Sekrety zup, które nas odchudzają - Możemy zrobić zupę o smaku pizzy czy hamburgera po to, by "oszukać" nieco mózg. Warto też dodawać warzywa czy makarony ugotowane al dente, byśmy mogli dodatkowo coś "pochrupać" - mówiła Monika Honory, ekspert do spraw holistycznego odchudzania i autorka książek na ten temat. - Nie ma zupy niesmacznej, jest tylko niewłaściwie przyprawiona. Zobacz więcej na temat: Czwórka gotowanie kulinaria Marta Hoppe święta zdrowie
Co można podać dziecku podczas kolacji wigilijnej? Produkty, które mogą pojawić się w świątecznym menu, niekoniecznie są wskazane dla najmłodszych. W okresie świątecznym jemy wiele regionalnych potraw, które zawierają w sobie mak, grzyby, kapustę. – Zdecydowanie trzeba podkreślić, że te potrawy, które serwujemy na wigilijną kolację, to nie są potrawy rekomendowane dla dzieci. One często składają się z różnych produktów, ale też charakteryzują się tym, że są ciężkostrawne – tłumaczyła na antenie Polskiego Radia Dzieciom Anna Harton. Zobacz więcej na temat: Wigilia Boże Narodzenie potrawy dla dzieci zdrowie i dieta radio dla rodziców Joanna Ficińska
Mięso - czy możemy z niego zrezygnować? Okazuje się, że tak. Tak przynajmniej wynika z raportu Grains of Truth, według którego w kolejnej dekadzie większość ludzi będzie wybierać roślinne zamienniki mięsa. Zobacz więcej na temat: Czwórka wegetarianizm mięso Kamil Jasieński Martyna Ogonek rośliny
Witamina D - fakty i mity. Co warto wiedzieć? - To mit, że 90 proc. Polaków ma niedobory witaminy D. Nie należy poddawać się modom na suplementowanie. Tańsze i zdrowsze jest przeprowadzenie podstawowych badań - mówiła Agnieszka Zagórska z Uniwersytetu Jagiellońskiego. Zobacz więcej na temat: Czwórka Adrianna Janiszewska zdrowie medycyna witaminy
Medycyna, miologia i czary. Magiczny świat słowiańskich roślin Z pewnością każdy z nas słyszał o rozmarynie, lipie czy pokrzywie. Ale czym jest nasięzrzał pospolity? Czym jest lulek czarny? O roślinach, które dawały moc, które chroniły od chorób, których używało się dla poprawy nastroju rozmawialiśmy z Joanną Laprus, autorką książki pt. "Słowiańskie rośliny czarowne". Zobacz więcej na temat: przyroda rośliny natura mitologia medycyna
Herbata ulubionym napojem Polaków. Czy można ją solić? Herbata to jeden z najpopularniejszych napojów w naszym kraju. Polacy są na trzecim miejscu w Europie i na dziewiątym na świecie pod względem spożycia herbaty. Zobacz więcej na temat: rodzina przyjaźń herbata żywność napoje Agnieszka Kunikowska
Antyoksydanty. "Miotła na wolne rodniki" - To związki, które sprzątają w naszym organizmie bałagan, który sobie robimy każdego dnia - mówi w Programie 1 Polskiego Radia Justyna Marszałkowska, dietetyk. Wolne rodniki, z którymi walczą antyoksydanty, powstają w naszym organizmie w każdej minucie naszego życia. Zobacz więcej na temat: zdrowe odżywianie warzywa owoce Sława Bieńczycka
Sól - w niej groźny jest sód. Wpływa na nasze emocje i odczuwany stres Słona dieta wpływa na nasze serce, układ krążenia, ale sprawia też, że jesteśmy bardziej zestresowani. Do takich wniosków doszli szkoccy naukowcy, po serii eksperymentów. Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński Martyna Ogonek sól zdrowie
Jaka dieta na przełomie jesieni i zimy? Rozgrzewające dania jednogarnkowe? Pożywne zupy? Kiszonki? Na przełomie jesieni i zimy żywność powinna mam dostarczać składników, które wzmacniają odporność. Zatem jakie produkty wybierać, a których unikać? Zobacz więcej na temat: jesień zima żywność witaminy Agnieszka Kunikowska warzywa owoce
Rak dotyka coraz młodszych. Jest jeszcze szansa, by zahamować ten trend Lekarze biją na alarm, bo naukowcy zaobserwowali niepokojący trend - coraz częściej nowotwory, których ryzyko wzrasta z wiekiem, pojawiają się u młodych pacjentów, teoretycznie niebędących w grupie ryzyka. To jeszcze można naprawić. Zobacz więcej na temat: Czwórka rak onkologia młodzież Piotr Firan nowotwory zdrowie aktywność fizyczna
Chcesz zdrowo się odżywiać? O tym warto pamiętać - Dieta jest jak spacer. Czasem wychodzi nam lepiej czasem gorzej, bywa przyjemna albo nie. Ale na spacer warto codziennie się wybierać - mówiła Paulina Bartosik, psychodietetyk. Zobacz więcej na temat: Czwórka zdrowie jedzenie Marta Hoppe psychologia
Jak jeść pizzę i nie przytyć w zimie? Zdarza się, że jesienno-zimowy wzrost apetytu tłumaczymy sobie tym, że nasz organizm przygotowuje zapasy na zimę i potrzebuje więcej energii. - Należymy do ssaków, ale nie musimy zbierać tkanki tłuszczowej, bo nie zapadamy w sen zimowy - wyjaśnia dietetyczka Magdalena Czyrynda-Koleda. Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA zdrowie Piotr Galus aktywność fizyczna
Zdrowa dieta. Czym zastąpić cukier? Wyeliminowanie cukru z diety często - kiedy nie potrafimy całkiem z niego zrezygnować - oznacza zastąpienie go inną substancją słodzącą. Którą wybrać? Czy słodziki syntetyczne, którymi słodzone są często produkty są bezpieczne? Zobacz więcej na temat: zdrowie cukier Sława Bieńczycka żywność
Studencka dieta. Jak zdrowo się odżywiać? Tosty, makarony w wielu kombinacjach oraz słodkie bułki - to najszybsze dania, które ratują głodnego studenta. Nie są jednak najzdrowsze. Podpowiadamy, jak w roku akademickim zadbać o właściwą dietę. Zobacz więcej na temat: Czwórka Weronika Puszkar gotowanie zdrowie studenci
Nasze zwierzaki jedzą niezdrowo. Jak im pomóc? W Światowy Dzień Walki z Otyłością warto sprawdzić, czy ta bardzo popularna w XXI wieku choroba nie dotyczy naszego pupila. Nadwaga i otyłość naszych zwierząt to plaga, możemy jej zapobiegać. Zobacz więcej na temat: Czwórka zwierzęta domowe zdrowie Kacper Kowalczyk otyłość zwierzęta
Warzywa i owoce. Dlaczego ich obecność w diecie jest tak ważna? Zalecenia Światowej Organizacji Zdrowia mówią, że każdego dnia powinniśmy spożywać minimum 400 gramów owoców i warzyw, w co najmniej pięciu porcjach. W "Czterech porach roku" rozmawialiśmy o tym, dlaczego są one tak ważne w naszej diecie i jak plasują się w tzw. Piramidzie Zdrowego Żywienia. Zobacz więcej na temat: owoce warzywa zdrowie
Warzywa i owoce – trzeba je odkryć na nowo Światowy Dzień Warzyw i Owoców obchodzimy corocznie w trzeci piątek października, a jest to inicjatywa międzynarodowa. Czy Polacy jedzą dostatecznie dużo warzyw i owoców? Na to pytanie próbowaliśmy odpowiedzieć razem z gościem Trójki, którym była Magdalena Kartasińska–Kwaśnik, dietetyk kliniczny. Zobacz więcej na temat: Trójka Witold Lazar zdrowie zdrowe odżywianie warzywa owoce
Dieta antysmogowa. Co jeść a czego unikać? Dieta antysmogowa zyskuje ostatnio na popularności, ale czy naprawdę możemy chronić się przed wpływem zanieczyszczonego powietrza, stosując odpowiednią dietę? Na to pytanie odpowiedziała w Strefie Rodzica Małgorzata Jackowska, dietetyczka. - Okazuje się, że jest to dieta, która rzeczywiście wspiera mechanizmy obronne organizmu – zauważyła gościni "Strefy Rodzica" na antenie Polskiego Radia Dzieciom. Zobacz więcej na temat: radio dla dzieci radio dla rodziców radio bez reklam zdrowie zdrowie i dieta Strefa Rodzica