Polskie Radio
Section05

dieta

Bez owoców ani rusz. Susz i już!

Jesienią i zimą jemy znacznie mniej świeżych owoców, a te, które kupujemy w supermarketach są często ubogie w wartości odżywcze, hodowane w szklarniach lub transportowane przez wiele godzin w nieodpowiednich warunkach. Warto wtedy sięgać po suszone owoce, które zawierają wiele cennych substancji, błonnika, a do tego są zdrowszym zamiennikiem słodyczy.
Zobacz więcej na temat:  jedzenie minerały owoce STYL ŻYCIA witaminy zdrowe odżywianie zdrowie i dieta

Skala Scoville’a, czyli coś na ostrrro

Jedni unikają pikantnych przypraw, sosów i dodatków, a inni rozsmakowują się w daniach, po których odczuwają pieczenie w przełyku. Inni. Zwolennicy ostrych smaków dzielą się z kolei na tych mniej odpornych na ostrość oraz tych, którzy sięgają po najbardziej pikantne odmiany papryczek. Dla określenia poziomu ostrości stworzono skalę Scoville’a. Na czym ona polega?
Zobacz więcej na temat:  jedzenie kulinaria papryka STYL ŻYCIA zdrowe odżywianie zdrowie i dieta

Kalendarz jedzenia sezonowego. Co jeść w tym miesiącu?

Zdrowa dieta wymaga spożywania każdego dnia pięciu porcji warzyw i owoców przez cały rok. Najłatwiej jest wykonywać to zadanie wiosną i latem, kiedy różnorodność roślin jest największa, są one łatwo dostępne, kuszą wyglądem, kolorami, zapachem i smakiem, a co najważniejsze – są bogactwem substancji odżywczych. Jesienią i zimą znacznie tracą na walorach i wartościach, dlatego warto wiedzieć, po które owoce i warzywa sięgać w danym miesiącu.
Zobacz więcej na temat:  jedzenie jesień kulinaria STYL ŻYCIA zdrowe odżywianie zdrowie zdrowie i dieta