Czy warto dostosowywać dietę do pory roku? "Addio pomidory", śpiewał Wiesław Michnikowski z Kabaretu Starszych Panów. I choć na straganach jeszcze je znajdziemy, to faktem jest, że nadchodząca późna jesień i zima, uszczuplą ofertę warzyw i owoców. Czy powinno to wpływać na naszą dietę? Zobacz więcej na temat: warzywa owoce jesień zima Agnieszka Kunikowska
Studentki dietetyki uczą zasad zdrowego odżywiania Twórczyniami kampanii są studentki dietetyki Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, które chcą przekonać swoich rówieśników, że można jednocześnie studiować i zdrowo się odżywiać. Zobacz więcej na temat: studia
Co jeść po bieganiu? Dietetyk podpowiada Dlaczego posiłek po bieganiu jest koniecznością? Bo tak naprawdę to regeneracja powoduje, że wzrasta poziom sportowy biegacza. Oczywiście, ważne jest to, co się dzieje na treningu, ile człowiek z siebie daje, jednak kluczowe znaczenie ma odpowiednia regeneracja. Chodzi o to, że organizm musi uzupełnić stracone elementy, a posiłek ich dostarcza. Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA bieganie SPORT jedzenie Krzysztof Łoniewski Trójka
GIS wycofuje partie suplementu diety. Powodem zanieczyszczenie tlenkiem etylenu Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wycofaniu określonych partii suplementu diety Redox Hardcore. Powodem wycofania jest zastosowanie składnika zanieczyszczonego tlenkiem etylenu. Zobacz więcej na temat: GIS suplementy diety POLSKA społeczeństwo
Obsesja dbania o linię. "Tylko kilka kilo" - reportaż Weroniki Puszkar [POSŁUCHAJ] Natalia chciała trochę schudnąć. Zmieniła dietę i wprowadziła sport do swojego życia. Nagle pojawiły się komplementy - o tym, jak ładnie wygląda i jak schudła. Postanowiła więc schudnąć jeszcze bardziej. Zobacz więcej na temat: Weronika Puszkar reportaż w Jedynce zdrowie
Brak aktywności fizycznej i zła dieta skracają życie Polska zaliczana jest przez Europejskie Towarzystwo Kardiologiczne do grupy krajów o wysokim ryzyku sercowo-naczyniowym. Dlaczego? Bo aż prawie 48 proc. zgonów spowodowanych jest przez choroby serca i naczyń. To właśnie niski poziom aktywności fizycznej i siedzący tryb życia szybko zwiększają liczbę osób z nadwagą i otyłych, mało sprawnych fizycznie, narażonych na choroby serca i naczyń, cukrzycę i wiele innych poważnych chorób. Zobacz więcej na temat: kardiologia Artur Wolski koronawirus COVID-19 aktywność fizyczna zdrowie
Niedożywienie przyczyną zwiększonego ryzyka powikłań i śmiertelności u pacjentów Ponad 30 proc. pacjentów przy przyjęciu do szpitala prezentuje różny stopień niedożywienia, a u kolejnych 20-30 proc. stan ten pogłębia się w trakcie hospitalizacji. Badania potwierdzają, że brak odpowiedniego wsparcia żywieniowego pacjentów to duży problem w Polsce. Zobacz więcej na temat: medycyna NAUKA żywność szpital witaminy Artur Wolski
Austria. Prehistoryczni górnicy pili piwo i jedli sery pleśniowe W kopalniach soli znajdujących się na terenie dzisiejszej Austrii w regionie Hallstatt-Dachstein/Salzkammergut znaleziono ludzkie odchody sprzed blisko trzech tysięcy lat. Podczas ich analizy naukowcy odkryli, że zawierają one dwa gatunki grzybów, których używa się do produkcji piwa oraz sera pleśniowego. Zobacz więcej na temat: HISTORIA archeologia ciekawostki górnicy piwo jedzenie Austria NAUKA odkrycia i ciekawostki
Roślinne zamienniki - dieta przyszłości? Dzięki nowym technologiom coraz szybciej rozszerza się gama zamienników produktów pochodzenia zwierzęcego. Na sklepowych półkach bez problemu znajdziemy już nie tylko alternatywy dla mięsa, ale także wegańskie sery, jajka, a nawet roślinne odpowiedniki ryb i owoców morza. Zobacz więcej na temat: Czwórka jedzenie ekologia Maciej Wójcik Adrianna Janiszewska
Zagadka wysokiej śmiertelności chorych na COVID-19 odkryta? W "British Journal of Haematology" ukazało się badanie, z którego wynika, że u wielu chorych zakażonych koronawirusem dochodzi do tworzenia się mikrozakrzepów w płucach. Naukowcy są pewni, że to właśnie zakrzepica jest istotną przyczyną zgonów oraz wszelkich powikłań jak zawały serca czy udary mózgu. Zobacz więcej na temat: Artur Wolski koronawirus COVID-19
Słodzik może zwiększać apetyt Sukraloza - jeden ze sztucznych słodzików - może zwiększać łaknienie u kobiet oraz u osób otyłych. Zobacz więcej na temat: zdrowie
Ruch, nawodnienie, odpowiednia dieta. Dr Mularczyk o tym, jak wzmocnić się jesienią O tym jak dbać o swoje zdrowie jesienią, w czasie kiedy obok koronawirusa zagrażają nam choroby sezonowe w Polskim Radiu 24 dr Michał Mularczyk, internista, dietetyk. Zobacz więcej na temat: zdrowie jesień szpital grypa Koronawirus w Polsce POLSKA społeczeństwo Polskie Radio 24 pandemia
Jaka woda do picia najlepsza? Dla każdego coś innego Bez niej nie ma życia. Ale wśród wód jest wiele możliwości do wyboru. Może być stołowa, mineralna, lecznicza i może być zwykła kranówka. A ile jej pić w ciągu dnia? - Tak naprawdę powinniśmy zwrócić uwagę na bilans wodny w naszym organizmie i on powinien wynieść ok. 2,8 litra - mówi dietetyk Angelika Kargulewicz, dr nauk medycznych. Zobacz więcej na temat: woda napoje zdrowie zdrowie i dieta Sława Bieńczycka
Mleko - fakty i mity. Czy powinniśmy je pić? Zdania dotyczące mleka są podzielone, jego sława na przestrzeni lat to blednie, to rozkwita. Kto nie zetknął się z powiedzeniem "Pij mleko - będziesz zdrowy", żeby za chwilę otrzymywać informacje o jego szkodliwości. Z naszą ekspertką porządkujemy wiedzę o mleku i sprawdzamy, kto powinien wyeliminować je z diety. Zobacz więcej na temat: Czwórka mleko nabiał zdrowie Adrianna Janiszewska
Dlaczego dopada nas nocny głód? Wspólnie z dietetykiem sprawdzamy, co powoduje, że przed snem wyjątkowo mocno chce nam się zajrzeć do lodówki. Zobacz więcej na temat: Czwórka zdrowie jedzenie noc lodówka Maciej Wójcik Oliwia Krettek
Zdrowie zaklęte w pożywieniu. Jaki wpływ na odporność ma dieta? Choć w mediach bombardowani jesteśmy kolejnymi ofertami suplementów diety, mającymi rzekomo zbawienny wpływ na nasze zdrowie, lekarze podkreślają, że nieumiejętne ich przyjmowanie może być bezproduktywne. Zdecydowanie prościej zmodyfikować swoją codzienną dietę. Zobacz więcej na temat: Roman Czejarek zdrowie koronawirus COVID-19 jesień suplementy diety
Mięso tylko dla bogatych? Produkcja mięsa przyczynia się do emisji znacznych ilości dwutlenku węgla. Unijni urzędnicy w trosce o redukcję tzw. śladu węglowego dyskutują więc nad objęciem mięsa najwyższą stawką podatkową. Jednocześnie stawka na warzywa i owoce miałaby wynosić 0 proc. W dyskusji pojawia się również argument zdrowotny. Czy rzeczywiście powinniśmy całkowicie wycofać z diety produkty mięsne? Zobacz więcej na temat: Daniel Wydrych żywność zdrowie
Pobudza, ale i zakwasza organizm. Umiar podstawą przy piciu kawy Jan Sebastian Bach zwykł podobno mówić, że bez porannej kawy jest jak zeschnięty kawałek kozy. Swoją miłość do tego napoju wyraził, m.in. poświęcając jej kantatę. W czym tkwi fenomen ziaren, które podbiły i wciąż podbijają świat? Zobacz więcej na temat: Agnieszka Kunikowska kawa zdrowie