Zielenina na talerzu w wykwintnym wydaniu - Na początek warto otworzyć głowę i zadawać sobie pytania, by podważyć dotychczasowy styl gotowania. Uwielbiam koperek na ziemniakach, ale nie jest to jedyna kombinacja, jaką możemy z nich zrobić - mówi autorka bloga o kuchni roślinnej Jadłonomia, Marta Dymek. Zobacz więcej na temat: gotowanie Małgorzata Raducha kuchnia wegetariańska dieta żywność STYL ŻYCIA
Znamy receptę na szczęście Świadomość, że należy jeść owoce i warzywa jest już w społeczeństwie duża. Gorzej z praktyką. Dlatego między innymi organizowane są kampanie zachęcające do zdrowego odżywiania się. Ostatnia - funduszu promocji owoców i warzyw nosi tytuł "Warzywa i owoce na szczęścia". Zobacz więcej na temat: rolnictwo owoce Aleksandra Tycner
Smartfon genetyczny dla rolnika Wszystko się zieleni, nadchodzi prawdziwy sezon na warzywa i owoce, coraz częściej odwiedzamy warzywniaki i stragany. Jesteśmy przekonani, że te witaminowe bomby pochodzą z polskich szklarni. Niezależnie od tego, czy tak jest, nie brakuje w nich chemii. Polscy naukowcy znaleźli jednak sposób na to, jak sobie z tym poradzić. Zobacz więcej na temat: Grażyna Dobroń Trójka zdrowie chemia zdrowe odżywianie owoce zdrowie i dieta
"Nowa Jadłonomia". Przez świat z roślinną kuchnią "Nowa Jadłonomia" to efekt wieloletnich podróży przez ponad 50 różnych państw na całym świecie. Jej autorka Marta Dymek szukała bowiem inspiracji do swoich przepisów kulinarnych w każdym niemal zakątku globu. Zobacz więcej na temat: Czwórka kuchnia wegetariańska kuchnia rośliny podróże Podróże z Czwórką STYL ŻYCIA Kamil Jasieński
Ogród na balkonie. Jak uprawiać zioła w wielkim mieście? Coraz częściej zaczynamy zakładać mini uprawy na balkonach, a w skrzynkach sadzimy już nie tylko zioła, ale też pomidory, czy… poziomki. Co musi wiedzieć początkujący ogrodnik miejski? Zobacz więcej na temat: Czwórka ekologia Piotr Firan ogród zdrowie owoce zioła prowansalskie
Pyszny i sycący. Przepis na najlepszy zielony koktajl - W dzisiejszych czasach, gdy ciągle się gdzieś spieszymy, robienie zielonych koktajli z tego, co mamy pod ręką, powinno wejść w nasz nawyk. To trwa trzy minuty - mówi specjalistka od zdrowego odżywiania, Beata Sokołowska. Zobacz więcej na temat: Trójka Katarzyna Pruchnicka zdrowe odżywianie STYL ŻYCIA zdrowie koktajl smoothie dieta
Mróz spustoszył plantacje i sady. Drogie owoce i warzywa - Trwa praca specjalnych komisji, które próbują oszacować straty w rolnictwie - mówi w audycji "W samo południe" prof. Andrzej Kowalski, dyrektor Państwowego Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. Zobacz więcej na temat: Krzysztof Grzesiowski owoce GOSPODARKA
Prosto, smacznie i zdrowo. W królestwie szparagów Szparagi najlepiej kupować świeże i grube. Zielone powinny mieć grubość palca, a białe mogą być znacznie większe. O tym, jak je wybierać i przygotowywać, rozmawiamy z Piotrem Kucharskim. Zobacz więcej na temat: Trójka Katarzyna Pruchnicka gotowanie kuchnia wegetariańska szparagi
W oczekiwaniu na nowalijki - Propozycje dań z nowalijkami to lekka jajecznica, świeży twarożek, chłodnik z różnego rodzaju nabiałem. To prosta kuchnia i taka, za którą wielu z nas tęskni - mówi kucharz Grzegorz Łapanowski. Zobacz więcej na temat: Trójka Katarzyna Pruchnicka gotowanie rośliny kuchnia wegetariańska Grzegorz Łapanowski
Co byśmy jedli, gdyby nie produkty z importu? Czy składniki, które pojawiają się na polskim stole na pewno są polskie? - Nie zdajemy sobie sprawy, skąd biorą się warzywa czy przyprawy, choć producenci informują nas o kraju pochodzenia na opakowaniach. Cynamon, czy goździki już się nam "opatrzyły", a przecież są egzotyczne - mówiła Joanna Lewandowska z Kwiatowej Manufaktury. Zobacz więcej na temat: Czwórka jedzenie kuchnia polska przyprawy STYL ŻYCIA kulinaria gotowanie Beata Kwiatkowska Kaja Zemła
Literatura nurtu warzywnego na wiosnę W "Drodze przez mąkę" książki kulinarne poświęcone głównie warzywom recenzowaliśmy wspólnie z blogerką Małgorzatą Mintą. Zobacz więcej na temat: książki kuchnia kulinaria przepisy kulinarne Małgorzata Minta Łukasz Modelski KULTURA
Brukiew wraca do łask szefów kuchni Po świętach zachęcamy do spróbowania lżejszych potraw, np. tych z mniej popularnych warzyw korzeniowych. Pasternak czy brukiew powoli i nieśmiało wracają na nasze stoły. Zobacz więcej na temat: Trójka Katarzyna Pruchnicka kuchnia wegetariańska gotowanie
Nowalijki droższe niż przed rokiem Za większość z nich trzeba płacić mniej więcej tyle ile przed rokiem - wynika z danych Rolno-Spożywczego Rynku w podwarszawskich Broniszach. Zobacz więcej na temat:
Krajowe nowalijki coraz tańsze Poprawa pogody sprzyja krajowym nowalijkom. Polskie warzywa powoli zaczynają dominować nad importowanymi. O tym, że jest ich więcej możemy przekonać się w sklepach i na targowiskach. Regularnie spada także ich cena. Zobacz więcej na temat: ceny żywności żywność
Dobre i złe strony nowalijek Po zimowym poście kuszą nas młode rzodkiewki, wiosenny szczypiorek czy sałata. Sięgamy więc po te nowalijki, choć nie mamy pewności czy aby na pewno są one zdrowe. Zobacz więcej na temat: rolnictwo Elżbieta Mamos
Menu na wiosnę? "Nadchodzi czas pietruszki!" - Sezonowe warzywo jest dobre dla zdrowia, dla portfela i dla środowiska. Chciałabym, żeby z dodatku do kotleta awansowało na pełnowartościowe danie - przekonuje Dominika Wójciak, autorka książki "Sezonowe warzywo". Zobacz więcej na temat: Czwórka dieta zdrowie Karina Terzoni Aleksandra Jasińska STYL ŻYCIA
Superżywność. Moda czy przepis na długie życie? Ostatnio modny stał się termin superfood. Chodzi o superżywność - produkty, które mają odmładzać nasz organizm i uchronić nas przed rakiem, cukrzycą, udarami czy chorobami serca. Zobacz więcej na temat: Monika Tarka-Kilen diety zdrowe odżywianie żywność owoce witaminy STYL ŻYCIA
Dlaczego warto poznać się z topinamburem? Nadaje się do wszystkiego: potraw pieczonych, sałatek, zup, deserów i dodatków do dań głównych. Kto jeszcze nie słyszał o topinamburze, powinien się nim poznać i go polubić. Zobacz więcej na temat: Trójka Katarzyna Pruchnicka gotowanie kuchnia wegetariańska