dzień Chleba.
Zobacz więcej na temat:  Agnieszka Kunikowska chleb jedzenie dieta pieczywo pieczenie chleba

Jak jemy, myślimy i klikamy w Europie w audycji "Eurovibe"

W Światowy Dzień Żywności przyjrzymy się temu, co trafia na europejskie stoły i jak kontynent radzi sobie z wyzwaniami zrównoważonego odżywiania. Po 12.30 naszym gościem będzie Radosław Bogusz z SGGW, który opowie o przyszłości jedzenia - od ekologicznych upraw po białko owadów. W drugiej godzinie audycji z Natalią Ceterą porozmawiamy o cyfrowej kulturze Europy, o tym, jak algorytmy kształtują nasze gusta, tożsamości i sposób odbioru świata.
Zobacz więcej na temat:  Czwórka Europa cyfryzacja

Jest umowa handlowa UE-Ukraina. Uwzględniono polski postulat

Umowa handlowa Unii Europejskiej z Ukrainą została zatwierdzona. Decyzję podjęli ministrowie sprawiedliwości unijnych krajów w Luksemburgu, pieczętując tym samym ustalenia ambasadorów z ubiegłego tygodnia. Wtedy sprzeciwiły się tylko Słowacja i Węgry. W umowie są gwarancje chroniące rynki unijnych krajów przed zalewem taniej żywności z Ukrainy. Zabiegała o to między innymi Polska.
Zobacz więcej na temat:  Ukraina Unia Europejska rolnictwo Polska w Unii Europejskiej ŚWIAT

Jak ograniczyć marnowanie jedzenia? Wystarczy prowadzić w życie kilka zasad

W Polsce marnujemy niemal 5 mln ton żywności rocznie, a najwięcej jedzenia wyrzucają konsumenci. Marnowanie żywności to problem globalny, żywność marnuje się na etapie produkcji, przetwórstwa, dystrybucji i konsumpcji. Jednak badania pokazują, że 60 proc. żywności w naszym kraju marnuje się w gospodarstwach domowych, to blisko 3 mln ton rocznie. Dlatego tak ważne jest planowanie zakupów, przechowywanie żywności w odpowiedni sposób, przetwarzanie resztek i dzielenie się nadwyżkami. 
Zobacz więcej na temat:  społeczeństwo marnowanie żywności zakupy ekologia Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi infografika