Polskie Radio
Section05

żywność

Targowiska jako miejsca edukacji ekologicznej. Warto ograniczyć marnowanie żywności

- Liczby pokazujące skalę marnowania żywności są zatrważające. Rocznie w skali całej Polski wyrzucamy jej na śmietnik 5 mln ton. Duża jej część nie zmarnowałby się, gdyby została kupiona z większym rozmysłem. Chodzi o lepsze zaplanowanie tego co kupujemy i racjonalne przechowywanie naszych zakupów - powiedziała w Polskim Radiu 24 Marta Śmigielska-Dasiewicz z Biura Rozwoju Gospodarczego miasta stołecznego Warszawy. 
Zobacz więcej na temat:  Polskie Radio 24 Warszawa edukacja marnowanie żywności

Absurd na granicy. Nie dla rzepaku z Ukrainy, olej wjeżdża

Olej rzepakowy, podstawa w niemal każdej polskiej kuchni, może wkrótce stać się produktem z importu, a jego cena wzrosnąć. Polscy producenci alarmują, że w kraju zabraknie nawet pół miliona ton rzepaku i domagają się od rządu zniesienia zakazu importu surowca z Ukrainy, żeby mogli kontynuować produkcję. Paradoksalnie, zakaz ten nie dotyczy gotowego, ukraińskiego oleju, który zalewa nasz rynek.
Zobacz więcej na temat:  GOSPODARKA POLSKA przemysł rolnictwo Ministerstwo Rozwoju i Technologii

Problem z dostępem do lokalnej żywności. Paradoks w systemie

- System żywnościowy jest pełen paradoksów. W Polsce wyrzucamy ponad 130 kg jedzenia rocznie, a w skali świata aż 30 procent żywności jest marnowana. Z drugiej strony mamy utrudniony dostęp do żywności lokalnej, bo dostęp do produktów spożywczych został zglobalizowany - powiedziała w Polskim Radiu 24 dr Paulina Sobiesiak-Penszko z Instytutu Strategii Żywnościowych "Grunt".
Zobacz więcej na temat:  Polskie Radio 24 kulinaria ekologia