Ashwagandha. W Polsce hit, w Europie zakazują Ashwagandha, popularny suplement diety jest na cenzurowanym w wielu krajach. W Polsce wciąż bije rekordy sprzedaży, choć Dania i Holandia zakazały stosowania, a Finlandia i Szwecja rozważają zakaz. Co nie tak jest z tym popularnym ziołem z ajurwedyjskiej apteczki? Zobacz więcej na temat: GOSPODARKA POLSKA zdrowie farmacja suplementy diety zakupy
Hanna Stolińska: bardzo tkwimy w mitach żywieniowych Jak się odżywiać, by wzmacniać odporność, poprawiać dobrą kondycję organizmu oraz schudnąć? O tym rozmawiamy z Hanną Stolińską, dietetyk kliniczną i autorką książki "Na zdrowie! Świadome jedzenie, które zmienia życie". Zobacz więcej na temat: Czwórka odżywianie dieta zdrowe odżywianie jedzenie Hanna Stolińska Kamil Jasieński
Folia aluminiowa - błyszcząca czy matowa? W końcu wiadomo, jak używać Folia aluminiowa to jedno z najczęściej wykorzystywanych akcesoriów w kuchni. Może być używana do pieczenia, jako zabezpieczenie przed zbyt szybkim wystygnięciem potraw oczekujących na podanie, lub też do zachowania odpowiedniej wilgotności jedzenia przed schowaniem do lodówki. Warto jednak wiedzieć, jak poprawnie używać folii aluminiowej - tak by było i smacznie, i zdrowo. Zobacz więcej na temat: ŚWIAT ciekawostki jedzenie kuchnia
Bakterie E. coli w popularnym tatarze wołowym. GIS ostrzega Zagrożenie zatruciem pokarmowym wiąże się ze spożyciem tatara wołowego wyprodukowanego przez Sokołów S.A. W próbkach odnaleziono bakterię Escherichia coli. Zobacz więcej na temat: POLSKA Główny Inspektor Sanitarny bakterie coli
Jedzenie, które marnujemy W Światowym Dniu Żywności zaglądamy do naszej lodówki i sprawdzany, czy i co się marnuje. A marnuje się wiele, bo aż 5 mln ton tylko w Polsce. Tymczasem z raportu wynika, że jest u nas bardzo dużo osób niedożywionych i głodujących - ok 2 mln. Jak i komu przekazywać żywnościowe nadwyżki? Gościem Polskiego Radia 24 był Norbert Konarzewski (Federacja Polskich Banków Żywności). Zobacz więcej na temat: Polskie Radio 24 ekologia marnowanie żywności Marta Hoppe
Jak nie marnować? Kuchnia w duchu zero waste Każdego roku przeciętna polska rodzina wyrzuca nawet 90 kilogramów żywności – najczęściej pieczywo, wędliny, warzywa i owoce. Czy da się to zmienić? Z okazji Światowego Dnia Żywności w audycji „Strefa rodzica” w Polskim Radiu Dzieciom porozmawiamy o tym, jak żyć i gotować w duchu zero waste. Zobacz więcej na temat: zero waste jedzenie zakupy Strefa Rodzica radio dla rodziców Karina Terzoni
Światowy Dzień Chleba. Maks Smółka radzi, jak zrobić dobry zakwas na chleb Bohater polskiego stołu, a także jeden z najstarszych i najważniejszych produktów w historii ludzkości. Choć półki sklepowe uginają się pod różnorodnymi bochenkami, nie każdy chleb jest tak samo wartościowy. Chleb to nie tylko podstawa diety w wielu kulturach, ale też symbol gościnności i wspólnoty. Wypiekany od tysięcy lat, przeszedł długą drogę - od prostych placków z mąki i wody po dzisiejsze rzemieślnicze bochny na zakwasie. 16 października obchodzimy Światowy Dzień Żywności oraz Światowy Dzień Chleba. Zobacz więcej na temat: Agnieszka Kunikowska chleb jedzenie dieta pieczywo pieczenie chleba
Jak jemy, myślimy i klikamy w Europie w audycji "Eurovibe" W Światowy Dzień Żywności przyjrzymy się temu, co trafia na europejskie stoły i jak kontynent radzi sobie z wyzwaniami zrównoważonego odżywiania. Po 12.30 naszym gościem będzie Radosław Bogusz z SGGW, który opowie o przyszłości jedzenia - od ekologicznych upraw po białko owadów. W drugiej godzinie audycji z Natalią Ceterą porozmawiamy o cyfrowej kulturze Europy, o tym, jak algorytmy kształtują nasze gusta, tożsamości i sposób odbioru świata. Zobacz więcej na temat: Czwórka Europa cyfryzacja
Jest umowa handlowa UE-Ukraina. Uwzględniono polski postulat Umowa handlowa Unii Europejskiej z Ukrainą została zatwierdzona. Decyzję podjęli ministrowie sprawiedliwości unijnych krajów w Luksemburgu, pieczętując tym samym ustalenia ambasadorów z ubiegłego tygodnia. Wtedy sprzeciwiły się tylko Słowacja i Węgry. W umowie są gwarancje chroniące rynki unijnych krajów przed zalewem taniej żywności z Ukrainy. Zabiegała o to między innymi Polska. Zobacz więcej na temat: Ukraina Unia Europejska rolnictwo Polska w Unii Europejskiej ŚWIAT
ZDROWIE Wystarczy 250 ml dziennie. Złe wieści dla fanów tych napojów Nawet niewielkie ilości napojów gazowanych - zarówno słodzonych, jak i ich "dietetycznych" odpowiedników - mają destrukcyjny wpływ na wątrobę. Regularne ich spożywanie wiąże się ze znacznym wzrostem ryzyka wystąpienia stłuszczeniowej choroby wątroby (NAFLD). Zobacz więcej na temat: ŚWIAT zdrowie NAUKA napoje
Parlament Europejski przeciwko wegańskim kiełbasom W głosowaniu Parlament Europejski opowiedział się za tym, by wprowadzić zakaz używania określeń "stek" czy "kiełbasa" wobec produktów wegańskich i wegetariańskich. Nie oznacza to jednak wejścia w życie takiego zakazu. Zobacz więcej na temat: GOSPODARKA ŚWIAT Parlament Europejski wegetarianizm mięso konsument
Nie wyrzucaj, wystylizuj! Daj żywności drugie życie Prawie 3 miliony ton jedzenia rocznie trafia w Polsce do kosza. Często z powodu samego nieatrakcyjnego wyglądu żywności. O tym, jak sprawić, żeby "krzywy" ogórek czy banan z plamką prezentowały się lepiej, niż te pokazywane w reklamach, opowie w najnowszym odcinku "Szanuj Zieleń" - Jagoda Żmudzińska. Zobacz więcej na temat: Czwórka
NAUKA Odtworzyli "mrówkowy" jogurt. Fermentował w mrowisku Naukowcy z Danii odtworzyli przepis na jogurt, w którym fermentację wspomagają mrówki. Przepis był niegdyś popularny w Turcji i na Bałkanach. Zobacz więcej na temat: ŚWIAT jogurt NAUKA
Deficyt kaloryczny - warto się nim zainteresować, jeśli chcesz schudnąć Deficyt kaloryczny to jedno z kluczowych zagadnień związanych z redukcją masy ciała. Zobacz więcej na temat: dieta zdrowie jedzenie
Ołów w naczyniach dla dzieci z Pepco. Ostrzeżenie GIS Główny Inspektorat Sanitarny (GIS) ostrzegł przed zawartością ołowiu w naczyniach ceramicznych Psi Patrol KIDS. Chodzi o kubki, miski i talerze, które z Chin importowało Pepco. Zobacz więcej na temat: POLSKA Główny Inspektor Sanitarny
Dieta dla seniora. Trzeba w niej pamiętać o spadku apetytu - Niedożywienie seniorów jest problemem, bo nasz organizm zmienia się wraz z wiekiem. Zmienia się percepcja węchu i odczuwanie smaków przez kubki smakowe i wiele osób starszych odczuwa mniejsze odczucie głodu i potrzebę picia płynów - powiedziała w Polskim Radiu 24 Anna Sobolewska-Wawro, dietetyk kliniczny i psychodietetyczka. Zobacz więcej na temat: Polskie Radio 24 seniorzy dieta terapia
Dynia to prawdziwa bomba odżywcza. Warto ją włączyć do diety Od września do listopada w sklepach dostępne są świeże dynie różnych odmian. Warto pamiętać, że dynia to prawdziwa bomba odżywcza. Dostarcza witamin i przeciwutleniaczy, które mogą korzystnie wpływać na każdą funkcję organizmu, więc warto ją włączyć do codziennej diety. Zobacz więcej na temat: zdrowie dieta warzywa jesień dynia przetwory infografika
Co włożyć dziecku do śniadaniówki? Co powinno się znaleźć w lunch boxie? Śniadania dodają energii i karmią mózg - podkreślają eksperci żywieniowi. Zarówno pierwsze śniadanie w domu, jak i drugie, zabierane do szkoły, powinny być pożywne i nie "na słodko". Zobacz więcej na temat: jedzenie dzieci szkoła edukacja dieta